Alıntı:
Sivrihisar adlı üyeden Alıntı
İtalyan AGUSTA hakkında doğuşu, gelişimi ve bu günkü konumunda yazdıkların doğru..
Sana birkaç ufak örnek yazıyorum..
Sen İtalyanlardan eksik yönümüzün olup olmayışına karar ver..
---------------
Gelelim A-129 ( MANGUSTA ) helisine..
Yerli bir üretim yapabilmak amacı ile ihaleye katılan helilerin içinde en dandik olanı seçildi..
Çünkü kalite olanlar AH-64 APECHE.. AH-1Z KING COBRA.. vs vs Teknoloji Transferine yanaşmadılar ve görev bilgisayarı+Kaynak Kodu problemleri çıktı..
Soruyorum sana sen bir karar verici mekanizmada olan Asker olsan..
Uçarbirliklerine.. MANGUSTA'mı alırsın..? APECHE'mi..?
T-129 ( A-129 orjinal ismi ile MANGUSTA ) ' yı Üreticisi olan İtalyadan başka kullanan bir ülke daha varmı..?
Söyleyebilirmisin bana..?
Yetersiz takattaki motorlar..
Eski teknoloji..
Kısa menzil..
Sınırlı yüksek irtifa çıkışı..
Motorları değiştireceğiz..
Yazılım ve Görev Bilgisayarı yerli olacak değişecek..
Menzil ve çıkış irtifası konusunda birşey yapılamıyor..
Yerli sanayi ve özgün tasarım uğruna seçilen bu dandik helikopterde inşallah tren kaçmaz..
Yazınızın sonunda İtalyadan ne eksiğimiz var demiştiniz..
Ne eksiğimizin olduğunu anlatabilmişimdir sanırım..
Üzgünüm ama ÇOK EKSİĞİMİZ VAR..
Sizde sağlıcakla ve esen kalın..
|
Sivrihisar,
Yazdıklarımın bazılarını anlamamışsın anlaşılan. Ben sana hemen şu anda üretmeye hazırız, hiç bir eksiğimiz yok mu dedim ? Gayet açık şekilde "Bizim İtalyan'lardan daha aşağı kalır hiç bir durumumuz yoktur ve
biz yeter ki isteyelim ve içerdeki hain ve işbirlikçilerin oyununa gelmeyelim.
O zaman ne istersek yaparız, neyi istersek üretiriz.. " şeklinde yazmıştım. Yani sana "Devlet bu konuda kararlı olur, hedefini ortaya koyar ve bunun için kaynak ayırırsa ve bu yoldan sapmadan iradesini gösterirse, biz kendi helikopterimizi yapabiliriz" mesajını vermiştim. Ben senin bir önceki iletine cevap olarak ne demişim; tüm yazımı bir daha iyice sindirerek oku ki kafalar bulanmasın.
Bu arada "Yerli bir üretim yapabilmek amacı ile ihaleye katılan helilerin (heli ne demekse !) içinde
en dandik olanı seçildi.." gibi bir ifaden var. Helikopterden veya bu projelerden ne kadar anladığın, işin içinde ne kadar bulunduğunu bilmiyorum ama bana pek detaylı bilgin yok gibi geldi. Bir kere en iyisi diye bir şey yok, bunu kafandan çıkar. Değişik şartlarda hepsinin bir diğerine üstünlüğü ve dezevantajı vardır. Buna bir de ekonomik şartları ve bakım idameyi de sokarsan o zaman en iyi dediğinin bazen en kötü olabileceğini de görebilirsin. Sana yukarıda saydığın tüm helikopterlerin birbirleriyle karşılaştırmalarını burada yapmayacağım tabii ki, ama bir kaç şeyi de bilmen lazım. Anladığım kadarı ile senin için en iyi helikopter Apache görünüyor. Apache dediğin helikopter bugün için antika bir helikopterdir. 1970'lerin başındaki teknoloji ile dizayn edilmiş ve üretilmişlerdir. Apache'lerin alım fiyatı buna rağmen diğerlerinden daha pahalıdır. İşletme maliyeti, yedek parça vb. hususlarda şu anda en pahalı helikopterdir. Bakımı en zor ve devamlı sorun çıkaran bir helikopterdir ve envanterine alanlara zorluklar çıkarmaktadır. Yunanistan bile bunların işletiminde sorun yaşamakta ve bu yüzden çok fazla uçurmamaktadır.
İhalede Türkiye King Kobra'yı istemişti. Amerika'nın bunu red ederek "bırakın bu ortak üretimi, biz size daha ucuza Apache satalım" dediğini ve Ankara'ya siyasi baskı yaptıklarını umarım biliyorsundur. Sence niye bu kadar gönülden ve ucuza Apache helikopterini satmaya çalıştılar ? Niye ortak üretime karşılardı ?
Gelelim King Kobra'ya. Bu helikopteri istemek de çok riskli idi. Çünkü ihale devam ederken dünya üzerinde böyle bir helikopter yoktu, sadece kağıt üzerindeydi ve o da Amerikan piyadelerine üretilmek üzere projelendirilmişti. Türkiye, olmayan ve hiç bir şekilde uçmamış, denenmemiş bir helikopteri istedi ki bu da çok riskli idi.. (hani sen Mangusta'yı İtalya'dan başka kullanan ülke var mı diye sormuşsun ya...)
Aynı şekilde Rus helikopteri de (Erdoğan, Rus-İsrail ortak yapımı) tam olarak denenmemiş ve Rusya'nın kendi ordusu için dahi seçmediği bir helikopterdi. Ama gel gelelim motoru ve silah taşıma kapasitesi olarak hepsinden daha güçlü idi.
Mangusta'ya gelince, Mangusta'nın da diğerleri gibi eksiklikleri olsa da Apache'ye göre teknolojisi daha yeni (ilk olarak 1983 yılında prototip test uçuşu yapıldı) ve İtalyan Silahlı Kuvvetleri tarafından gerek İtalya'da gerekse de Birleşmiş Milletlerin Somali, Angola ve Kosova'daki operasyonlarında sorun çıkarmadan kullanıldı.
Helkopterlerden ne kadar anladığından haberim yok ama eğer çok iyi bilmiyorsan, bilmeden
en dandik helikopter dememelisin. Mangusta'nın (LHTEC - CTS800) "Service Ceiling" i (sen sınırlı yüksek irtifa çıkışı demişsin) ve menzili Apache'den daha yüksek değerlerdedir. Ama dediğim gibi bunların hiç biri de o bundan daha iyidir demeye yetmez. Ne maksatla dizayn edildiği (örneğin Apache Longbow esas olarak anti-tank savaşı için yapılmıştır. Mangusta çok maksatlı taarruz helikopteri olarak üretilmiştir) ve nerede,hangi şartlarda kullanacağın önemlidir.
Burada önemli olan; bir şekilde ortak üretime başlamak, bu üretim süreci boyunca mühendislik ve üretim ile ilgili bilgi birikimlerini en yüksek seviyeye çıkardıktan sonra kendi dizaynını oluşturabilmek, değişiklikleri kendi kaynakların ile yapabilmek, üretebilmek ve satabilmektir. Biz de bunları yapmak için ilk adımları atmışız işte, daha ne istiyorsun ? Önemli olan başlamaktır. Ülkemiz için her anlamıyla faydalı bir projedir ve ben bu projenin iyi sonuçlandırıldığı taktirde, ilk Türk helikopterini göreceğimiz günlerin, çok uzakta olmadığına inanıyorum.
Sağlıcakla kalın..