Tekil İleti gösterimi
Alt 03.10.2008, 12:33   #4 (İleti Bağlantısı)
Kür Şad
Türkçü

İletiler: 225
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Türk dünyasını kurtarmak ve refaha ulaştırmak adına tüm yaşamında tek bir felsefeyi savundu Gaspıralı... ''Dilde, fikirde, işde birlik''

Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük fikir adamlarından biri olan İsmail Gaspıralı'nın yıllar önce okuduğum şu satırları gerçek bir Türkçünün nasıl olması gerektiği adeta tarif eder niteliktedir...

"Milletin ne fikirde olduğu ve olacağı ileride görülür. Bana gelince, nazar ve itikâd- siyâsiyemin nigzi (temeli) Türkoğlu Türk olduğumdur. İbtida, Türk olmayınca ne aristokrat olurum, ne avamiyun olurum, ne iştirakiyyundan. Eğer bana 'Hâlin berbattır, Türklük yani kavmiyet, milliyet fikrini taşla da (bırak da) saadete nail ol' deseler, bu yüzden gelecek saadete, bedbahtlığı tercih ederim. Ben, ben olmak ne aklıma gelişir, ne vicdanıma yatar. Yüz Türk'ten zannederim doksan dokuzu bu fikirdedir. Milliyet her şeyden mukaddem ve her şeyden mukaddes tutuluyor."

Tercüman, 17 Mayıs 1906

Kutlu hedef Turan'ın gerçekleşmesi için reçeteyi yazıp Türk milletine önüne koyan bu büyük şahsiyeti sıradan kalem ve kelâmların anlatması güçtür. O'nu, yine Türkçülük tarihin bir yıldızı olan büyük Türkçü M. Emin Yurdakul'un eşsiz satırları anlatır...

"Sen kabrinde rahat uyu! Yakında,
Bu sonuncu felâket de bitecek;
Yarın senin hür bakışlı ırkın da,
Altın devri terennümler edecek.
Zira senin bıraktığın izlerde,
Kadın, erkek genç neslin yürüyor.
İman ile aşk sunduğun her yerde,
İnkılâbın fikri hüküm sürüyor.
Bizden senin pak ruhuna fatihalar, rahmetler,
Unutulmaz hâtırana, kalp dolusu hürmetler..."
Kür Şad Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla