![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
150cc karşılaştırma
150cc sıkı tur kullanırken 150cc vitesli motora geçtim sıkı tur da sıkışık trafikte, ani hareketlerde çok ideal, trafikten her türlü çıkarsınız. Fakat arka diskli sıkı tur atan çamurla freni yediğinden ön fren kullanımını ve kazaları doğuruyor. Kasası yüksek bir kamyonetle çarpıştığınızda direksiyona uygulanan basınç arada depo benzeri destekler olmadığından şasinin kırılmasına ve direksiyonun karnınıza girmesine neden olabilir. Bir köpekle çarpıştığınızda ise teker küçük olduğundan köpeğin altına giriyor ve çarpışmanın şiddetini arttırıyor. Köpek yolunuza atladı ve çarpışmadan kaçma şansınız yoksa kesinlikle direksiyonu kırmayın takla atarsınız. Direksiyonu tüm gücünüzle dik tutun. Sadece savrulursunuz.
150cc vitesli motorda ise sıkışık trafikte avantajınız olmamasına karşın, büyük tekerli olması dönemeçlerde büyük avantaj sağlıyor. Yandan gelen rüzgâra karşı ise daha ağır olmasının avantajlarını yaşıyorum. Üzerindeki yol lastiği sesi azaltıyor. motorun şasiye bağlanma şekli, önde yumuşak, arkada ayarlanabilir amortisör titreşimi en aza indiriyor. Sıkı turdan daha konforlu yapıyor vitesli motoru, ayaklı çalıştırma bu motorumda olmadığı için motor uzun süre beklediğinde akü boşalıyor ve motoru çalıştıramıyorum. Yokuş aşağı ikinci vites ama oda yoksa başka bir motorun aküsünden akım almak lazım. Ayrıca kayış koparma korkusu olmadan motor kullanmak daha zevkli |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
4 yıl scooter kullandığımdan deneyimlerimi ve düşüncelerimi paylaşmak isterim.
Çarpışma anında scooter'in şasinin kırılmasından doğacak tehlikeden çok daha ciddi tehlikeler vitesli motorlarda da olabilir. Düşme sırasında refleks olarak yere koyduğumuz ayağımızın scooterde bir kurtuluş şansı varken viteslilerde pedalın ayağımızı ezme, hatta ayağımıza saplanma tehlikesi var. Kaza anında tek yönlü düşünmemek gerek. Köpek karşınıza çıktığında kazasnın ne şekilde olacağı gerçekten belli değildir ancak genel anlamda büyük tekerin güvenliği arttırdığı doğrudur. Bu nedenle büyük tekerli scooterler tercih edilebilir. Vitesli motorların dönüş kabiliyeti ise modele göre değişir. Eğer sözü edilen bir enduro ya da cross ise manevra kabiliyeti scooter'dan daha iyi olabilir. Akü boşalma durumu benim de sorunumdu. Ona bir çözüm bulunursa bana da haber verin :)
Saraylarda süremem dağlarda sürdüğümü, Bin cihana değişmem şu öksüz Türklüğümü. H.N.Atsız Düşmana merhamet acz ve zaaftır. Bu insaniyet göstermek değil, insanlık niteliklerinin sonunu ilan etmektir. K.Atatürk |
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ MİLİTAN
|
Ah andam sen ne talihsizlikler yaşamışsın yahu :]
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Motor korumalarını giydiğiniz sürece herhangi bir talihsizlik yaşamazsınız. Genelde tercihim omuz, dirsek, göğüs, omur korumalarını içerden giymek. Tam koruma çizme takmak. Diz korumalı pantolon giymek. Bunları giyince, takla atma olmadığı sürece kazalar heyecan yaşamaktan öte sorun yaratmıyor. Ama NoyanHan haklı çizme olmadığında vitesli motor bacak için daha tehlikeli
|
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Gerçekten de tam ekipman olunduğunda geçirebileceğiniz olası kötü bir kaza hafifleyebilir, ancak yine de tamamen kurtulamazsınız. Benim kullandığım motorun 100cc'lik bir scooter olduğu düşünülürse, Kask-eldiven-bottan başka ekipman takmak biraz komik olacağından kullanmıyordum. Ancak söz edilen 600lük bir motor ise, elbette tam ekipman giyilerek (ve yaz aylarında bir kaç kilo ter akıtılarak) sürmek daha güvenli.
Saraylarda süremem dağlarda sürdüğümü, Bin cihana değişmem şu öksüz Türklüğümü. H.N.Atsız Düşmana merhamet acz ve zaaftır. Bu insaniyet göstermek değil, insanlık niteliklerinin sonunu ilan etmektir. K.Atatürk |
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Koruma teçhizatı olarak kask (tam kapalı, yarım yüz, açık yüz), ceket (omuz, dirsek, sırt ve göğüs korumalı), pantolon (diz ve kalça korumalı), bot ( ayakları ezilmeye karşı korumalı burnu sertleştirilmiş ve ön tarafında kaval kemiğini koruyucu malzemeli), eldiven (sertleştirilmiş malzemeden yapılmış koruyucu kısımlardan oluşan) kullanmakta fayda vardır. Bunlar normal olarak düştükten sonra yerde kaymaktan kaynaklanan yaralanmalara karşı koruma sağlayan ve ilk yere temas anını yumuşatıcı korumalardır. Yoksa havada takla atmalı veya yüksek süratlerde çarpmaya karşı yapılacak pek fazla bir şey yoktur. En fazla koruma yüksek hızlara çıktıkları için yarış tipi (racer) motosiklet kullanıcıları için yapılmaktadır. Bunlar için özellikle tulum şeklinde hazırlanmakta ve bazı kısımlar (dizlik, bot vb.) metal aksamdan oluşmaktadır.
Korunma ile ilgili en son gelişme hava yastığı şeklinde açılan ve sürücünün özellikle sırt (omurga) kısmını koruyan üründür. Sürücü elbise/ceketine bağlı olan bir ipi motorda belirtilen bir noktaya irtibatlandırdıktan sonra herhangi bir şekilde motordan düşerse, bu ip çok kısa bir sürede patlatma mekanizmasını tetiklemekte ve sürücü yere tüm sırtını kaplayan bir yastık (hava yastığı) ile düşmekte ve sırt bölgesinden yara almadan kalkabilmektedir. Sağlıcakla kalınız.. |
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|