![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
1944'ten Hatıralar. Atsız Ata'nın hapishanede yazdığı şiir: "Zindan"
İstanbul emniyet müdürlüğünün birinci şube nezarethanesi hem feci, hem garip bir yerdir. Feciliği 19 ve 20 numaralı elektrikli işkence hücrelerinden başka bir mezar kadar daracık, bir ahır kadar pis ve yazın sıcak günlerinde bir hamam kadar boğucu diğer oturma(!) hücrelerine malik oluşu gibi sebeplerden; garipliği ise bu boş oturma(!) hücrelerine ihtilattan menedilmiş siyasi(!) sanıklar kapatıldığı(yahut gömüldüğü) halde bu sanıkların orada birbirleriyle mükemmelen konuşmak imkanını bulmaları gibi vaziyetlerdendir.
1944 yılı Temmuzunun sıcak günlerinden bir vakit öğleden sonra. Bir müddetten beri helaya çıkmak isteyenin bulunmamasından dolayı nezarethanede bir sessizlik hakim... Bu sessizlik içinde birden Atsız'ın sesi duyuldu. Atsız orada, oranın ıstıraplı gün ve gecelerinde yazmış olduğu Zindan adlı şiirini okuyordu: Burda güneş açmıyor, Ümit kuşu uçmuyor, Yol yok, kervan göçmüyor, Dakikalar geçmiyor... Bir kadının meali, Bir yavrunun hayali, Bir evin öksüz hali, Gözlerimden kaçmıyor... Döndüm vuslat yolundan, Yandım firkat çölünden, Tanrı rahmet selinden Bir damlacık saçmıyor... Karardı gündüzlerim, Kış oluyor yazlarım, Dumanlanan gözlerim, Uzak yakın seçmiyor... Bir gönülüm : muratsız; Bir kartalım: kanatsız; Kendinden geçse Atsız Dakikalar geçmiyor... Atsız'ın son kıtada sesinin biraz titremesi hücrelerde tıkılı arkadaşlarını büsbütün heyecana getirdi. Şiiri bir daha okuması için seslenmeye başladılar. Ve Atsız bu sefer daha gür bir sesle Zindan'ı yeniden okudu. Şiirin sonu olan: Dakikalar geçmiyor! mısrasının söylenmesiyle gürültüyü işiterek nezarethaneye gelen nöbetçi memurun müdahalesi, Nejdet Sançar'ın hücresinin duvarına bir yumruk yapıştırarak "geçer!" diye bağırması: Dr Külahlıoğlu'nun çektiği of ve bazı hücerelerden yükselen küfürler birbirine karıştı. Orkun 20 Ekim 1950 sayı:3 |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Bu anlamlı başlık için teşekkür ederim İsenbike.
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Tam davamiza ve Atsiz Atamiza yakisan bir siir. Paylasim icin tesekkürler Isenbike kandasim... Tanri bizlere de Türklük ve yurt icin zindanlarda ve hatta mezarlarda yatmayi nasip etsin. Öyle olsun
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Bu anlamlı paylaşım için teşekkürler.
Olmadık çilelere mahruz kalan Atsız Ata'mız, hiç bir zaman duruşundan taviz vermeyişinin sebebi damarlarındaki asil kana muhtaçtır. Senin çektiğin çileleri bizlere bırakdığın bu kutlu davada seve seve çekeriz. |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
ESENLIKLER! YUCE ATSIZ ATAMIZIN BU GOZEL SIIRIN BIZLERLE PAYLASTIGIN ICIN TESEKKURLER,VAROL KANDASIM.
NE MUTLU TURKUM DIYENE, TURK IRKI SAGOLSUN!
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Cok guzel bir paylasim olmus Tesekkurler...
|
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Yüzü Asık
|
Büyük Atsız'ın, çağdaş Türk şiirinin en büyük şairlerinden biridir. Şiir seven ırktaşlarıma, özellikle "Kahramanlık" isimli şiirini de okumalarını tavsiye ederim. Okuduğum günden bu yana, en sevdiğim şiir "Kahramanlık"tır.
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
ırkçı
|
Teşekkürler Kandaşim.
|
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Çok güzel bir şiir..
Atsız Ata, hiç hak etmediği şeyler yaşamış. Bizlere feyz olsun.
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Döndüm vuslat yolundan,
Yandım firkat çölünden, Tanrı rahmet selinden Bir damlacık saçmıyor... Sitemi bile bir başka atamın.
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
ATSIZ ATA'mızın kaleminden bu şiiri okumak,başka bir anlam katıyor.Tüylerim diken diken oldu.Sağolun Sn.İSENBİKE.
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Bunca meziyeti birden taşıyan bir kişi daha yoktur herhalde. Şairlik, yazarlık, fikir adamlığı, öğretmenlik ve tarihçilik konularında eşsiz olan Atsız Ata, elbette ölümsüz kişiler arasındaki yerini almıştır.
Eğer yeni nesiller onun izinden ayrılmadan yürüyebilirse ne mutlu. |
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
BaŞbUğuN AsKerİ
|
Ben bu şiirin son kıtasını rüyamda okumuştum.
Bir gönülüm : muratsız; Bir kartalım: kanatsız; Kendinden geçse Atsız Dakikalar geçmiyor... |
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|