Tekil İleti gösterimi
Alt 19.03.2006, 22:01   #1 (İleti Bağlantısı)
ÇİKİ_ŞAD
Türkçü

İletiler: 213
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
İLK İSTİKLAL MADALYASI

Kurtuluş Savaşında 70.Alay Komutanı olan Albay Hafız Halit Bey'in kızı Nezahat'ın öyküsü pek çok insana inanılmaz gibi gelebilir,ama bu bir öykü değil TBMM zabıtlarına geçen somut bir gerçektir.

Balkan Savaşlarında doğan,sekiz yaşında annesini yitiren ,kalacağı bir yeri olmadığı için babasıyla cephelerde büyüyen ve 12 yaşındayken Meclis'ce verilecek ilk istiklal madalyasına aday gösterilerek önerge verilen Nezahat için;TBMM nin 30 Ocak 1921 gün ve 140 sayılı oturumunda,Bursa milletvekili Emin Bey şu konuşmayı yapmıştı

"Efendiler, Nezahat Hanım sekiz yaşında annesini yitirmiş,babasının da kimsesi olmadığı için onun yanında kalmış ve genel savaşta (Birinci Dünya Savaşı y.n.) değişik cephelerde büyümüştür.Albay Hafız Halit Bey kahraman bir komutanımız ,Nezahat da bu kahramana layık bir çocuğumuzdur.

12 yaşında çocuk haliyle ,yüzden fazla düşman öldürmüştür.Ne zaman bir erin, bir subayın sarsıldığını görse,hemen yanına koşar "hadi beraber savaşalım" der onunla birlikte çarpışır.babasında en ufak bir endişe görse hemen ona koşar,"hiç üzülme baba,annem öldü , senide vururlarsa ben yetim kalmam,bana millet bakar,haydi babacığım" diye onu teşvik eder.

Kim bir parça sarsılsa ,Nezahat Hanım mutlaka onun yanındadır.İlk istiklal madalyasını bu kızımıza verirsek büyük bir kadirbilirlik göstermiş oluruz.Yüce heyetinize arz ederim."
ÇİKİ_ŞAD Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla