|
TRT-INT’te her cumartesi saat 15.30’da ATAMTÜRK adıyla yapılan bir yayın var. ATA’nın çeşitli yönleriyle ilgili uzman kişilerle karşılıklı söyleşi yapıyoruz.
E. Tuğgeneral Atilla Başaran ile İNSAN ATATÜRK’ü konuşacağız. Ön söyleşide anlattığı olay:
“Sakarya Savaşı günlerinde Başkomutan Mustafa Kemal cepheyi denetliyor... Bir asker matarasındaki suyla abdest almaktadır... Üstü askeri uyarır: ‘O su içmen için, abdeste harcama!’ Mustafa Kemal uyarıyı duyar ve der ki: ‘Bu askerlerin hepsi imanlı insanlardır. Savaşacak ve belki şehit olacaklar. Allah’ın huzuruna abdestli olarak gitmek istiyorlar. Engel olmayın’ Sonra bir matara alır ve ‘gel oğlum!’ diyerek abdest suyunu döker... Erin abdest almasını sağlar...”
Gözleriniz nemlendi mi?
BAŞKA BİR OLAY
Atatürk yaklaşan Nazist tehlikeye karşı Balkan Paktı´nı kurar... Paktın üyelerinden Yugoslavya Kralı 2. Aleksandır ve eşi Ankara’ya gelirler. Akşam yemeğinde Kral, Ata’ya tarihi bir gerçeği açıklar: “Ekselans! Bu İngilizler İzmir’e asker çıkarma ve Anadolu’yu istila işini Yunanlılardan önce bize önerdiler. Ben kabul etmedim. Sizi görünce ne kadar doğru yaptığımı daha iyi anlıyorum.”
Ata, Kral’a vekarla karşılık verir: “Öyle mi majesteleri? Büyük bir tehlike atlatmışsınız... Size çok geçmişler olsun...”
Kıssadan hisse mi?
Bir milleti, bir halkı, bir topluluğu, bir davayı temsil makamında oturanlar temsil ettiklerinin onurunu korumak için dik durmak zorundadırlar.
Alçakgönüllülük kişilikle ilgilidir. Makam sahibi makamının hakkını verecektir.
Bir insan bir makama gelmişse, yine günlük hayatında ve insani ilişkilerinde alçakgönüllü olabilir. Olması da üstünlüktür.
Ancak! Halkın huzurunda, temsil anında başkalarına karşı makamın ağırlığı korunmalıdır.
Bir de, kime alçakgönüllü, kime vakur davranılacağı da iyi bilinmelidir.
Dışa karşı olabildiğince alçakgönüllü ve ezilgen, içe karşı büyüklenici ve saldırgan tabiatlılardan gerçek önder olmaz.
ATA´YI İYİ TANIYALIM
Hepimiz öncelikle Cumhuriyetimizin kurucusunu iyi tanımalıyız.
Nereden başlamalı derseniz, önce NUTUK’u okumalı derim.
Sonra “ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU KİTAPLAR VE ATATÜRK’ÜN BÜTÜN YAZDIKLARI”na ne dersiniz?..
|