|
Kandasim alevi kandaslarimizin dislandigi konusunda bazi bölümlerine katiliyorum. Yani hemfikiriz hemen hemen. Ancak ben bu ayrimciligin yapilisinin sebeplerini daha cok disarda aramaktayim. Nasilki günümüzde irakta amerikan destekli bir mezhep catismasi cikarildiysa gecmiste Türkiye´dede bu tür oyunlar oynanmistir. Fakat istenilen düzeyde basarili olunamamistir. Bu sorun olmamasi gereken inanc meselesi isitilip isitilip önümüze konulmak istenmektedir. Ne yazikki milliyetciyim(!) diyen cevreler bu oyuna alet olmaktadir.
Aleviligi Türklükle bagdastirmani pek anlayamadim, cünkü örnek veryim mesela Tunceli´nin büyük bir cogunlugu alevidir ve bunlar zazadir. Hepsinin dergahlarinda Atatürk resmi asilmaktadir. Bu demek olmuyorki onlar vatan severdir zaten Türk deyildirler. Yasadigim toplumda hepsi pkk(tuncelili zazalardan bahsediyorum) taraftaridir. Elbetteki bu örnegim hepsini yani Türk olanlari kapsamaz. Demek istedigim inanc veya mezheple kimin vatan sever veya hain oldugunu cikaramayiz. Hain haindir alevi olsun sunni olsun. Siniflandirmana katilmiyorum.
Acik olursak aleviler bize suanki görünüste baya uzak duruyor, ancak gönül isterki onlarida kendi safimizda görmek. Benim icin inaniyorumki senin icinde ve bütün Türkcüler icin de önemli olan sudur: kisi ister alevi,sunni,samanist, hAtta ataist olsun önemli deyildir, önemli olan Türk olmasi ve vatan sever olmasidir, ihanet icinde olmamasidir.
Mezhep veya din ayriciligi veya kisilerin inanclarina göre yakistirmalar yapmak bize yakismaz.
|