|
Yedeksubaylığımı, Şemdinli'ye bağlı sınır beldesi Derecik'te yaptığım için, bu kürdolari istemeyerek de olsa, çok yakından tanıma fırsatı buldum. Derecik'e bağlı köylerde, bu başlıkta anlatılan hikayelerin hepsi yaşanıyordu. Genelde yaşlı adamlar, 13-14 yaşlarında kızları kuma olarak aldıklarında, karşılığında para vermemek için, kendi kızlarını veriyorlardı.
Tabi, verilen kızların, evlenmeden önceki genç sevgilileri de, kızların evlendikten sonra bakireliklerinin bozulmasını fırsat bilerek, götürmeye devam ediyorlardı.
Mesela, bizim bölüğün operasyona çıkacağı gün, korucunun bir tanesi gelemeyeceğini bildirmek için bölüğü aramış, yazıcı da o an bölük komutanına vekalet ettiğim için, benim telefonumu bağlamıştı.
Korucu maymunu, hastayım ayağına numara yapmaya başlayınca, gelmesinin gerekli olduğunu, sert bir şekilde anlattım. Gelmemek için Medine dilencisi gibi yalvarmaya devam edince, ben de ''Gelmezsen b.ku yersin'' diyerek, telefonu suratına kapattım.
Daha sonra aynı maymun, bizim bölüğün uzman çavuşlarından birini arayıp, akşam konuşmak istediğini söylemiş. Konuştuklarında ise, uzmana, yeni evlendiği 2. karısını bu aralar yalnız bırakmak istemediğini, çünkü yalnız bıraktığı zaman, komşusunun karısıyla ilişkiye girdiğini söylemiş. Uzman çavuş, olayı anlattığında o kadar şaşırmıştım ki resmen ağzım açık kalmıştı.
İşte, çoğu operasyon intikalini yarıda kesip, bizlere namaz kılabilmek için yalvaran itlerin namus kavramı aynen böyledir.
Bunların maymun kızları, su kenarlarında askerlere yavşayıp, cilve yaptıklarında, tabura gelip askerleri şikayet ederler ama karılarını kendi köylerinden başkaları düdüklediğinde, gıkları bile çıkmaz.