|
"TÜRK Milletinin, TÜRK Devletinin adı, sanı yok olmasın diye çalıştım. Az milleti çok, aç milleti tok kıldım. Yoksul milleti zengin, tutsak milleti efendi kıldım. Bunca yere TÜRK adını, TÜRK şanını ulaştırdım... Beyleri doğru olunca millette doğru olur... Bilgisiz kağanlar tahta oturmuş, kötü kağanlar gelmiş, bunların buyruk beyleri de bilgisizmiş. Bu durumdanda düşmanları yararlanmış; kardeşi kardeşe, milleti birbirine düşürmüş. Bu tuzağa düşen TÜRK milleti; il tuttuğu toprağı elinden çıkarmış, oğulları köle, kızları cariye olmuş. TÜRK adını bırakıp yabancı, adlar almaya başlamış, düşmana boyun eğmişler, işlerini güçlerini yabancılara vererek onlara hizmet etmişler. Düşmanlar, TÜRK milletini yok edeyim, soyunu kurutayım diye uğraşıyormuş. TÜRK milleti yok olmaya gidiyormuş Ancak Tanrı, TÜRK Milleti yok olmasın, millet olarak kalsın diye... Tanrı güç verdiği için; ilsiz, öndersiz kalmış, töresini yitirmiş milleti... Atalarım töresince yeniden düzenlemiş... Kötü kişi gelip, birliği bozmasın. Silahlı gelip seni dağıtmasın... Üstte gök çökmedikçe, altta yer yarılmadıkça, TÜRK milleti senin devletini, töreni kim bozabilir? Ey TÜRK Milleti; titre ve kendine dön...!" BİLGE KAĞAN