|
Ben bu uçurumun günümüzde bu kadar büyük olduğunu sanmıyorum. Çünkü artık şu biliniyor ki her Türk cumhuriyetinde Türkçü-Turancı akımlar var. Kırgız edebiyatının en önemli isimlerinden Cengiz Aytmatov'un da Türkçü ve Turancı olduğunu unutmayalım. Sovyetler zamanında bile Orta Asyalı Türkler benliklerini ve dillerini korumuşlardır. Günümüzde de Türkçülük-Turancılık akımının diğer Türk cumhuriyetlerinde yayılması eskisi kadar da zor olmasa gerek.
Ayrıca Azeri bir arkdaşım var. Kendisi Türkçü-Turancı olduğunu söylemiyor. Ama değilim de demiyor. Türkiye de, diğer Türk cumhuriyetleri de benim vatanımdır diyor. Tez zamanda onun da tam bir Türkçü-Turancı olacağından şüphem yok.
Kazakistan'daki olay için söylenecek fazla şey yok bence. Bazı soysuzların kışkırtması yüzünden kandaş kandaşla kavga etti. Kazak işçilerin Türkiyeli soydaşlarına Türkiye Türk'ü oldukları için saldırmış olduğunu sanmıyorum. Yanılmıyorsam olay da tam olarak bununla ilgili değildi zaten. Türkiye'de de bazen Türkler kendi aralarında kavga edebiliyor. Hiç hoş değil tabi ki.
|