Alıntı:
Buğra Kun adlı üyeden Alıntı
Aslinda Giresun yazmamissin ama ben, yine de senin yazdiklarina cevap vermek istiyorum. Bir kere soru buyuk cogunlugu safkan Turk olan bir sehir var mi diye sorulmus. Hal boyle olunca, insanlar da buyuk cogunlugunun Turk oldugunu dusundukleri illeri yazmislar.
Yoksa merak etme, herkes en az senin kadar akilli oldugu icin her yerde belli oranda gayriTurk unsur bulunabilecegini dusunuyor. Ben kendi memleketim olan Giresun'u iyi bildigimi dusunmekteyim ve benim bildigime gore Giresun sehrinde gayriTurk bir yerlesim birimi bulunmamaktadir. Yani herhangi bir laz, gurcu veya k.rt koyu mevcut degildir.
Bununla birlikte cok eskilerden ozellikle savas zamani, diger illerden gurcu ya da laz gelin ithal edilmistir. Bunlarin orani cok cok dusuk olmakla beraber, ithal edilen gelinlerin, gercekten gurcu veya laz olup olmadigi da bilinmemektedir.
Bayburt ve Trabzona gelince %100 saf Türk demek çok yanlış, o yördeki tanışlarımın büyük çoğunlu kırmadır.
Bunu neye dayanarak soyluyorum, Giresun'un sivesi Ordu ya da Sivas illerinin sivelerine benzedigi icin, Trabzon veya Rize'den gelen bir gelin dahi sivesi yuzunden laz damgasi yiyebilir, veya sarisin bir gelin gurcu olmadigi halde, sarisin oldugu icin kendisine "Gurcu kizi" gibi lakaplar takilabilir.
Esas konuya gelirsek, Giresun'a ister koy ister kasaba istersen sehir merkezi olarak bak, herhangi bir gayriTurk yerlesim birimi bulamazsin. GayriTurkler Turklerin arasinda tek tuk yasarlar ve Giresun'un yerlisi degilllerdir, cunku Giresun'un yerli gayriTurk nufusu zamaninda Topal Osman Aga'miz sayesinde sehirden surulmustur.
|
Ben insanın tipine bakarım, ben burda atmıyorum, tanışlarımı söylüyorum. Giresuna gelince herkes gibi bende laz zannediyordum, ama tanıdığım giresunların çoğu dediğin gibi tam Oğuzlu tiplidir, ama istisnalar vardır ki bunlarda Türküm diyorlar. Sana isim verebilirim
Trabzon ve bayburttaki tanışlarımın büyük çoğunluğu kırmadır, bunu kendi ağızlarından duydum