Alıntı:
Türkçügenç´adlı üyeden Alıntı
Bazı art niyetli şerefsizler sarışın mavi gözlü Türk olmaz diyerek Atatürk ü belirtmek istiyorlar.Bunlara verilecek cevap ne olabilir.
|
Atatürk'ün resimlerini çizen ressamlar saçlarını hep altın sarısına boyadıkları için "Sarışın Atatürk" imajı oluşmuştur. Fakat işin doğrusu; Atatürk'ün saçları açık sarı değil, kumral rengidir. Anadolu'da kumrallara "sarışın" denir; mesela ben de kumral saçlı olmama rağmen çoğu kişi eşgalimi tarif ederken "sarışın" diyor. Bu yüzden Atatürk sarışın olarak bilinmektedir. Saçları sarı olsaydı da birşey farketmezdi çünkü Türkler'de kızıl haricinde her saç rengi görülebilir. Ama kumral olduğunu özellikle belirtmek istedim.
Türk denilince tüm dünyanın aklına esmer insanlar geliyor, hatta eskiden magazin gazetelerinde "Alman turist Helga esmer Türk erkeklerine bayılıyorum dedi" gibisinden haberler çıkardı. Müslüman olduğumuz için araplarla bir tutuluyoruz, arap fenotipine sahip olduğumuz düşünülüyor. Fakat işin aslı öyle değil. Tarihteki birçok Türk büyüğü kumral saçlı, beyaz tenlidir. Bilimsel araştırmalar Çingiz Kağan'ın ve oğlu Hülâgü'nün kumral-yeşil gözlü olduklarını ortaya çıkardı. Tarihçilere göre Başbuğ Timur Gürkan da kumral saçlıdır. Çingiz ve Timur tek başlarına tüm dünyaya yeterler zaten.
Oğuzlar'da da kumral saça sıkça rastlanır; mesela Ertuğrul Beğ'in silah arkadaşı, Ataman (Osman) Beğ'in de kılıç ustası olan büyük Türk evladı Akça Koca'nın uçmağa vardığı gün can yoldaşı Kara Mürsel tarafından yakılan ağıtta "Altın saçlarına ak düştü ey Akça Koca" şeklinde bir dize vardır; bu şiiri kendisi tarafından fethedilerek Türk topraklarına katılan Akçakoca İlçesi'ndeki küçük müzede görmüştüm.
Atsız Ata da tarihî romanlarında Türkleri hep kumral saçlı, yeşil gözlü olarak tasvir eder.