Konu: 150'likler
Tekil İleti gösterimi
Alt 12.09.2007, 16:46   #1 (İleti Bağlantısı)
AYZIT
Otağ Yöneticisi

İletiler: 116
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
150'likler

İşgalci kuvvetler ve İstanbul hükümeti ile işbirliği yaptıkları gerekçesi ile 1924'de Türküye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan 150 kişiye verilen ad."
24 Temmuz 1923'de imzalanan Lozan Antlaşması, birçok alt anlaşma ve sözleşmenin yanı sıra, genel af, yasa ve protokoller de içeriyordu. Ama istisnai bir hüküm Türkiye Cumhuriyeti hükümetine Kurtuluş Savaşı sırasında İtilaf devletleri'yle ya da İstanbul hükümeti ile işbirliği yapmış 150 kişiyi af kapsamı dışında tutma, bunların Türkiye'ye girmesinin ya da Türkiye'de oturmasının yasakmala hakkını tanıyordu.
Lozan Antlaşması ve buna bağlı af yasaları yürürlüğe girdiğinde söz konusu 150 kişinin adları henüz açıklanmaştı. Yüzellilikler konusu TBMM'nin 16,22 ve 23 Nisan 1924'teki gizli birleşmesinde ele alındı. 600 kişilik isim listesi 149 kişiye düşürüldü. Bakanlar kurulu 149 kişilik bir liste hazırladı. Liste onanmak üzere Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK'e sunuldu. Onunda listeye bir kişi eklemesi ile Yüzellilikler listesi kesin biçimini aldı ve 1 Haziran 1924'te kararname halinde yayınlandı.
Türkiye dışına çıkması kararlaştırılan 150'likler 28 Mayıs 1927'de kabul edilen bir yasa ile vatandaşlıktan çıkarıldılar ve Türkiye sınırları içinde miras, mülk edinme ve de miras devretme hakları ellerinden alındı.
29 Haziran 1938'de kabul edilen Af kanunu ile Yüzellilikler de bağışlandı. Bu kişilere eski memuriyetliklerinden dolayı emeklilik maaşı bağlanmaması ve sekiz yıl süre ile kamu hizmetlerine girmemeleri öngörüldü. Gerekli görülürse bu kişiler vatandaşlıktan yine çıkarılabileceklerdi. Liste üzerinde araştırma yapılacak olusda, 150likler listesinin 86 tanesi Çerkezlerden oluşmaktadır. Bağ Talustan bey, İsmail Hakkı bey, Çöle İbrahim Hakkı bey, Çiyo Kazım bey, Bağ Osman bey, Maan Ali bey, Hamta Ahmey bey, Maan Şirin bey, Ançok Yakup bey, Bağ Rıfat bey, Bağ Kamil bey,Çöla Arslan bey, Harun el Reşit efendi, Ançok İsa Nuri bey, Lampet Yakup efendi, Sahakomit Hafız Sait efendi,Şhaplı Hasan bey, Ançok Hasan bey, Brau Sait bey, Berzeg Tahir bey, Bjedug Sait bey, Pşov Reşit bey, Gotsa Hüseyin bey, Açofit Sami bey, Geç Abdullah bu isimlerdendir.
Sürgün edilen vatan hainleri Başbuğ ATATÜRK'ün ölümünden sonra çıkan af ile Türkiye'ye geri dönmüşler ve atamızdan emanet olan Türkiye Cumhuriyeti'ni baltalamaya başlamışlardır.

Bütün Türk destanlarında olduğu gibi kılavuz-kurtarıcı Bozkurtla birlikte bugün hayalimdeki asil Türklerin kurduğu Büyük Turan ülkesine gidiyorum. Dünyanın döndüğünü bile ispat için asırlar gectiğini düşünüyorum, asırlar gecti ama ispat edildi diyorum. Düşündükçe işte Turan için vakit geldi diyorum. Gönlümde o büyük ülküde Türk soyluların meclisine hissediyorum kendimi tüm benliğimle. Artık kalem kırma vaktidir, haniler cezasız bırakılmamalı. Türk meclisi ikinci kez hainler listesinin hazırlamalı. Hainlerin şuçları belli; bütün deliller tüm çıplaklığı ile ortada. Vatan'a ihanet.
Yeryüzündeki şuçların en aşağılık, en şerefsiz ve en iğrenç şuçu. İşleyenler bugün karşımda. Fakat bu dönemin katilleri farklı mert değil. Oyun oynuyorlar. Ellerinde piyonlar var sürüyorlar. Piyonlar aynı ama işlevleri farklı. Teknoloji ile birlikte piyonlar oyunlardaki gibi cansız nesnelerden oluşmıyor. Tamami ile insan suretinde ama insan değil. Bence bunlar androİT. Benim ülkemde bunlar insan muamelesine tabi tutuluyorlar. Kimisi Cumhurbaşkanı oluyor kimisi başbakan kimsi vekil ve kime de vali.
Benim ülkemde ırkıma, vatanıma, dilme ve töreme ihanet eden bu androİT'leri vicdanlarında yargılayıp cezalandımak üzere Türk ırkına havale ediyorum.

Tanrı TÜRK'ünü Koruyacaktır.
AYZIT Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla