Alıntı:
QasqırJürek adlı üyeden Alıntı
Ben avrupada kalıyorum, burdaki tanışlarımı baz alarak söylüyorum, Kahramanmaraşlı alevi tanışların yarısı kürd ve pkk'lı. Bunları görünce bizim Çorumdaki Tunceli kökenli kırmançilerde onlara katıldı. Biz bunlara Çorum'da ve burda da kürd deriz, onlarda kürdlüğü kabul ediyor...
Birde şu var, Bazıları Tebrizden gelmiş, yani direk olarak şah İsmailin Kızılbaşları, ve bunlar kırmançilerle (nerden bılaştılarsa) Çoruma kadar gelmişler, kırmançı dilini de biliyorlar Türkçe de konuşuyorlar ama türk olduklarını söylüyorlar... doğrusunu söylemek gerekirse, kürtçe bildikleri için onlara da kürd diyoruz.
|
Şeyh Sait isyanı bastırıldıktan sonra Atatürk ordaki kürtleri ve zazaları batıya sürdü. Bu yüzden Manisa, Kayseri, Konya, Kastamonu, Sakarya, Sivrihisar,... kısacası birçok ilde kürt ve zaza Alevi-Şafi köyleri görebilirsin. Ama bunların sayıları azdır. Bir de kürtçe ve ya zazaca bilen Türkmen Alevileri vardır. Bunların anadili Türkçedir ama zamanında doğuda baskıdan dolayı öğrenmek zorunda kalmışlardır. Bunları çok rahat ayırt edersin ve kürtleri çoğu sevmez, onlara yakınmış gibi gözükseler bile. Senin karşılaştıkların bu iki gruptan insanlar.