Alıntı:
GULER TURK adlı üyeden Alıntı
Benim babam bayat boyu, annemse avşar boyundan. Dulkadiroğulları Beyliğindeniz. Yavuz Sultan Selim döneminde atalarım Kahramanmaraş'tan ayrılmak istemeyince isyan çıkarmışlar. Safkan Türkmen olduğumuz için zorunlu göçe zorlanmışlar. Orta Anadolu'da birçok bayat boyunu bulabilirsiniz. Ben konuşma tarzı ve geleneklerinden anlayınca sorduğum zaman Kahramanmaraş'tan geldiklerini öğreniyorum. Benim soyumda Niğde-Bor ve Konya-Ereğli'ye yerleştirilmiş. Annemin soyu bekdik olarak bilinir. Dulkadiroğulları içinde avşar boyundanmış. Bende bir kaynakta Orta Asya'dan göç ettikten sonra Halep'e ordanda Kahramanmaraş'a geldiğimizi okumuştum. Benim bildiklerimde bunlarla sınırlı. Dulkadiroğlları hakkında tavsiye edebileceğiniz kaynak varsa sevinirim.
|
Sevgili soydaşım, anladığım kadarıyla aynı kola mensubuz. Çünkü Osmanlı'nın Türkmenlere uyguladığı baskılar sonucu Kahramanmaraş'tan Van dolayına ve diğer taraflara zorla göç ettirilen akrabalarımızın varlıklarını büyüklerimiz bize hâlâ anlatırlar. Bizi de Kahramanmaraş'tan atmaya uğraşmışlar ama atamamışlar. Bugün hâlâ Kahramanmaraş'ta yerleşik durumdayız. Zaten uzun zamandır Dulkadiroğulları Beyliğinin hüküm sürdüğü için Kahramanmaraş'ta bugün kürt hiç yok denecek düzeyde azdır.
Kahramanmaraş'ta kalan akrabalarınız var mıdır acaba?