|
Tabii ki sigarayı bırakmak için Öncelikle güçlü bir irade lazım..
Gençlerimizin ise bu illete hiç başlamamaları gerekir.
özellikle öksürük şikayeti olan ırktaşlarıma ; eğer sigara da içiyorlarsa sigaranın zararlarından bahsettiğim kadar , birde şimdiye kadar sigaraya verdikleri parayı şu an karşılıksız olarak onlara verseydim bu parayla ne yapabileceklerini soruyorum..
ve aşagıdaki hesaplamayı onların yanında yapıp hesap yaptığım kağıdı onlara veriyorum.
Örneğin; Evli bir karı koca geldi. Eşlerden biri 15 yıl, diğeride 10 yıl günde 1-1,5 paket içtiğini söylesin.
1-1,5 paket sigarayı yaklaşık 5 ytl kabul edelim. Kenara atacagınız paranın faizini ve geçmiş yıllardaki alım gücüne oranınında bütçesine göre sabit bir kalem gideri olacağını düşündüğümüzde yıllara göre sabit bir para olarak tüm hesaplamalarımızda bugünün parası gibi düşünerek 5 YTL kabul edersek;
15 Yıl için kişinin günde sigaraya verdiği para 5 ytl, ayda 150 ytl, yılda 1800 YTL yaklaşık masraf, 15 yıl olarak hesaplarsak kişinin sigaraya verdiği toplam para günümüze göre: 27.000 YTL
10 Yıl için kişinin günde sigaraya verdiği para 5 ytl, ayda 150 ytl, yılda 1800 YTL yaklaşık masraf, 10 yıl olarak hesaplarsak kişinin sigaraya verdiği toplam para günümüze göre: 18.000 YTL
Bu ailenin sigaraya verdikleri toplam para: 27.000 YTL + 18.000 YTL = 45.000 YTL Yani eski paraya göre yaklaşık olarak 45 milyar lira.
hülasa ; sigaranın ekonomimizi de bozduğu bir gerçektir.
|