|
Sayın Türkçü Bakış,
Herhangi bir konuda üstad sayılabileceğimi düşünmek haddim değildir; çocukluktan beri köpeklerle haşır neşir olduğum için bu konulardan az buçuk anlıyorum, o kadar.
Rusya'da olduğunuzu belirtmişsiniz. Ben de vaktiyle Soçi'ye gitmiştim. Orada halk pazarı diye adlandırılan bir yerde cins köpek yavruları satılıyordu. Her cins yavru vardı, hepsi de safkan ve ırklarının güzel örnekleriydi, fiyatları da çok ucuzdu. Mesela bir Pitbull yavrusuna 45 dolardan kapı açıyor ve sonunda 20 dolara bırakmaya razı oluyorlardı. Türkiye'de ise değeri 400-600 dolar (burada da köpekler genellikle dolar üzerinden satılıyor) arasındadır. Aradan 7 yıl geçti, şimdi fiyatlar arttıysa bilemem ama o zamanlar Rusya'da köpek fiyatları böyleydi.
Safkan Doberman'ın klasik bir tipi vardır, bu yüzden melez Doberman kendini bariz bir şekilde belli eder. Yani safkan Doberman diye kırma bir köpek satmaya çalışmazlar. Yaşayabileceğiniz tek sorun, yavruda hastalık çıkmasıdır. Yavru köpeklere mahsus ölümcül hastalıklar olan Parvo (halk arasındaki adıyla "kanlı ishal") ve Distemper (halk arasındaki adıyla "gençlik hastalığı") virüslerinin kuluçka süresi 12-16 gün arasındadır ve bu süre içerisinde yavru gayet sağlıklı görülür, virüs taşıdığı anlaşılmaz. Sonra hastalık dışa vurur ve yavru 3-4 gün içerisinde ölür. Rusya'dan Türkiye'ye kaçak olarak getirilen ve Ankara, İstanbul gibi şehirlerdeki pet shoplarda satılan yavrularda bu iki hastalığa çok sık rastlanıyor, yani Rusya'dan alacağınız yavruda da hastalık çıkabilir. Yavrunun virüs taşıyıp taşımadığını tesbit etmenin tek yolu kan tahlili yaptırmaktır ama Türkiye'deki veterinerler kan tahlili yapamıyorlar, sadece veterinerlik fakültelerinde yapılabiliyor; Rusya'daki durumu bilmiyorum. Yavruya kan tahlili yaptırma imkânı varsa yaptırın ve sağlıklı çıkarsa satın alın derim.
Parvo ve Distemper bulaşıcı hastalıklar oldukları için tüccarın elindeki bir tane hastalıklı köpek yavrusu, sattığı diğer yavrulara da hastalığı bulaştırır. Sağlıklı köpek yavrusu almanın en garantili yolu yavruyu tüccardan değil; bu işin ticaretini yapmayan, sadece kendi köpeğinin yavrularını satan bir kişiden almaktır. Biraz araştırın, veterinerlere de sorun, kendi Dobermanının yavrularını satan bir kişi bulursunuz mutlaka. Doberman olmazsa Alman çobanı (Alman kurdu) da sizin için uygundur. Hergün bir saat yürütmeyi ve yarım saat koşturmayı göze alabilirseniz, Alman kurdunu ufak bir apartman dairesinde bile besleyebilirsiniz. Önemli olan hergün açık havada egzersiz yaptırmak suretiyle enerjisini atmasını sağlamaktır, enerjisini attıktan sonra ufak bir odada bile uslu bir şekilde oturur.
İkâmet ettiğiniz evin bahçesi varsa; Alman kurdunu ve Doberman'ı boşverin, Kafkas Çoban Köpeği alın derim. Dört dörtlük mükemmel bir köpektir fakat apartman dairesinde yaşayamaz, açık havada olmak ister. Rusya'da hakiki safkan Kafkas çobanı bulmak çok kolaydır. Kafkas çobanı ağırbaşlı, durduk yere kimseye saldırmayan uysal bir köpektir ama sahibinin tehlikede olduğunu hissettiği anda canlı bir silaha döner. Kolay eğitiliyor, sahibine çok bağlı ve içgüdüleri çok kuvvetli bir köpek. Geçmiş yıllarda bir arkadaşıma ait olan Kafkas çobanına temel itaat ve saldırı eğitimi vermiştim, köpeğe hayran kaldım.
|