Tekil İleti gösterimi
Alt 21.02.2008, 10:13   #4 (İleti Bağlantısı)
IRKÇI
Otağ Yöneticisi

İletiler: 991
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Ben de vakti zamanında teras katta otururken güvercin ile uğraştım. Bu merak bana amcamdan geçti, kendisi 13 yaşında beslemeye başlamış ve şu anda 69 yaşında olmasına rağmen hâlâ besliyor. Fakat teras kattan taşınıp bir apartmanın ikinci katına yerleşince kuşçuluğu bırakmak zorunda kaldım çünkü seferli kuşları alt kattaki balkona bastırmak mümkün olmuyordu, çatıdan inemiyorlardı. Kazık kadar adamın çatılara tırmanıp kuş peşinde dolanması çevrede pek hoş karşılanmadığı ve bazı sorunlar çıktığı için kuş beslemeyi bıraktım.

Gökyeleli kardeşimin de dediği gibi, taklacı güvercinleri her yerde beslemek mümkün değildir. Ankara'da "gut" diye tabir edilen, yani hiç takla atmayan veya sadece düz takla atan kuşlar balkonda da beslenebilirler ama iki direk boyu fışkırarak peşpeşe takla atan kuşlar her yere inemiyorlar, inmeye çalıştıklarında takla vurarak tekrar dikiliyorlar; bu yüzden ya teras katta, ya da önü açık bir bahçede beslenebilirler.

Zaman konusu da önemli tabii.. İyi bir kuş sineklediğinde 3-4 saat havada kalıyor, kuşu kümese indirmeden bırakıp gidemezsin. Çatıda kalan kuşları da indirmek lâzım, hülâsa hayli vakit harcamayı gerektiren bir iştir.

Güvercin aslında çok güzel bir uğraş olmasına rağmen maalesef "serseri işi" olarak görülmektedir çünkü büyükşehirlerde sadece gecekondu semtlerinde besleniyor, kaliteli semtlerde kimse bu işle uğraşmıyor. Mesela Ankara'nın gecekondu semtleri olan Çinçin, Yenidoğan gibi yerlerde güvercin besleyen çoktur ama Çankaya'da, Gaziosmanpaşa'da kimse beslemez.
IRKÇI Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla