|
Her ne kadar yönetim, eğitim gibi birçok alanda haksızlıklar, veya aksaklıklar görülse de bence bir de iyi tarafından bakmak gerek. Eskiden öğrenciliğimde, şimdi de öğretmen olduğum için gözlemleme fırsatı bulduğum birkaç noktayı paylaşayım. Okullarda ilkokulda eskiden 5 yıldı, şimdi 8 yıl boyunca her sabah "Ant içme" var. Bunu çoğumuz hatırlayacaktır. "Türküm" diye başlar, “Atatürk’ün açtığı yoldan gideceğim” diye devam eder, “Varlığım Türk varlığına armağan olsun" diye biter. Yani 7 yaşından itibaren, "Türküm ve vatanım için canımı veririm" dedirtiyoruz çocuklara. İstiklal Marşımızı lise sona kadar Pazartesi ve çarşamba gururla okuyoruz. Hatta bu kadar şey yazmaya da gerek yok, dünyada bizden başka "Milli" eğitim yapan ülke var mıdır? Varsa da sayısı kaçtır?
İngilizce branşından olduğum için size bir örnek vermek isterim. (Her ne kadar iki ülkeyi ve milleti kıyaslamak bile yanlış olsa) ingiltere'de insanlara her sabah "Britanyalıyım" dedirtmek için, yaşayanların yarısından fazlasını öldürmeniz gerekecektir.
Başbuğ Atatürk'ün Nutuk'una gelince, bu eser genel olarak Kurtuluş Savaşı ve öncesindeki yazışmaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması öncesinde yaşanan olayları anlatan, belge formatında vermektedir. Herkesin okuması gereken bir çalışmadır, ancak bu eserin lisans, yani üniversite, seviyesinden önce okunmasının uygun olmayacağını düşünüyorum. ilköğretim ve liselerde ayrıntı ve ağır dil yerine akıcı ve “Türkçe” konuşma, Detaydan önce ana hatlarıyla millet tarihi öğretilmelidir.
Ancak yine sana katıldığım konu T.C. Üniversitelerinde Nutuk kitabının zorunlu olarak okutulması gerçekten iyi bir fikir... :)
|