|
Bu repörtajda bir çok konu açıklığa kavuşuyor.Heyşey planlı yapılmış. Kış operasyonları aslında çok uzun süremez çünkü operasyon uzadıkça birinci düşman kar ve soğuk olur.Amerika'dan gelen demeçler ise tesadüf, onlar konuşuyor diye TSK planını önceden açıklayacak değildi.
( Milliyet 1 Mart 2008 )
‘Tereyağından kıl çekergibi çekildik’
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk SilahlıKuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta yürüttüğü harekâtın dün sona ermesiylebirlikte ortaya çıkan tartışmalarla ilgili olarak Milliyet’in sorularınıyanıtladı.
Orgeneral Büyükanıt’a yönelttiğimiz sorular ve kendisinin yanıtları özetleşöyle:
Çekilme emrini kimin verdiği konusundaki tartışmaları nasıl karşılıyorsunuz?
Org. Büyükanıt: Şimdi ben spekülasyona girmekistemiyorum. Hiç kimsenin çekil mekil dediği yok. Bu tamamen askeri gerekçelerlealınmış bir karardır. “Çekil” diye ne siyasi kanat ne de yabancılardanbir ima bile gelmedi. Yabancıların kısa sürsün diye demeçleri oldu. Bununsorumluluğunun hepsi bize ait. Erken çekildi diyorlarsa, gitsinler orada bir24 saat kalsınlar... 300 kişinin242’si tesirsiz hale getirildi, ayrıca temas da kesildi.
Önceden açıklamak cinayet olurdu
Üstelik kararı Gates’in gelmesinden çok önce verdik. Öyle bir dakikaönce karar veremeyiz. Onun için yapılan bu eleştiriler gerçekten çok haksız.Ülkemizin içindeki tüm kesimler harekâta her türlü desteği verdiler, göğüsgerdiler. Geçen çarşamba günü birliklerimizin üçte biri içerdeydi. Ancako tarihte “çekiliyor” demek bir cinayet olurdu. Bir harekâtın en hassas dönemiçekilmedir. Girmek değil. “Çekiliyor” dediğinizde, bu oradaki teröristlere“pusunu kur, tuzağı kur” demektir. Muazzam bir hata olur. Böyle bir şeydenemez.
Hükümetin genel manada bilgisi vardı
Hükümetin çekilme kararından haberi olmadığı yolundaki eleştirilerene diyorsunuz?
Org. Büyükanıt:Her dakikası olmayabilir. Benbu kadar operasyon yaptım. Amagenel manada bilgileri vardı tabii. Ama detayları, örneğin bir bölüğüngirdiği gibi bir detayı tabii ki bilmeyebilirler. Ama yapılan eleştirilergerçekten çok insafsız. Harekâta gölge düşüren bir yaklaşım. Gerçektençok üzüldüm. O kadar sarf ettiğimiz bütün gayret, o kadar emek, o Mehmetçiklerimizino şartlarda yaptıkları görevi gölgeler.
Biz Gates’in gelişine bakmayız
Çekilmenin Gates’in gelişinin hemen ertesi günü olması zamanlamaolarak...
Org. Büyükanıt: Ama bu bizim elimizdeki bir şey değilki... Biz askeri gerekçelere göre karar veririz. Yani Gates geliyor, gelmiyorbiz onlara bakmayız. Bizim için Mehmetçikler önemli. Tereyağından kıl çekergibi gerçekten çok güzel bir çekilme yaptık.
Harekâta ait ipucu verirmiyim?
Ancak siz dün “Kısa süreizafi bir şeydir” dediğiniz için herkes bunu çekilmenin hemen olmayacağışeklinde yorumladı...
Org. Büyükanıt: Maalesef bir siyasi şahsiyet de diyorki; “Biz bir yıl kalacaklar zannediyorduk.”
Ben, “kısa sürenin izafi bir kavram olduğunu” söyledim. Bu, kimisi içinbir gün kısadır, kimisi için bir yıl kısadır.
Ben genel bir yaklaşımdan söz ettim. Yoksa harekâta ilişkin bir ipucuveremem ki. Harekâta ait ipucu verilir mi?
Başbakan çekilmeninolacağını biliyor muydu?
Bu sabah çekilmenin olacağını Sayın Başbakan biliyor muydu?
Org. Büyükanıt:Şimdi söyle söyleyeyim. Çekilmenin olacağını tabii ki biliyordu.
Ama böyle dakikası dakikasına bilemez tabii. Sayın Başbakan’ın askeridanışmanı olan general de kendisinin yanına sürekli gidiyor.
Ama bana göre, orada (ulusa sesleniş konuşmasında) söylediği şey (harekâtdevam etmektedir ifadesi) harekâtın emniyeti açısından doğruydu. “Çekiliyorya da çekilecek” denir mi, mümkün değil.
Oradaki gruplara güvenduymuyoruz, çünkü...
Talabani’nin Ankara’daki temsilcisi çekilme kararını dün (perşembe)bildiklerini söyledi.
Org. Büyükanıt:Şimdi şu var. Bize diyorlar ki, onunla konuşun, bununla konuşun. Ne konuşursakgidiyor. Onun için biz çok ketum davranıyoruz. Neden, çünkü bilgi gidiyor.Harekâtın emniyetini tehlikeye düşürecek hiçbir bilgiyi vermemeye çalışıyoruz.Ama bu, bizim oradaki gruplara neden güvensiz olduğumuzu da ispatlayan birolay.
Bir kusur varsa bizimdir...
Gates’in dünkü temaslarından sonra, Sayın Başbakan ile bir temasınızoldu mu?
Org. Büyükanıt:Sürekli oluyor, olmak zorunda... Ben şunu söylüyorum. Çekilme kararınıasker olarak verdik. Eğer bir kusuru varsa, o kusur bizim... Ama bu da çokinsafsız bir eleştiri olur. Görevini yapmıştır Silahlı Kuvvetler orada,Kara Kuvvetleri ile, Hava Kuvvetleri ile, Jandarma’sıyla... İnanılmaz şeyleryapmışlardır.
Askeri harekâtıngereklerini askerler bilir
Başkan Bush’un dünkü açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz?
Org. Büyükanıt:Hepsi aynı istikamette. Sayın ABD Başkanı söyledi diye, birliklerimizinorada eğer bir temas ihtimali olsa çekilir mi? Böyle bir şey olabilir mi? Buaskeri bir harekât, askeri harekâtın gerekleri yapılır. Bunu daaskerler bilir. “Orada birlik niye bırakmıyorsun?” demek çok yanlış.Orada askerlerin ne şartlarda görev yaptıklarını biz biliyoruz. Ünlü birsözü hatırlatmak istiyorum; “Ben sizden makul olmanızı beklemiyorum,insaflı olmanızı bekliyorum” diye.
|