|
Irktaşım, ben yalkaşık 12 senedir (11-12 yaşımdan beri) motosiklet konusunda okuyorum. Türkiye'de motosiklet'e cesaret edemedim, araba ile yetiniyorum, ancak yavru vatanda öğrenciyken kullanmıştım. 50cc bir scooter üzerinde 1.84'lük bir adam, kafasında yarış kaskı, özel eldiven, vs. Yani karizma mı güvenlik mi denilince, güvenlik yanıtını vermek gerekiyor.
Motosiklet sevdası konusunda, gücü hissetme düşüncenize katılmıyorum. Bence motorcu, 50cc'lik motora binmekten dahi zevk alır. Şahsen sürekli kullanım olarak düşündüğümde Ferrari adında bir kibrit kutusunda seyahat etmektense saatte 50cc'lik bir motoru kullanmayı tercih ederim. Motosiklette fazla güç, insanı diğer sıradan araba sürücüleri gibi kullanmaya teşvik etmektedir: "aşırı hız, dikkatsiz sürüş, yarış". Onun için bana göre olması gereken motor hacmi 250'yi geçmemelidir. bunun sebebi 2 kişi ile dik bir yokuşu çıkacak tork, ve düz yolda sizin fazla hız yapmanıza müsade etmeyecek motordur. Elbette kişisel kontrolü çok iyi düzeyde olan biri yüksek güçteki motorları tercih edebilir. Ancak ben sanırsam Kanuni Caracal gibi bir model alacağım.
Dünyadaki boyutuna bakarsak, motosiklet, Dünya'nın kirlenmesi veya küresel ısınma'nın çözüm yollarından biridir. Motosiklet, sadece çevre dostu değildir; ayrıca şehirde trafik ve park sorununu ortadan kaldırır. Boz-Ok ırktaşımın değindiği bazı ülkelerde yaygın olmasının sebebi de, gelişmiş ülkelerin bu konuda bilinçli olması ve motosikletlere gözle görülür ayrıcalıklar tanımasıdır. Örneğin şuan İngiltere'deki bir motosiklet sürücüsünün bizden farkına bakınız:
1- Kullandığı motor hacmi 124.99cc ya da daha düşük ise ehliyet gerektirmez, 16 yaşından sonra kullanılabilir. (Bizim "mobilet" denilen vitessiz basit 50cc motoru kullanabilmek için A4, büyük motor ehliyetine ihtiyacımız vardır)
2- Motosikletlerin trafikte hız limiti araba ile aynıdır. (Bizde şehir dışı otomobil 90, otobüs/Kamyon 80, motosiklet ise sadece 70tir, yani ya motorcuyu kural ihlali yapmaya ya da diğer araçları motoru ezmeye teşvik etmektedir.)
3- Trafikte motosiklet diğer araçlara göre daima üstündür (Asker-Polis-Ambulans hariç), yani geçiş önceliğine sahiptir. (bizde ise ne yazık ki trafikteki geçiş sırasında adı bile yoktur)
4- Motosikletten vergi (bizdeki ötv) alınmamaktadır, plaka işlem parası araba'nın 5/1i kadardır, bu işlemlerin süresi araba için yapılan işlemden daha kısadır.
Çin mallarının motosiklet piyasasına girişi ile patlayan satışlarla ve hızlanan piyasayla, gelişmiş ülkelerin yaptığı tip iyileştirmeler yapılmadan, sürücüler bilinçlendirilmezse ve motosiklet kullanımı günümüzdeki gibi artarsa, ileride bilinçsiz kullanıcılar yüzünden "motosiklet" kavramı ülkemizde günümüzdekindende daha kötü bakılan bir kavram haline gelecektir.
Düşmana merhamet acz ve zaaftır. Bu insaniyet göstermek değil, insanlık niteliklerinin sonunu ilan etmektir.
K.Atatürk
|