Alıntı:
Elteriş´adlı üyeden Alıntı
Adam amerikan karşitligi ve nefretinden ne yazdiginin farkinda degil. Bunun neresi "şeriatci terorist taliban sevgisi"?
|
Evet, ne yaptiginin farkinda degil anlasilan. Aslinda anlamsiz karsitliklarin baslangici bizim aynen Kosova davasinda oldugu gibi, ABD'yle müttefiklik namina Afganistan'daki davada taraf olmamiz. Taliban, Afganistan'in kuzeyinde Özbek asilli General Rasit Dostum'un (ki kendisi de öyle sütten cikmis ak kasik degilmis, buraya not düselim) kontrolündeki Özbek azinligin bulundugu bölgeye dadandiginda oraya egitim silah vs. verilmesi düsünülebilirdi. Ancak Afganistan'da kuzeydeki Özbek azinligin ötesinde Türk soylular son derece daginik ve az sayida yasadigindan Afganistan'da olup bitenlerin bizi oraya asker gönderecek kadar ilgilendirmemesi gerekirdi. Zira bir cok insanin bilmedigi arka plan hikayeleri mevcut.
Taliban, ABD'nin silahli destegi ve Suudi Arabistanin ekonomik, Pakistan gizli servisi ISI logistik destegi araciligi ile semirtilen, cogunlugu pastun etnik grubundan olusan anti-sovyet/komünist savasin artigi bir mahlukat. ABD Taliban'in Kabil'i ele gecirmesiyle sonuclanan Afganistan hakimiyetinden baslangicta hic de rahatsiz degildi. Orta Asya Türk Cumhuriyet'lerinin petrol ve dogalgazi ne Iran'dan, nede nispeten pahali ve üzerinde gizliden gizliye kötü emeller beslenen Türkiye üzerinden gecirilecekti. Bunun icin bir boru hattinin insasi icin Taliban'in üst düzey yöneticileri (Houston kenti, emin degilim?)/Teksas'daki UNOCAL adli büyük bir petrol sirketinin karargahina kadar gitmislerdi. Ticari konularda anlasamayan Taliban ve ABD ikilisi bir süre sonra ellerindeki kozlari restlesip bozustular. Bunlar ABD eski Baskani Clinton döneminde oluyor ve taa o zamanlarda Taliban'in devrilmesi icin planlar hazirlanmis durumdaydi. 11 Eylül olaylarindan sonra, suclu cabuk bulunur: El-Kaide'ye logistik destek saglayan Taliban. Kamplarda silahli egitim gören militanlar gösterilir, büyük bir sok yasaniyormus gibi yapilir. Oysa gercek biraz farklidir: El-Kaide'yi ABD gizli servisleri yaratmislar, kamplari CIA ve ISI'nin denetiminde insa etmisler ve sovyet isgaline karsi kullanmislardir. Simdi ise ABD kamuoyu büyük bir terör saldirisindan sonra -ki bu konudaki komplo teorilerinin bir kismi bazi ABD'li profesörler tarafindan bile ciddiye alinmistir- Afganistan'daki Islamci teröristlerle savasmaya isindiriliyordu. Oysa olan basitti, ABD bir taseronuyla yollarini böyle ayiriyordu; Daha dogrusu bu taseronunyla isi bitti, miadi dolan mühimmati icin egitim hedefi yapti.
Ben diyeyim bir kac gün, siz deyin bir iki hafta zarfinda büyük bir ABD filosunun kara isgal gücüyle birlikte Pakistan aciklarinda Afganistan'a saldiri konumu almasi düsündürücüdür. Cünkü böyle bir filonun oraya intikal etmesi hic planlanmamis olmasi durumunda cok daha büyük bir zamana ihtiyac duyacakti.
Tabii stratejik hedef petrol ve boru hatlarindan öte Cin ve Rusya'yi jeopolitik anlamda daha da s|k|stirmak, Iran'a karsi olasi bir ikinci cepheyi elinde tutmak, ve tamamiyle tesadüfen(!), Sovyetler ve sonra Rusya'yla öteden beri savunma sanayi basta olmak üzere iyi ikili iliskilere sahip Hindistan'i izole etmek. Cünkü Hindistan'la Cin'in arasi bir kanun teli kadar s|k| ama ayni derecede gerginken, Hindistan'in kuzeybatisi Pakistan'la sinirli. Pakistan'in ötesinde Pakistan'i jeopolitik anlamda arkadan s|k|stiracak bir ülke, Afganistan. Pakistan'in Taliban'a gizli gizli destek vermesi, veremedigi yerde göz yummasi Taliban'in Afganistan'a hakim olmasi durumunda, ISI'yle yakin iliskiler icinde olan pastun bir Islamci gücün Hindistan'la asla iyi iliskiler olamayacaginin kesin olmasidir. Bu bakimdan büyük bir pastun azinlik barindiran bir Pakistan'da, Afganistan'in adam olmamasi hayatiyet olarak algilanmaktadir. ABD Afganistan'a yerleserek aslinda kisa ve öz olarak Asya'nin kalbine yerlesmistir, bölgedeki bölgesel gücten, gelecegin potansiyel süper güclerine kadar herkese su iddiasina somutluk katmistir: "Ne yapacaksaniz benim üzerimden yürüyecek. Adami vezir de, rezil de eden ben olurum". (Bu arada kendisi rezil olmak üzere, ama onu rezil edecek olanlarin Taliban olmasi cok manidar.) Afganistan bir "poh" oldugundan degil, cografyasi stratejik oldugundan.
Bu yamuklugun hümanist soslu cilkini cikarmak Serdar Akinan'a mi kaldi diyebiliriz elbette. Ama yine de sorulmasi gereken soru su: Bu kadar derdimiz varken, bizim orada aradigimiz neydir?