Tekil İleti gösterimi
Alt 06.05.2008, 14:36   #1 (İleti Bağlantısı)
OGEDAY
Türk Irkçısı

OGEDAY - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: İstanbul
İletiler: 134
OGEDAY Rss Beslemesi
Vatan Yahut Silistre

Namık Kemal bu ilk piyesiyle vatanperverlik ve kahramanlik duygularından işe başlamıştır. Halkta bu duyguları harekete geçirmek isteyen bu dram, 1853 Türk-Rus Savası'nda gönüllü olarak cepheye giden sevgilisinin ardından, cephede O'nunla beraber bulunmak ve onunla aynı kaderi paylaşmak için asker kıyafetine girip, Silistre mudafasına iştirak eden genç bir kiz ile genç bir adamın aşkı etrafında gelişerek, Türk askerinin vatan uğruna gösterdiği fedakarlığı canlandırır.İçindeki vatanı şiir ve hitabetler ile devrinde muazzam bir heyecan yaratan bu eser Türk Tiyatrosu'nu bulunduğu seviyeden çok ileri götürmüştür. Piyes mevzuundaki basitliğe rağmen çok sevilmiş, Avrupa'da alaka uyandırmış, temsilinden uç yıl bile geçmeden Rusça'ya, daha sonra da başka dillere tercüme edilmiştir.Kemal'in en fazla munakaşa ve eleştiriye maruz kalmış piyesi budur. Vatan Yahut Silistre, Namık Kemal'in sağlığında sahnelenişini gördüğü tek oyundur.Kemal'in kişiliği ve tiyatro tarihi açısından önemlidir.Namık Kemal'in Magusa'ya sürülmesine sebep, bu oyunun oynatılmasıdır.Doğurduğu ilgi dolayısıyla, tiyatro eseri yazmak hevesini uyandırmıştır.
Günümüzde bu tiyatro eserini sahnelerde pek göremiyebiliriz.Fakat eseri okuyabiliriz.Ben eseri izlemedim hiç ama eseri okuduğum zaman ise izlemiş kadar oldum.

Okunmasını tavsiye ederim!