Yetişkin bir köpek ve yetişkin bir kediyi yan yana getirirseniz, birbirleriyle iyi geçinmeleri gibi bir durum elbette söz konusu olamaz. Fakat birbuçuk aylık bir köpek yavrusu ile birbuçuk aylık bir kedi yavrusunu yan yana getirseniz, bir süre koklaşıp birbirlerine alıştıktan sonra oyun oynamaya başlarlar ve beraber büyürlerse yetişkin hâle geldiklerinde de gayet iyi geçinirler. Benim kedim bir Pitbull ile birlikte büyüdüğü için köpeklere alışıktır ve ayrıca Siyam kedileri normal kedilere nazaran daha korkusuz ve cesaretli oluyorlar, köpeklerden pek korkmuyorlar. Geçen yıl yavru bir Rott aldığımda kedim onu kolayca kabullendi, herhangi bir sorun çıkmadı.
Yavru köpeği papağanlara alıştırmak zor değildir. Köpek yavruyken her türlü hayvana alışabilir ve o hayvanı evin bir parçası kabul edeceği için zarar vermez. Köpeğe öncelikle "Hayır" komutunu öğretmelisiniz, "Hayır" komutunu verdiğinizde o anda yaptığı işi bırakmalı ve yere yatıp hiç kımıldamadan beklemelidir. "Hayır" komutunu öğrettikten sonra, papağanlarla uğraşacak olursa sert bir ses tonuyla "Hayır" dersiniz; bu olay birkaç kez tekrarlanınca köpek papağanlarla muhattap olmaması gerektiğini anlar. Köpekler zeki hayvanlardır, özellikle de bazı cinsler çok zekidir; öğrenmesini istediğiniz bir şeyi birkaç tekrarda öğrenirler.
http://www.atsizcilar.com/forum/apartman-dairesinde-bakilmak-icin-en-uygun-olan-kopek-t10575.html başlığına verdiğim cevapta dişi Doberman tavsiye etmiştim. Oraya yazdıklarımı okursanız konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Doberman yavruluktan itibaren eğitilirse bekçilik ve koruma yapar fakat narin fiziğinden ötürü Rottweiler veya Alman kurdu kadar iyi bir bekçi köpeği olamaz. Aslında aile köpeğidir, saldırı eğitimi verilmezse ve aile ortamında el bebek gül bebek büyütülürse son derece sevecen (yalaka) olur.
İstediğiniz özelliklere uyan başka köpek cinsleri de var ama bazıları piyasada ender bulunduğu için fiyatları pahallıdır. Mesela Akita İnu fazla tüy dökmez, ev ortamına çok iyi uyum sağlar, durduk yere kimseye saldırmaz ve sert karakterli değildir ama sahibinin veya evinin tehlikede olduğunu hissettiği anda direk saldırır.
Hülâsa, köpek seçiminde maddiyat ön plana çıkıyor. Köpeğe ödeyebileceğiniz ücreti üç aşağı beş yukarı belirtirseniz, ona göre bir köpek cinsi tavsiye ederim.