|
Her lisede rehberlik öğretmenleri vardır. Onlar en iyisini bildikleri için onlara gitmeni tavsiye ederim. Sen yine git ama ben de az çok bilgi veriyim. Evet Edebiyat bölümüne Eşit Ağırlık bölümünden de Sözel bölümünden de girilebiliyor. 3 sene öncesi böyleydi . Şimdi bilmem değişti mi değişmedi mi . Her sene başka başka şeyler çıkıyor. Son gelişmeler için rehberlik öğretmenine git.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü daha çok bu alanda akademik uzman yetiştirmeye yöneliktir. Yani öğretmenlikten çok bu alanda bilimsel çalışmalar yapan uzman yetiştirmektedir. Bu bölümden mezun olanlar devlet liselerinde öğretmenlik yapamıyor diye biliyoum. Çünkü öğretmenlik için açılan bir bölüm olmadığından öğretmenlikle ilgili derslerde verilmiyordur.Okul bittikten sonra sanırım 1,5 yıl formasyon derslerini ayrıyetten alırsan Edebiyat öğretmenliği okumuş gibi oluyorsun. Ancak öğretmen olacaksan bu bölümü tavsiye etmem. Çünkü öğretmen eğitimi alanlar Eğitim Fakültesinde okuyorlar. Bu bölüm ise ya Edebiyat Fakültesinin içine girer ya da Fen-edebiyat fakültesine . Kpps ' de Edebiyat Öğretmenliği için Eğitim Fakültesi'nden mezun olanlar daha avantajlıdır. Bu yüzden bu bölümü Türk Dili ve Edebiyatı alanında bilimsel araştırmalar yapacak isen seçmeni öneririm.
Türk dili ve Edebiyatı öğretmenliği bölümü ise adından anlaşılacağı gibi öğretmen yetiştirmek için açılmıştır.
Kısacası aralarındaki fark birisinin amacı bilim adamı yetiştirmektir diğerinin amacı ise öğretmen yetiştirmektir.
"Boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öteden beri Hunlar kuvveti takdir eder, bağımlı olmayı aşağı görürler. Savaşçı süvari hayatımızla adı yabancıları titreten bir ulus olduk. Çünkü bilirler ki ,savaşta savaşanların yazgısı ölümdür. Biz ölsek de , kahramanlığımızın ünü kalacak, çocuklarımız ve torunlarımız diğer kavimlerin efendisi olacaktır."
Çİ-Çİ YABGU
|