|
İnsanlar ilkelleştiği takdirde aşırı derecek dine sarılır, yobazlık yüzüne vurur. Pakistan gibi ülkeleri tahmin etmek zor değil, böyle her konuda bozuk ülkelerde ve geri kalmış ülkelerde insan yığınları ne ekmek bulabiliyor ne insan olma yeteneğine erişiyor. Onbinlerce insanın alfabe, kitap nedir bilmediği ülkelerde insanların sarılacağı konu nedir, tabiki din... Bilmediği başka bir konu zaten yok, öğretilmedi onun dünya görüşünü oluşturan tek kavram din oluyor. Birde araya başka kişiler girdimi bu konu farklı bir olgu olabiliyor yani taliban , el kaide gibi olgular.. Bizdede bu şekilde insan yığınları var, kalitesiz ilkelliği seçmiş taliban kılıklı herifler ve çarşaf çarşaf dolaşan karılar. İnsan akıl erdiremiyor, bir insan nasıl böyle bir seçim yapar... Bizim ülkemizdeki din'in etkisini yaşadım gözlerim ile gördüm bu yaşıma kadar, kimseye din'i sorgulama fırsatı verilmiyor. Haşa, din hakkında değilde dine bakışımız hakkında konuştuğunda çok sayıda insan yığını seni bir kese suda boğacak... Bana göre dinler birer dünya görüşüdür, tabii bir kişinin herhangi bir dini kendi halinde yaşamasına zırt kadar karışma hakkım yoktur ancak bana bunu dayatma ve baskı aracı olarak kullanmasına kimsenin izin verecek halim yok... Gözlemlediğim başka bir konu daha var; avrupa ülkelerinde veya Türkiye'nin gelişmiş bölgerinde dinlere Türkiye'nin geneli gibi din'e karşı bu kadar sarılma yok. Öyleyse bence gelişen, insan dinden uzaklaşıyor ilkellesen ve geriye koşan insan yığınları dine daha çok sarılıyor...
|