Tekil İleti gösterimi
Alt 02.06.2008, 23:27   #6 (İleti Bağlantısı)
Tengiz
Yüzü Asık

Tengiz adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 131
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
1571'de resmen ele geçirdiğimiz Kıbrıs, burnumuzun dibindeki Ege adalarını 400 yılda Türkleştiremediysek, bana göre bu ucube sistem yüzündendir. Türk olmayanların asker yapılması bir yana, saraya alınarak yönetici yapılmışlardır ki, büyük gaflettir. Sosyolog Kongar, Fatih'in ve Osmanoğullarının, diğer Türk soylularınca devrilmekten korktuğu için bu köksüz bürokrasiyi ve orduyu yönetimin merkezine aldığını, soylu Türk aileleri ise tasfiye ettiğini yazar.

Tutarlı bir şekilde, mesela Doğu Anadolu'da binlerce Kürt aşireti günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir. Ancak Türk boyları, aşiretleri, alt hanedanlıkları (Karamanlar, Saruhanlar, Karesiler vb.) büyük ölçüde yok olup gitmişlerdir. Kimi batılı analistler Osmanlı'nın bu yönetim anlayışını, kendi asli unsurunu sömürme olarak çevirebileceğimiz "self-emperyalizm" şeklinde bir tabirle ifade ediyor.

Misal Anadolu'da Türk boyları bir sebeple isyan etmişler. Ki Osmanlı tarihi bu tip isyanlarla doludur. Merkez bunların üstüne, isyanı bastırması için devşirme bir yönetici gönderiyor. Varsayalım adam aslen Hırvat. Hırvat kökenli bir devşirme, Anadolu Türklerinin isyanını nasıl bastırır? Oluk oluk kan akıtarak.

Üzülerek söylüyorum. Anadolu gerçekten elden gidecekti. Son anda yapılan müdahalelerle Anadolu tekrar Türkleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çaba kısmen ve pragmatik bir şekilde İttihatçılarla başlar. Ancak bilinçli bir politika olarak uygulanması için Büyük Atatürk'e kadar beklemek gerekmiştir.

Saygılar. TTK.