Tekil İleti gösterimi
Alt 29.06.2008, 17:07   #9 (İleti Bağlantısı)
Temren

İletiler: 145
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Saygı değer ırktaşlarım, sık sık gazete almam. Alacağım zamanda Cumhuriyet gazetesini alırım. Fakat bu gazeteyi fikir bağlılığı ya da yakınlığı sebebiyle okumam. Dönemsel uygun duruşlarından dolayı, okumayı tercih ederim. En önemli özellikleri de dürüst habercilik yapmalarıdır. Yani bilgi kirliliği, Türkiye'nin temellerini yıpratacak yaymaca, popüler habercilik ve sansasyonel haber yapmak gibi ucuz ve adi yolları denemezler. Bu sebeple bahsini ettiğim gazeteyi okuma gereği duyarım.

Başka bir yönüyle de diğer gazetelere para kazandırmak istemediğim için bu gazeteleri alma gereği duymam. Cumhuriyet dışında ki gazeteleri para vererek takip etmesem de gittiğim mekanlarda hepsine tek tek göz gezdiririm. Haberlere sadece göz gezdirmekle yetinirim. Daha çok fıkralara odaklanırım. Böylelikle yazarın fikirlerini kavrarım. Bir yönüyle de epey zaman kazanırım. Tabi bu dediğim gazete okuma tekniği Cumhuriyet için geçerli değildir. Bu gazeteyi okurken köşe yazarları başta olmak üzere haberlerine de göz gezdiririm. Unutmadan Hulki Cevizoğlu ve Rauf Denktaş için kimi zaman Yeniçağ aldığımda olur. Yoksa bu gazetenin özellikle dini bölümleri ve sentezci yazarları sebebiyle çapulcu olduğu çok açıktır. Fakat bir iki yazarı merak ettiğim için bazen alma gereği duyarım.

Genel ağdanda gazetelere ulaşma imkanımızın olması da gazete almak ihtiyacını azaltan başka bir ögedir.

Cumhuriyet gazetesini de önermek gibi bir niyetim kesinlikle yoktur. Ben sadece özellikle para verip gazete aldığım zaman hangi gazeteye yöneldiğimi belirtmek istedim.

Özüne inmek gerekirse bizim fikirlerimizde olan hiçbir gazete yoktur. Bize yakın olan bazı şahısların dağıldığı gazeteler vardır. Bu sebeple gazete önermek çok uygun olmayabilir. Çünkü Cumhuriyet gazetesinin yazarları büyük çoğunlukla eski komünistlerdendir. Kendilerini bugün itibariyle sosyal demokrat ve sosyalist olarak tanımlamaktadırlar. Cumhuriyet gazetesinin hassasiyeti sadece soldan ibaret olan Atatürkçü bir çizgidir. Laiklik konusunda aşırı hassas oldukları söylenebilir.

Taktiksel ön görü ve bugünün şartları ekseninde Cumhuriyet okurum fakat hiçbir kandaşa önermek gibi bir niyetim olamaz. Yeniçağ gazetesi de bir iki yazar dışında çapulculuğun fikirsel kalesi olan bir gazetedir. Hele 3 Mayıslarda manşete kürt kardeşçisi Feyzullah'ın resimlerini asması ve bir iki sayfayı buna ayırması bu gazetenin özeti niteliğinde bir davranıştır.

Başka bir konuda gazete okumanın kişinin fikir bağlamında ki gelişimine olan katkısının ne olduğudur! Ben bu konuda şu fikri öne sürüyorum; haberleri takip açısından gazete okumak önemlidir. Fakat fikirsel gelişim açısından, katkısı büyük bir önem arz etmez. Katkısı vardır. Bu katkı destekler mahiyette küçük bir itici güçtür. Önemli olan kitap okuyarak kendi fikri alt yapımızı kuvvetlendirmektir. Kitap okumayıp fikirsel gelişim için gazeteden medet ummak doğru bir fikri anlayış değildir. Köşe yazılarını takip etmeyi de o yazarın görüşlerini anlamak, kendisini tanımak açısından önemli görürüm.

Haberlerin takip etmek ve fıkra yazarlarının tanınmak amacıyla gazeteleri dönem dönem incelemek gerektiğini düşünüyorum. En azından bir gazeteyi para ile alarak ya da genel ağdan takip etmek haberlerden geri kalmamak için öncelikli ve önemli bir gerekliliktir. Fakat öncede belirttiğim gibi bütün gazeteleri, öncelikli olarak yazarlarının üzerinde durmakla beraber, zaman zaman incelemek gerektiğini düşünüyorum. Bu tüm gazeteler hakkında tek tek genel bir yargıya ulaşmamızı sağlar.

Son olarak gazeteler hakkında başka bir yargımı da paylaşmak isterim. Fikirlerimi kuramsal olarak destekleyecek ve geliştirecek kitaplara baş vurmayı ve araştırmayı her şeyin üzerinde tutarım. Gazetelerle kuramsal bir alt yapı oluşturmak gibi bir şansımızın olduğunu düşünmüyorum.
Temren Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla