|
Öncelikli olarak bütün ırkdaşlarımı saygıyla selamlıyorum, otağı henüz yeni keşfetmiş bulunmaktayım ve aranıza katılmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Has be has alevi Türküm; İlerleyen zamanlarda birçok konuda fikir alışverişi yapacağımıza inanıyorum. Arkadaşlar öncelikli olarak şunu söylemek istiyorum. kürt alevi yoktur. Yavuz Sultan Selim zamanın da katliamlardan kaçan kızılbaş Türkmenler asimile olmuştur. Canını kurtarmaya çalışan bu insanlar merkezden uzak yerlere dağlara ovalara kaçmışlardır. Bunlara dağlı Türk denmekte ancak kürt dilini konuşuyor olmaları onları kürt yapmamaktadır. Bunla ilgili birçok belge osmanlı arşivinden çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda bununla ilgili konu başlığı açmak istiyorum. Ancak bu konu başlığı altına kısaca bazı konuları özetlemek istiyorum. Şu kesindir ki bazı arkadaşlar alevi kürtlere kro demekte kürtçe konuşmasını bilen ancak T Ü R K Ç E cem yapan bazı illerdeki Türkmen alevilerde nedense sünni kürtlere ve ne çelişkiyse kro demektedir. kürt aleviler hakkında yanlış düşüncelere sahip ırkdaşlarıma tek rica ve isteğim dünyaca ünlü Türkolog İrene Melikofun " Hacı Bektaş Efsaneden Gerçeğe" ve ayrca Ali Kemal Meram' ın "Padişah Anaları ve 600 yıl bizi yöneten devşirmeler" adlı kitapları okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum. İrene Melikof uzun süre Anadolu da araştırmalar yapmış, 30 yıl süren araştırmalar sonucunda kitabını yazmış, yazarın kitabında bir deney yaptığını bunun için iki denek olan şafi kürt ile alevi kürt; deney sonucu şunu farkettiğini söylüyor bu iki kişinin de bir birlerinde nefret ettiğini bırakın alevi kürtlerin şafi kürtlerle iyi kaynaştığını aynı sofrada yemek dahi yemezler aynı şekilde kız verme alma olayı dahi söz konusu değil, yani burada kullanılan kro kelimesini kendini kürt zanneden Türkmen aleviler bu kelimeyi asıl kürtlere karşı söylemektedir. Sivasın bir ilçesi ve bir köyü bir alevi köyü ancak köylüler kırmancı denilen şiveyi kullanıyorlar alevilere ait bir televizyon köyde çekim yapıyor (köyde her evde Atatürk resmi asılıydı) ve köylü kürtçe değil Türkçe türkü söylüyor ve ardından şunu söylüyor bizler Yukarı Türkistan dan yani Horasan dan gelmişiz atalarımız bunu söylerdi hep bize diyor.(Köylüler atalarının buralara Azerbaycan üzerinden geldini asıl kökenlerinin ise Horasana kadar uzadığını söylüyor.) Çekim yapılan köydeki insanların isimleri de ayrıca kürtlerin isimlerinden çok farklı çocuklarına verdikleri bazı Türk isimleri Hatun, Aytekin,Gültekin,Senem,Hanım,Sırma,Arslan,Gökmen,G ökşen röportajdan aklımda kalanlar. Asıl kürtlerin isimleri genelde Ataullah,Nurullah,Halit,Süleyman,Halil,Ahmet,Reşit ,Sıddık,Ömer,Muhhamed vb. ??? bu biraz çelişki değil mi ? Bizler uzayda yaşamıyoruz hepimiz güzel vatanım Türkiye de yaşıyoruz etrafımızda yanımızda sağımızda solumuzda biraz araştırma yapmak elma ile armudu bir birinden ayırmak bir Türk olarak görevimiz ki bazı şeyleri yüzeysel değerlendirmemek bazı şeylerin farkına varmak. Bir örnek vermek istiyorum zamanında köyün birine bir kaymakam gelmiş köylüler de hayatından ilk defa araba görüyorlar ve kadının birisi saman getirip arabanın önüne koymuş araba yesin diye kadın nerden bilsin arabanın cansız bir varlık olduğunu at ya da inek gibi canlı bir varlık olmadığını. Bu gerçekten yaşanmış bir olay 1950 lerde geçmiş bir subay bir tanıdığımdan dinlemiştim. Dahası var televizyon ilk çıktığında hayatında ilk defa televizyon gören kadınlar camın öbür tarafında erkek çıktığı zaman kafalarını örtüyorlarmış bizi görmesin diyerekten. Yani ne kadar düşündürücü bir olay ki Türkiye kalkınma da sanayi devriminde ve en önemlisi eğitim de çağdaşlaşma da eski nazaran okur yazar oranında artması sevindirici. Bilim o kadar yol aldık bizler şuan fikirlerimizi bilgisayar ve internet aracılığıyla birbirimize anlatıyor ve paylaşabiliyoruz. Peki teknolojinin olmadığı matbaanın, okur yazarlığın olmadığı Orta Asya dan Anadolu üzerinde dört bir yana dağılmış Türkler arap boyunduruğu altına girmiş osmanlıda ki devşirme yöneticiler ya da daha önceki devletler asıl dini şamanizm olan Kızılbaş Türkmenler canı için dini değiştirmesi zorlanarak katledilmesi kimin suçu katledilen Kızılbaş Türkmenlerinin mi ya da kürtçe konuşmak zorunda bırakılan ama özünü unutmamış Türklerin mi ? Fiziki yapıları birbirinden o kadar farklı ki genelde Azerbeycan halkının yapısına çok benzemekte kürt alevi diye nitelendirilen Türkmenlerin.
Ayrıca Türkiye deki Alevilik-Bektaşilik İran dan Iraktan çok farklı. Kim ne derse desin alevilik şamanizmin uzantısıdır . Nasıl mı bunu tarihi kaynaklar çok güzel özetliyor lütfen araştıralım.
1960 lar da ekonomik sıkıntı çeken çoğu gürbetçi Almanya ya gitmek zorunda kaldı onların şuan 3 üncü nesli Türkçeyi doğru düzgün konuşamıyor. Diyebiliriz mi bunlar alman bunlar Türk değil,
İnce yolu ol ulu menzilleri.
Bu Garibname eğer Gönül geldi bile,
Kim bu dil ehli dahi mana bile,
Yol içinde birbirini yermiye,
Dile bakıp manayı hor görmeye,
Ta ki mahrum kalmaya Türkler dahi,
Türk dilinden anlayanlat ol haki.
|