Alıntı:
Kaşkır adlı üyeden Alıntı
Ben mesajımda oralardanda faydalan demek istedim sadece oralardan bak demedim galiba yanlış anlaşıldım.Sorduğunuz konu ile ilgili aşağıdakini buldum nasıl yapılacağını anlatmıyor ama ne olduğunu anlatmakta,sizin sorduğunuz soruyu internetten ve kitaplardan bulmak zor veya imkansız....
|
Hakan'ın da dediği gibi köpek eğitmek, daha doğrusu genel anlamda hayvan eğitmek bir kabiliyet işidir. Mesela dünyanın en büyük ve en ünlü sirklerindeki arslan kaplan terbiyecilerinin tümü İranlıdır çünkü İranlıların vahşi hayvan eğitimi konusunda doğuştan yetenekleri vardır. Karadenizliler ve Kazaklar-Moğollar alıcı kuş eğitme yeteneğine sahiptir, Türkmenler iyi at eğitir, kızılderililerin kurtları evcilleştirebildiği bilinir, Hintliler kobra yılanlarını dans ettirir ve fillere yük taşıtır, Afganlar boz ayılara güreş öğretir, araplar develerle iyi anlaşır, vs... Yani bu işler kabiliyet işidir; kitaplardan, internetten öğrenilerek yapılamaz.
Köpeği bir dereceye kadar eğitebilirsin; vakti ve sabrı olan herkes eğitebilir. Ama profesyonel eğitim
(yakın koruma, saldırı, rehin alma, arama-kurtarma, uyuşturucu ve mayın bulma, avlanma, vs. eğitimi) veremezsin, o ayrı bir iştir. Gerçi evde beslenecek köpeğin profesyonel eğitime ihtiyacı yoktur; basit bir temel itaat eğitimi kâfi gelir. Bu tip eğitimi kitaplardan öğrenip uygulayabilirsin elbette, ama daha fazlası için kabiliyet gerek, köpeğin dilinden anlamak ve onunla bütünleşebilmek gerek.