Tekil İleti gösterimi
Alt 26.08.2008, 00:48   #60 (İleti Bağlantısı)
kalaç
Türkçü

kalaç adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 118
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Şaman (kam) biz Türklerin hem dini hem de sosyal lideriydi. Ort Asya nın Uygur, Başkurt, Altay bölgelerinde ve daha birçok yerde GökTanrı inancı vee şamanizm yaşamaktadır.
Şaman doğum, ölüm törenlerini yönettiği gibi, hastalıklarda ve sosyal olaylarda da liderlik görevini yapardı.Şamanın ruhlar dünyası ile yaşanan dünya arasında bir köprü olduğu bilinmektedir. Müzikli ayinlerinde ruhlar dünyası ile bağlantıya geçerek yaşanan dünyaya oradan haberler getirirdi.
Çok geniş bir konu olduğu için sadece şu an aklıma gelenleri yazmaya çalıştım.
Yukarıdaki bilgi kaynaklarına ilave olarakN. Sami Banarlı nın ''Türk Edebiyatı Tarihi'' ve İbrahim Kafesoğu nun ''Türk Milli Kültürü '' kitaplarını tavsiye edebilirim. Özellikle Türk Milli Kültürü adlı eserde sadece şaman (kam) inancı değil geniş bir bakışla Türk kültürü işlenmektedir.
Tengri küç birtük üçün anda sançdım yanydım.Tengri yarlıkaduk üçün men kazanduk üçün Türk budun kazganmış erinç. Tanrı kuvvet verdiği için orada mızrakladım,dağıttım.Tanrı bahşettği için, ben kazandığım için Türk milleti de kazanmıştır.(Bile Kagan/Doğu yüzü 33.pasaj)
kalaç Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla