Alıntı:
C* Ergenekon C* adlı üyeden Alıntı
Ben askerlik yaparken hk-33'ler birliklere yeni dağıtılmaya başlanmıştı.
Şekil ve sökme takma açısından G-3 ile hemen hemen aynıdır. Belirgin iki farkı var. Mermisi 5.56 mm ve G-3'te olmayan darbeli atış (Burst fire) özelliği var. Silahı seriye aldığınızda mermilerin tamamını atar, darbeli atışta ise 3'er 3'er atar.
Subay ve Astsubaylardan duyduğum kadarıyla pek memnun değillerdi.
Benim fikrim de mermi çapının küçük olmaması yönündedir.
Çünkü bizim uğraştığımız terör belası dağlık, mağaralık bölgelerde geçmektedir. Bu tür yerlerde silahın darbe etkisinin fazla olması gerekir. Bu tür bir savaşı 2. Dünya Savaşında Japonlarla yaşayan amerikalılar mağaralarda 7.62 mm kurşunu yemesine rağmen düşmeden bir kurşun daha sıkıp karşısındakini vuran Japonlar yüzünden çok kayıp verince daha çok Thompson silahı ordunun kullanımına vermişlerdir. Bu silah 11.43 mm olup kurşunu yiyen hemen ölmese de karşısındakine sıkamaz.
En büyük derdi futbol maçlarında seyircilerin olay çıkartması olan almanlar için ya da şehir gerillası savaşıyla meşgul israil için 5.56 mm çapındaki silah yeterli olabilir.
Ama bizim en azından 7.62 mm'de kalmamızın faydalı olacağını düşünüyorum.
|
Bir konuda yanlış düşünüyorsunuz. Evet merminin çekirdeğinin büyüklüğü önemlidir ancak tek başına değil. Vietnam savaşında ABD askerlerinin kullandığı m1 tüfeğinin Vietkong askerlerinin kullandığı ak47ler karşısında yetersizliği görülünce hemen yeni bir silah yapılmasına girişildi ve sonuçta ortaya m16lar çıktı. Bu tüfekler askerlere ilk dağıtıldığında askerler bu silahı istemediler çünkü çekirdeği çok küçüktü. Ancak savaş ilerledikçe gördülerki çekirdeği küçük mermiler çok daha hızlı gidiyor ve düşmana ağır yaralar açıyordu. Sonraki yıllarda bu silah çok sevildi. M1ler kadar ağır değildi, bakımı kolaydı ve su alsa da çalışıyordu. Bunun yanında ağır yaralanan düşmanı taşımak için 2 asker gerektiği için otomatikman 3 düşman askeri savaş dışı kalıyordu. Bütün bunlar göz önüne alındığında çekirdeğin büyüklüğünün tek başına bir önem arz etmediği görülebilir.