Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Doğal Yaşam > Doğal Yaşam > Türkçülerin Hayvan Sevgisi > Türkçülerin Hayvan Sevgisi > Evcil Hayvanlar > Köpekler

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 16.01.2008, 22:46   #1 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Türkçü Bakış adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 134
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Apartman Dairesinde Bakılmak İçin En Uygun Olan Köpek

Merhaba;

Ben ülkemden, milletimden, ailemden ve sevdiklerimden uzakta yabancı bir ülkede yalnız yaşıyorum. Biraz uğraşı olsun, biraz bana arkadaş olsun, biraz da çocukluğumdan beri annemin karşı çıkmalarıyla baskılanan köpek sahibi olma arzumu dindirebilmek için sonunda bir köep sahibi olmaya karar verdim. Yalnız koşullarım başlıktan da anlayacağınız üzere apartman dairesi ile kısıtlı, bununla birlikte evde sıkça beslenen o şımarık-soyetik köpeklerden hoşlanmıyorum. Bu ilk köpeğim olacak ve kısacası o bir insanla ben bir köpekle ilk kez yaşayacağız. Köpeğin hem akıllı hem evde beslenebilmeye uygun hem de bana köpek sevgisini tattırması lazım. Bu konuda, hangi ırktan bir köpek almam konusunda bana vereceğiniz nasihatları ve deneyimleri bekliyorum.

Esenlikler.
Türkçü Bakış Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 16.01.2008, 23:02   #2 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 2,046
Anladığım kadarıyla korumalık/bekçilik özelliğinin olmasına önem vermiyorsunuz. Bu durumda sizi Husky ırkını tavsiye ederim. Bahsettiğiniz niteliklere uyan, çok güzel bir köpektir.
Buğra Şad Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 16.01.2008, 23:14   #3 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Ben Rusya'da yaşamaktayım. Aslında Husky'nin çok zorluk çekmeyeceğini düşünüyorum. Fakat merak ettiğim konu Husky'lerin zekalarının seviyesi hakkında söylenenlerdir. Çünkü ilk köpeğim olacağı onu ben yetiştireceğim, bu durumda birçok eksikiğim olacak, zeka problemi olan bir ırk benim işimi oldukça zora sokabilir. Bir de evde beslenen köpeğin kokması gibi bir sorundan bahsediliyor. Eğer köpeği her hafta yıkarsam böyle bir problem yaşanır mı?
Alt 16.01.2008, 23:55   #4 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Rusya'da özellikle Laika'lar çok moda. Birkaç kez yakından görme şansımda oldu, akıllı ve uysal hayvanlara benziyorlar. İnternette yaptığım araştırmada birkaç farklı türünün olduğunu gördüm. FCI Rus Avrupa Laikası, Batı Sibirya Laikası ve Doğu Sibirya Laikası türlerini tanımış. Birde Fin Rus Laikası varmıl ama resmen kataloğa girmemiş. Bu köpek hakkında bilgisi olan var mı acaba? (Düşünüyorum da bunu uzaya göndermişlerse bir kerameti vardır)
Alt 17.01.2008, 00:20   #5 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

İsenbike adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 440
Bu bölümde bir çok köpek cinsinden bahsettik. Bunlardan biri de Husky. Fakat besleyen arkadaşların söylemleri doğrultusunda size bu cins bir köpeği almamanızı öneririm. Zor eğitildiklerini ve sahiplerine çok bağlı olmadıklarını duydum. Ev ya da bahçe koruması için Alman Çoban köpekleri, yakın koruma için Rottweiler ideal olduğunu diğer başlıklarda okumuşsunuzdur. Fakat ilk defa eğiteceğiniz için Rottweiler pek uygun olmayacaktır. Yine evde temizlik ya da tüy dökme konusunda hassas iseniz Alman Çoban köpeği de uygun olmayacaktır. Ama evin güvenliği için en iyisi de bunlardır.

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de evde köpek besleme konusunda henüz belirlenmiş bir kural yok. Fakat Almanya'da yaşayan arkadaşlarım orada köpek beslemenin bazı kuralları olduğunu ve bunlara uyulmadığı takdirde köpeğe el konulabileceğini söyledi. Mutlaka düzenli bir şekilde eğitim merkezine gitmesi gerekliymiş. Bulunduğunuz ülkenin de bu tip kuralları olup olmadığını araştırmanızı öneririm.

Ayrıca köpek yavruları başta sevimli gelebilir. Bir çok kişi bu yüzden alır ama sonra bakamayacağını anladığı zaman başka birine verir. Bu köpek için iyi bir durum değildir. Yaşam süreleri cinsine göre değişsede uzun bir süre o köpekle yaşayacağınızı bilin. Bu şartlar size ağır gelirse sokakta yaşayan yüzlerce köpek olduğunu unutmayalım.. Ben annesinin ilgilenmediği ve önüme getirildiğinde bir insan gibi öksüren yavru bir köpek daha aldım. Başta cinsini söyleselerde artık cins konusunda da bir takıntım yok.

Köpekler konusunda size en iyi tavsiyeyi IRKÇI kandaş verecektir.
İsenbike Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 17.01.2008, 09:24   #6 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Sayın İsenbike;

Cevabınız için teşekkür ederim. Sizin bahsettiğiniz "köpeği sonradan ortada bırakma" olasılığıda beni korkutuyordu, o yüzden düzgün ve kalıcı bir hayat kurmadan köpek sahibi olmak istemedim. Şimdi bu şartları sağladığım için alacağım köpekle beraber birlikte en az 10 sene yaşayabilirim. Bekar olduğum için evde tüy dökme, tuvaletini kaçırma gibi problemler temizlik açısından değil uğraş açısından beni yoracaktır. Tabiki belirli bir dönem (tahminin sona doğru azalarakta olsa ilk 8-9 ay) bunlara katlanmyı göze aldım. Dediğim gibi korkum ilk kez köpek besleyeceğim için, deneyim ekslikliğim olmasıdır.

Burada köpekler için belirli bir kural yok. Bir veterinerle görüştüm, gerekli aşıları için ona danışacağım. Köpeğe dolaşım kağıdı, aşı kağıdı, pasaport gibi şeyleri o çıkartacak. Merak ettiğim diğer bir konu ise ben sene de 2 kez Türkiye'ye geliyorum acaba Türkiye'ye köpeğimi sokarken görevlilere neleri ibraz etme zorunluluğum vardır?
Alt 17.01.2008, 10:08   #7 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 2,046
Husky'i size, isteğinizi değerlendirerek tavsiye ettim. Siz, evde bakılabilecek, yalnızlığınızı ortadan kaldırabilecek bir köpek istediğinizi belirtiğiniz için Husky'i önerdim. İsenbike'nin dediği gibi bu köpekler bekçilik yapamazlar ama siz zaten bekçilik özelliği olmasını istememişsiniz ki! Ayrıca Husky'ler sahiplerine bağlı değillerdir, doğru ama evlerine çok sadıktır. Yani evde bir Husky beslerseniz, bu Husky'nin evine bağlı olacağı kesindir.

Rottweiler ve Alman Çoban köpeği ise evde beslenmeye pek uygun olmayan ırklardır. Bir kere hırçın davranışları yüzünden biraz sinirlendiklerinde koltukları parçalamaları kaçınılmaz olur. Hele hele köpek konusunda profesyonel olmayan birisinin evde Rottweiler beslemesi, bomba imha uzmanı olmayan birisinin evin bir odasında bomba imalatı yapmasından farksız olacaktır. Rottweilerler çok hırçın ve hatta psikopat bir köpektir ve sebepsiz yere de insanlara ve hatta tepesini attırdığında sahibnie de saldırır. Onun için bu işe yeni başlayan birisinin Rottweiler alması uygun olmaz. Ben bile eğitebileceğimden endişe duyup çok istediğim hâlde Rottweiler almıyorum.

Alman Kurdu (Alman Çoban Köpeği) aslında akıllı ve iyi bir köpektir ama evde beslenmek pek ona göre olmaz. Aslında beslenir ama onun için enerjisini rahatça boşaltabileceği boş bir alan daha uygun olacaktır...

Huskyler ise hiç havlamayan ve dolayısıyla rahatsız etmeyen yapılarıyla, evlerine bağlı oluşlarıyşla, son derece uysal yapılarıyla ve hoş görünüşleriyle tam da sizin isteklerinize cevap veren bir köpek...
Buğra Şad Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 17.01.2008, 11:42   #8 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Sayın Buğra Şad;

Benim Husky konusundaki şüphelerim sizin üzerinde durduğunuz konulardan kaynaklanmamakta. Sizin de bahsettiğiniz gibi bekçilik özelliği aramamaktayım. Fakat ilk köpeğim olması nedeniyle otağda okuğum diğer yazılarda bahsedilen zeka probleminden çekinmekteyim. Husky'nin bana sadık olmaması, beni saymaması yahut tanımaması anlamına gelir mi yoksa aslında sadakati diğer köpeklerden daha mı düşüktür? Sokakta yürürken benimle uyumlu olabilir mi? Birde merak ettiğim diğer bir konu var, o da bir Husky'e ne kadar komut öğretebiliriz?
Alt 17.01.2008, 12:23   #9 (İleti Bağlantısı)
Yalñuk oglı munsuz bolmas

Uruz. adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 156
Size Labrador veya Golden Retreiver tavsiye ederim
Bu arada Laika dediginiz köpek ruslarin uzaya gönderdikleri degilmi?
ben onun bir Irk oldugun sanmiyorum ismi Laikaydi galiba
irki bir özelligi yok gibi alelade bir köpege benziyor
Uruz. Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 17.01.2008, 21:57   #10 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Evet, uzaya gönderdikleri köpeğin ismi de Laika. Yalnız FCI ırk katoloğunda da Laika olarak adlandırılıyor.

Alt 18.01.2008, 03:02   #11 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

İletiler: 965
- Uzaya gönderilen Laika adlı köpeğin herhangi bir cinsi yoktur, dünya köpek literatüründeki adıyla "Mongrel", yani melezdir. AKC ve FCI'nın Laika cinsi olarak tanıdığı köpek ise Sibirya Husky ve Alaska Malamute'dan pek farklı olmayan, onlarla aynı özelliklere sahip bir kızak köpeğidir. Husky ve Malamute'a nazaran biraz daha ince yapılıdır, o kadar...

- Köpek haftada bir yıkanmaz çünkü cilt yapısı insanlarınki gibi olmadığı için çok sık yıkanırsa zarar görür, tüyleri dökülür. En uygunu 2 ayda bir yıkamaktır. Tüyleri hergün ıslak havlu ile silinir ve sonra güzelce fırçalanırsa köpek zaten temiz kalır. Bazı köpeklerin pis kokmasının sebebi yediği yiyecekler (sakatat türü şeyler) ve yattığı yerin pis oluşudur.

- Husky'nin zeka seviyesi düşük değildir, tam tersine oldukça zekidir. Fakat genetik açıdan kurda en yakın köpek cinsi olduğu için kurdun karakteristik özelliklerini kısmen taşır; yani bağımsızlığına düşkündür, insanlara fazla bağlanmaz ve eğitilmesi çok zordur. Ayrıca Husky en fazla tüy döken köpek cinslerinden biridir, evi mahveder. Şahsî kanaatimce asla bir ev köpeği değildir, kutup bölgelerinde kızak çekmekten başka işe yaramaz.

- Evin içinde köpek beslemek kolay değil. İnsanlar bir hevesle yavru köpek alırlar fakat 3 gün sonra çişinden, kakasından ve herşeyi kemirmesinden bıktıkları için "Nasıl bir bela aldık?" diye düşünmeye başlarlar. Yavru köpek ortalama 15 dakikada bir çişini, ortalama 2 saatte bir de kakasını yapar. Diş değiştirme döneminde olduğu için dişleri kaşınır ve kaşıntıyı giderebilmek amacıyla bulduğu herşeyi kemirip parçalar. Bir arkadaşımın 500 YTL'ye aldığı Pitbull yavrusu 1500 YTL'ye aldığı Nokia Sirocco telefonu kemirip parçaladığında "Ulan bu telefon köpekten üç kat değerliydi" dedi ve köpeği evden attı. Bu tür örnekler sınırsızca çoğaltılabilir. Hülâsa, köpek almadan önce iyice düşünmek lâzım. Bazı kişiler "Odanın bir köşesine gazete kağıdı serersen tuvaletini oraya yapar" gibisinden hikayeler okurlar fakat işin doğrusu köpek 6-7 aylık olana dek tuvaletini evin heryerine yapar. 9-10 aylık olana kadar da önüne gelen herşeyi kemirir. Ayrıca evin içinde yalnız kalamaz, ağlayıp sızlar. Bunlara katlanabilecek misiniz? Köpek almadan önce bunu düşünmeniz lâzım.

- Velhasıl, köpek beslemek kolay iş değil. Emek, zaman ve para harcamak gerekiyor. Kendinizden bu kadar fedakârlık ediyorsanız karşılığında birşeyler almanız gerekir, yani köpeğin işe yaraması ve sizi koruması lâzım. Şu an için "Köpekte bekçilik-koruma özelliği aramıyorum" diye düşünebilirsiniz ama günün birinde yanınızda kız arkadaşınızla veya eşinizle birlikte köpeğinizi gezdirirken birkaç tane serseri size lâf atarsa ne demek istediğimi anlarsınız. Böyle bir durumda Golden, Husky ve benzeri köpekler olayı sadece seyrederler fakat Rottweiler, Pitbull gibi köpekler o serserileri önlerine katıp bağırta bağırta kovalarlar; siz de yüzünüzde mutlu bir gülümsemeyle yolunuza devam edersiniz. Hülâsa, köpek sahibini korumalıdır. Koruma özelliği olmayan köpeği -onca ceremesine katlanarak- beslemeye hiç mi hiç değmez.

- Ben size Doberman tavsiye ederim. Rottweiler, Pitbull, vb. kadar sert karakterli olmadığı için daha önce köpek beslememiş kişiler tarafından da rahatça beslenebilir. Tipik bir ev köpeğidir, apartman dairesine kolayca uyum sağlar. Kısa tüylü olduğu için fazla tüy dökmez, sürekli salya akıtan geniş çeneli cinslerden (Boxer, vb.) olmadığı için evin her tarafına salya bulaştırmaz. Çok zeki ve itaatkâr bir cinstir, ileri derecede eğitim verilmeye müsaittir. Bekçilik-koruma özelliği de hayli gelişmiştir.

- Köpeği Türkiye'ye sokabilmek için aşı belgesi yeterlidir. Avrupa ülkelerine sokabilmek için uluslararası seyahat belgesi gerekiyor.

Esenlikler...
IRKÇI Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 18.01.2008, 11:17   #12 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Sayın Irkçı;

Cevabınız çok aydınlatıcı oldu çok teşekkür ederim. Yavru bir köpek alırken sizin saydığını sıkıntılarla karşılacağımın farkındayım, bu sıkıntılarla baş edebilecek durumumu yaratmadan böyle bir köpek almanın "heves"ine kapılmaktan kendimi uzak tuttum. Şimdi hem fiziki imkanlarım, hem zamanın, hem uğraş azmim birleşti. Şu anda köpek almak için umutluyum. Bekçilik-koruma özelliğini aramamın sebebi, otağda daha önce okuduğum yazılardan bekliçik-koruma özelliğine sahip köpeklerin evde beslenmeye uygun olmayan köpekeler olduğuna dair aldığım izlenimdir. Sizin köpekler konusunda bir üstad sayılabileceğinizi diğer yazılarınızdan da okuyarak anladım. Nasihatlarınızı kesinlikle dikkate alacağım.

Peki sayın Irkçı, ben yabancı bir ülkede yaşadığım için doğal olarak satıcılarla Türkiye'deki gibi geniş bir alanda ilişki kuramıyorum. Bu yüzden bir Doberman yavrusu alırken nelere dikkat etmem gerektiğini, zahmet olmazsa bana anlatabilir misiniz?

Konu Türkçü Bakış tarafından (18.01.2008 Saat 11:18 ) değiştirilmiştir.. Sebep: imla düzeltildi.
Alt 20.01.2008, 04:50   #13 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Sayın Türkçü Bakış,

Herhangi bir konuda üstad sayılabileceğimi düşünmek haddim değildir; çocukluktan beri köpeklerle haşır neşir olduğum için bu konulardan az buçuk anlıyorum, o kadar.

Rusya'da olduğunuzu belirtmişsiniz. Ben de vaktiyle Soçi'ye gitmiştim. Orada halk pazarı diye adlandırılan bir yerde cins köpek yavruları satılıyordu. Her cins yavru vardı, hepsi de safkan ve ırklarının güzel örnekleriydi, fiyatları da çok ucuzdu. Mesela bir Pitbull yavrusuna 45 dolardan kapı açıyor ve sonunda 20 dolara bırakmaya razı oluyorlardı. Türkiye'de ise değeri 400-600 dolar (burada da köpekler genellikle dolar üzerinden satılıyor) arasındadır. Aradan 7 yıl geçti, şimdi fiyatlar arttıysa bilemem ama o zamanlar Rusya'da köpek fiyatları böyleydi.

Safkan Doberman'ın klasik bir tipi vardır, bu yüzden melez Doberman kendini bariz bir şekilde belli eder. Yani safkan Doberman diye kırma bir köpek satmaya çalışmazlar. Yaşayabileceğiniz tek sorun, yavruda hastalık çıkmasıdır. Yavru köpeklere mahsus ölümcül hastalıklar olan Parvo (halk arasındaki adıyla "kanlı ishal") ve Distemper (halk arasındaki adıyla "gençlik hastalığı") virüslerinin kuluçka süresi 12-16 gün arasındadır ve bu süre içerisinde yavru gayet sağlıklı görülür, virüs taşıdığı anlaşılmaz. Sonra hastalık dışa vurur ve yavru 3-4 gün içerisinde ölür. Rusya'dan Türkiye'ye kaçak olarak getirilen ve Ankara, İstanbul gibi şehirlerdeki pet shoplarda satılan yavrularda bu iki hastalığa çok sık rastlanıyor, yani Rusya'dan alacağınız yavruda da hastalık çıkabilir. Yavrunun virüs taşıyıp taşımadığını tesbit etmenin tek yolu kan tahlili yaptırmaktır ama Türkiye'deki veterinerler kan tahlili yapamıyorlar, sadece veterinerlik fakültelerinde yapılabiliyor; Rusya'daki durumu bilmiyorum. Yavruya kan tahlili yaptırma imkânı varsa yaptırın ve sağlıklı çıkarsa satın alın derim.

Parvo ve Distemper bulaşıcı hastalıklar oldukları için tüccarın elindeki bir tane hastalıklı köpek yavrusu, sattığı diğer yavrulara da hastalığı bulaştırır. Sağlıklı köpek yavrusu almanın en garantili yolu yavruyu tüccardan değil; bu işin ticaretini yapmayan, sadece kendi köpeğinin yavrularını satan bir kişiden almaktır. Biraz araştırın, veterinerlere de sorun, kendi Dobermanının yavrularını satan bir kişi bulursunuz mutlaka. Doberman olmazsa Alman çobanı (Alman kurdu) da sizin için uygundur. Hergün bir saat yürütmeyi ve yarım saat koşturmayı göze alabilirseniz, Alman kurdunu ufak bir apartman dairesinde bile besleyebilirsiniz. Önemli olan hergün açık havada egzersiz yaptırmak suretiyle enerjisini atmasını sağlamaktır, enerjisini attıktan sonra ufak bir odada bile uslu bir şekilde oturur.

İkâmet ettiğiniz evin bahçesi varsa; Alman kurdunu ve Doberman'ı boşverin, Kafkas Çoban Köpeği alın derim. Dört dörtlük mükemmel bir köpektir fakat apartman dairesinde yaşayamaz, açık havada olmak ister. Rusya'da hakiki safkan Kafkas çobanı bulmak çok kolaydır. Kafkas çobanı ağırbaşlı, durduk yere kimseye saldırmayan uysal bir köpektir ama sahibinin tehlikede olduğunu hissettiği anda canlı bir silaha döner. Kolay eğitiliyor, sahibine çok bağlı ve içgüdüleri çok kuvvetli bir köpek. Geçmiş yıllarda bir arkadaşıma ait olan Kafkas çobanına temel itaat ve saldırı eğitimi vermiştim, köpeğe hayran kaldım.
Alt 21.01.2008, 21:02   #14 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Sayın Irkçı,

Bir Doberman klübünden aşağıda linkini verdiğim yavru için anlaştık. Köpeğe bakıp, elimizde bulunan resimlerden bir yorumda bulunabilir misiniz? Bana vermeyi düşündükleri köpek Urri Uzurbek diye adlandırılanı.

http://www.doberman-russia.ru/puples...on=view&id=200

Alt 22.01.2008, 00:42   #15 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Alıntı:
Türkçü Bakış adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Sayın Irkçı,

Bir Doberman klübünden aşağıda linkini verdiğim yavru için anlaştık. Köpeğe bakıp, elimizde bulunan resimlerden bir yorumda bulunabilir misiniz? Bana vermeyi düşündükleri köpek Urri Uzurbek diye adlandırılanı.

http://www.doberman-russia.ru/puples...on=view&id=200
Doberman bir batında 8-11 yavru doğurur. Ana rahminden ilk çıkan yavrular iridir, son çıkan yavrular biraz daha ufaktır. İlk doğan iri yavrular büyüyüp yetişkin hâle geldiklerinde iri cüsseli ve sağlam yapılı olurlar; son doğan ufak yavruların boyları ise ırk standartlarının altında kalır, yani daha ufak ve narin cüsseli olurlar. İlk doğan yavruların ayakları vücutlarına oranla hayli büyüktür, son doğan yavruların ayakları ise küçüktür. Yavrunun ayaklarının büyük olması, yetişkin hâle geldiğinde iri cüsseli olacağının işaretidir.

Resimdeki yavrunun ayakları vücuduna oranla küçük. Bu da son doğan yavrulardan biri olduğunu gösterir. Yavru safkan Doberman, ama büyüyüp yetişkin hâle geldiğinde cüssesi olması gerekenden daha ufak kalabilir. Bence o yavruyu almayın.

Resim çeken cep telefonunuz herhâlde vardır. Bir yavru gördüğünüzde resmini çekip turkcu@turkcu.net e-posta adresine gönderirseniz, direk benim telefonuma gelir. Yavru hakkındaki düşüncemi anında belirtebilirim.
Yanıtla

Etiketler
apartman , bakılmak , dairesinde , en , köpek , Olan , uygun , İçin

Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler