![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Arapça isimler hala gözde...
Arapça isimler hala gözde...
Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencilerinin isimleri baz alınarak yapılan bir araştırmaya göre, Arapça isim oranı yüzde 51, Türkçe isim oranı yüzde 19.5, Farsça isim oranı yüzde 10.2. Araştırmaya göre, Arapça, Türkçe ve Farsça isim taşıyanların büyük çoğunluğu adlarını seviyor. Araştırma, öğrencilerin yarısının isimlerinin anlamını bilmediklerini de ortaya koydu. Bu arada kız ve erkek öğrencilerin isim konusunda ortak beğenileri de “Zeynep” üzerinde çakışıyor. -araştırma sonucu: “eğilimler dikkate alındığında gelecekte de durum farklı olmayacak” -öğrencilerin yarısı isminin anlamını bilmiyor -en sevilen isim: “zeynep” Üniversite öğrencilerinin isimleri baz alınarak yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de Arapça kökenli isimler hala gözde ve eğilimler dikkate alındığında bu durum gelecekte de devam edecek. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jale Öztürk, Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki 472 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını, 5. Türk dili Kurultayı’nda açıkladı. Üniversite öğrencilerinin isimleri baz alınarak yapılan araştırmaya göre, Arapça kökenli isim oranı yüzde 51, Türkçe isim oranı yüzde 19.5, Farsça isim oranı ise yüzde 10.2... Buna göre, kız öğrencilerin yüzde 46,7’si, erkek öğrencilerin ise yüzde 53,3’ü Arapça kökenli isim taşıyor. Araştırmaya göre, en fazla Türkçe kökenli ad yüzde 23,9 oranıyla 1981 doğumlularda, en fazla Farsça ad yüzde 25 oranıyla 1970-1979 doğumlularda, en fazla Arapça kökenli ad ise yüzde 51 oranıyla 1982 doğumlularda görülüyor. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, araştırma sonuçlarını değerlendirirken Arapça ve Farsça kökenli adlar birlikte düşünüldüğünde yüzde 62,1 oranıyla Türk kişi adları üzerinde İslam medeniyetinin etkisini hala kuvvetle sürdürdüğünü görüleceğini belirterek, “Yakın gelecekte Arapça ve Farsça’nın etkisinin devam edeceğini yaptığımız anketin sonuçlarından çıkarmak mümkündür” dedi. Anketin, isim koyma konusunda ailede ağırlığın hala babada olduğunu ortaya koyduğunu belirten Öztürk, “Çok yakın bir geleceğin babaları olacak erkek öğrencilerin sevdikleri kız ve erkek adlarında da çoğunlukla Arapça adları seçmeleri, gelecekte de durumun çok farklı olmayacağını gösteriyor. Bir gün çocuklarına ad vermede kadınlar daha etkili olabilirse, Türk çocuklarına verilen adların büyük çoğunluğu Türkçe kökenli adlar olabilir” dedi. ADLARINI SEVİYORLAR Yrd. Doç. Dr. Jale Öztürk’ün araştırmasına göre, ad koyma geleneğinde, “hayvan adları, ülke ve şehir adları, nehir, göl, deniz, dağ adları, kavim adları, bitki ve çiçek adları, mücevher ve deniz adları, dini anlamı olan adlar, güzel anlamlı kelimeler, güçlü ve kuvvetli anlamına gelen kelimeler, din büyüğü adları, melek adları, devlet büyüğü adları, zaman ve doğa olayları bildiren adlar, tarihi komutan ve rütbe adları, artist adları, sporcu adları ile dilek ve güzel duygular dile getiren adlar” önemli rol oynuyor. Araştırma Arapça, Türkçe ve Farsça isim taşıyanların büyük çoğunluğunun adlarını sevdiklerini de ortaya koydu. Buna göre, Türkçe isim taşıyanların yüzde 93,5’u, Farsça isim taşıyanların yüzde 93,8’i, Arapça isim taşıyanların da yüzde 81,6’sı isimlerini severken, isimleri İtalyanca, Fransızca ve Yunanca kökenli öğrencilerin yüzde 96,4’ü isimlerini sevmiyor. Bu ad koyma olayı bile neden hala süründüğümüzün bir ispatı.
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Emeğinize sağlık. Benim oğlumun adı BATUHAN ve bana kuran da olmadığı için ahirette hesap vereceğimi söyleyen akıl yoksunları oldu. Bu beyinsiz zihniyetle, biz daha çok sürünürüz maalesef.
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
Onu söyleyen ümmetin soysuzları hurafelerle kendilerini avutadursunlar. Tanrı'nın adaleti varsa öbür tarafta da böyle soysuzlara ve aptallara yer vermez.
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
Sonuc; Ya Araplasacaksin, ya da cehennemliksin! Ben cehennemde sorgulanmaya gidiyorum. Tanri nasip ederde oglum olursa, ona Turk adi verecegim. |
|
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Tanrı insanoğlunu farklı diller konuşan farklı milletler şeklinde yaratmış. İsteseydi dünyadaki tüm insanları arap olarak yaratabilirdi ama böyle birşey yapmadığına göre her milletin kendi diline sahip çıkmaya ve çocuklarına kendi dilinde ad koymaya hakkı var demektir. Ahirette kimin hangi hesabı vereceği ise hiç belli olmaz. Oturduğum apartmanda bir hacı var; günde beş vakit namaz kılar, her yıl hiç aksatmadan hacca gider fakat apartmanın bahçesinde gezinen kedi yavrularını tekmeliyor ve bir tanesini de ağır yaraladı. Ben islama inanmam ama Tanrı'nın yarattığı canlılardan biri olduğu hâlde hacı tarafından sebepsiz yere öldürülmek istenen kedi yavrusunu evimde tedavi edip iyileştirdim ve sonra da sahiplendirdim, şu anda kendisini çok seven bir ailesi var. Belki sanılanın aksine ben cennetliğim, hacı cehennemlik...
|
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Türk kültürünü ve yaşam biçimini özümsemiş kişilerin hiçbir dini veya felsefi inanca bağlanıp "hidayete" ermesine gerek yoktur ve aslında beyinleri sosyolojik doğmaların işgaline uğramış "hidayet ve huri için" Türk ün kültüründen ve yaşam biçiminden taviz edenler asıl çıkarcı ve beş para etmez insanlardır. Irkçı kandaşımo kediyi iyileştirirken ne huri nede hidayet ummuştur.
Ne yazıkki benim de adım arapça ama şartlar artık hayatımı tamamen kontrol edebileceğim kıvama geldiğinde adımı değiştireceğim. Ben Türküm ve adımda Türkçe olacak. |
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Eger cennet de varsa,cehhennem de varsa bu pislik araplarin olsun ,bizim oralara gitmeye ihtiyacimiz yok.Arap isimlerinin hepsi mide bulandirici.
TURKCU; başı dik, onurlu, korkulan, güçlü, saygın bir Türk devletini savunur. Türkiye'yi çaresiz, zavallı, güçsüz bir ülke olarak görmek isteyenlerle ve yanaşma-besleme-tetikçi-figüran bir ülke yapmak isteyenlerin karşısında her zaman Türkçüler olacaktır. Bu emanet bizim.. Bu emaneti sonsuza kadar koruyacağız.
Turk Oguz begleri, budun, esidin uze tenri basmasar asra yir telinmeser Turk budun ilinin, törüngün kim artati udaçı erti |
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Lanet olsun yahu. Ümmetin soysuzları yüzünden kendi kültürümüzden uzaklaşıyoruz. Neyseki ismim Kemal. Ablamın yeni doğacak bebeğinede eşi erkek olursa Bartu ismi istiyor kız olursada ablam Almila koyacak. Ümmetin soysuz devşirmelerinin isimlerinin hepsi mide bulandırıcı...
|
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Millî şuur bir milletin en büyük silâhıdır. Bu silâh, milletin her daim uyanık olmasını sağladığı gibi milletlerin varlığını devam ettirmesi hususunda çok önemlidir. Millî şuurundan yoksun toplumların birilerinin etki alana girerek yok olması ise kaçınılmaz bir sondur. Türk ırkı millî şuura mâlik olamadığı müddetçe refâha ulaşamayacak, millî bir hedefi olmadığı için de zaman içerisinde Türklük bilincini yitirecektir. Bu söylediklerim ne kadar elem verici olsa da; Türk Milleti'nin Başbuğ Atatürk'ten sonra oluşan düşünce yapısı başımıza gelecek felâketleri önceden haber vermektedir.
Çok basit bir konu gibi görünen çocuklara verilen arapça isim bahsi bile millî bilinçten ne kadar uzak olduğumuzun acı bir ispâtıdır. İslâm'ı kabul eden diğer milletlerin hiçbiri kendi kültürlerinden taviz vermezken, Türklerin "kraldan çok kralcı" kesilmeleri neticesinde bugün dilimizde, yaşamımızda, fikrî ve kültürel hayatımızın her köşesinde arap kültürünün izlerini görmek mümkündür. Hiçbir arap'ın çocuklarına Türk ismi vermediği hâlde arapların İslâm öncesine ait kullandıkları isimleri Türk çocuklarına vermek nasıl bir aklın, mantığın ürünüdür anlamış değilim. Din taassubu ve ümmetçilik fikri en az komünizm kadar tedavi edilmesi zor bir ağu imiş. Tanrı, Türk'ü bu zehirli düşünceden kurtarsın. |
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
ALLAH TANRI'YI KOVDU
- Nihâl ATSIZ - Dil bir milletin en değerli malıdır. Ordusunu kaybeden bir millet tehlikededir. İstiklâlini kaybeden millet korkunç bir felâkete düşmüştür. Dilini kaybeden milletse yok olmuş demektir. İstiklâlini kaybeden milletlerin dillerini kıskançlıkla saklamak sayesinde bir zaman sonra yine dirilebildiğini tarih bize söylüyor. Halbuki dilini kaybeden bir milletin yine dirildiğine dair bir misal göstermiyor. Kudretli Asurî devleti ve milleti mahvoldu. Dilini de kaybettiği için yalnız tarih kitaplarında okunan bir varlık olarak kaldı. Asurîlerin onda biri kadar kudretli ve ehemmiyetli olmayan birçok milletler (Lehler, Çekler, Romenler, Sırplar, Bulgarlar, Finler, vesaire) ise dillerini saklamak sayesinde asırlardan sonra yine dirilebildiler. Türk dili en eski çağlarda çobandan kağana kadar aynı biçimde konuşulan ve anlaşılan güçlü ve temiz bir dildi. İçinde yabancı söz ve kaide yoktu. Halbuki sekizinci asrın sonlarına doğru, Çin payitahtını zapteden bir Türk kağanı, milletini kumanda ile Manihaizm dinine soktuktan sonra dil eski safiyetini kaybetmeye başladı. Yeni dine ve yeni dînle gelen yeni medeniyete ait birçok sözler dile girdi. Fakat o zaman dilin bu bozuluşu mevziî kaldı. Asıl büyük bozuluş bundan iki asır sonra oldu: Yeni bir Türk hakanı yine kumanda ile milletini İslamiyet’e sokarak Türkler’e yine medeniyet değiştirtince yeni din ve yeni medeniyetin sözleri Türk dilini bürüdü. Dilimize önce "Allah" girerek Tanrıyı kovdu. Arkasından "Muhammed" geldi. Sonra din dilinden olduğu için müsamaha ile karşılanan kilişe halinde cümleler ve terkipler dilimize doldu. Bugün de yeni bir medeniyete giriyoruz. Fakat bu sefer geçmişteki acı derslerden uslanmış görünüyoruz. Bu sefer de batı medeniyetinin mümessili olan dillerin dilimizi bozmasına müsaade etmeyeceğiz. Türk dili bütün dillerden daha zengin ve daha temiz olacaktır. Dilimize konacak bütün yeni sözler Türk kökünden gelecektir. Beynelmilel ıstılah yok... Biz komünistliği, kozmopolitliği, masonluğu, vatansızlığı hatırlatan beynelmilel sözünden tiksiniyoruz. Dünyada yabana dilden söz almamış hiç bir dil yoktur demek kuvvetli bir itiraz değildir. Böyle hiç bir dil olmadığı halde Türkçe’nin böyle olması fena mıdır? Bu iş başarılamaz diyen bedbinler var... Ne çıkar? Biz yüzde yüz yapmak için çalışırız. Yüzde yetmiş muvaffak olursak kayıp mı ederiz? Dili bütün dillerden saf bir Türk milleti hayatın bir sahasında bütün mîlletlerden güçlü demektir. Hayatın bütün sabalarında bütün milletlerden üstün olmaya azmeden bir millet için "en değerli mal" olan dilini bütün dillere üstün kılmak kaygım çok görülemez. Yarınki En Büyük Türkiye'nin ordusu bütün ordulardan güçlü, tekniği bütün milletlerden yüksek, edebiyata her memleketten üstün, dili de her dilden zengin ve temiz olacaktır, Dil işlerimiz geç kalmıştır. O’nu hızlandırmalıyız. Türk genci! Bu işle senin vazifen yazı ve konuşma dilinde yapabildiğin kadar az yabancı söz kullanmak, sana gösterilecek yeni Türkçe sözleri ezberleyerek benimsemek ve bu işin büyük ülküden bir parça olduğunu daima hatırlamaktır. ORHUN, Sayı: 2 |
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Peki Kuran'da Abdullah ismi var mıymış? Bazıları öylesine dangalak ki Abdullah isminin İslami bir isim olduğunu sanıyor, oysa Arap Muhammed'in babasının ismi Abdullah idi. Yani İslam ortaya çıkmadan önce Araplar bu ismi zaten kullanıyordu!
|
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Kuran'larında anlattıkları,içinden ırmaklar akan cennetler,göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar ve arapça isimleri onların olsun,ne mutlu bana ki; adım Türk adı...Ne mutlu bana ki;Tanrı beni Türk olarak yaratmış..
Tanrı Türk'ü korusun ve yüceltsin ! |
|
|
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Bu konuyu okuduktan sonra isimlere dikkat etmeye başladım ve üzücü olan çevrem de çoğunluğun ümmetçi isim sahibi olması. Benim adım da farsça kökenli imiş. TÜRKÇE isim zorunluluk olsa idi, ailem de TÜRKÇE isim zorunluluğuna uyardı. Neyse ki babamın 'AYBUKE' diye bana seslendiği bir isim seçeneğim var. 'Esenlikler', 'Tanrı, Tengri' gibi TÜRKÇE kelimeleri kullanmaya başladığımdan itibaren bön bön bakanlar varken daha dilimizi korumak için çok uğraşmalıyız maalesef.
|
|
|
|
#15 (İleti Bağlantısı) |
|
Töles
|
Şükür ki ismim Türk ismi.. Çocuklarıma da Türk isimleri vereceğim, her Türk çocuğuna Türk ismi takmalıdır.
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 2 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|