Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Sağlık > Sağlık > Ana ve Çocuk Sağlığı

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 06.09.2008, 03:11   #1 (İleti Bağlantısı)

Ferengis adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 126
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
BEBEK BAKIMI,GELİŞİM VE TAKİBİ İLE İLGİLİ KISA NOTLAR

Yenidoğan bebek sahibi ya da anne-baba adayı kandaşlarım için; bir bebek maması firmasından, bana gelen mesajları burada paylaşmanın yaralı olacağını düşündüm.

*Bebeğinizin aşılarını zamanında yaptırmanız önemlidir.İlk ayında hepatit-B aşısını unutmayın.Yenidoğan bebeğinize,sağlık ocağında aşı kartı çıkartın..

*Bebeğiniz anne sütü alıyorsa,her göğüste 5-15 dk.emzirilmelidir.Emziriken çenesinin altına parmağınızla destek verirseniz,emme olayı bebeğiniz için daha az yorucu olur.

*1.ayın sonunda bebeğiniz ortalama 600 gr. almış olması gerekir.

*Her ay bebeğiniz belli bir kilo artışı olması gerekir.Bunu düzenli olarak sağlık kuruluşlarında yaptırabilirsiniz.Her ayında aldığı kiloyu takip ederseniz,bebeğinizin gelişimi hakkında bilginiz olur.

*Yenidoğan bebek;günde 7/8 defa dışkı yapar.7/8 den az ise,bu tam doymadığı anlamına gelir.Doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize ek olarak biberon maması verebilirsiniz.

*Bebeğiniz,anne sütü veya biberonla besleniyorsa;dışkısı;sarı,koyu kahverengi yada yeşilimsi ve yumuşak olur.Bu gayet normaldir...

*Bebeğinizin ilk aylarında gaz sancıları olabilir.Hafif hareketlerle karnını,sırtını,bacaklarını okşamak veya bebekler için üretilen doğal bitki çaylarından vermek(rezene,ıhlamur vs.)bebeğinizi rahatlatır.Eğer ki durmuyorsa ve gazı çoksa;doktor izniyle gaz giderici damlalar kullanılabilir.

*Bebeğinize her banyosundan sonra,ılık bir mekanda çıplakken;sırt,boyun,karın,kol,avuç içi,ayak altlarına parmaklarınızla hafif hafif masaj yapmak bebeğinizi dinlendirir.

*İlk ayında bebek bakımı;hassaslık ve titizlik gerektirir.Anne ve bebek arasında duygusal bağ oluşması için,özellikle ilk bir ay aynı odada yatırılmalı ve anne bebeğini sık sık emzirmelidir.

*İlk bir yıl bebeklerde inek sütü kullanımı,kansızlık ve gelişim geriliklerine neden olur.Dünya Sağlık Örgütü(WHO),ilk bir yıl bebeklere inek sütünü önermiyor.İnek sütü;düşük D vitamini içeriği ile kemik gelişimi geriliklerine;düşük demir ve C vitamini içeriği ile de kansızlığa neden olur.

*Emziren anne,günde ortalama 4 litre sıvı tüketmesi gerekir.(süt,evde yapım meyve suyu,komposto,ayran,çorba,su vs.)Emziren anne,az ama sık sık yemelidir.Süt yapsın diye aşırı şekerli yada acı gıdalardan kaçınmalıdır.
Sütü en çok sıvı gıdalar bollaştırır...

*Anne;lohusalık dönemini çok hassas geçirebilir.Babanın ya da diğer yakınların anneye de hassas davranması gerekir.Lohusa anne,bulunduğu ruh halinin,belli bir zaman sonra değişip ,tekrar normal halini alacağını unutmamalıdır.Eğer anne kendini aşırı hassas yada bunalım durumlarında hissediyorsa;bunu diğer yakınlarıyla paylaşıp bir terapiye katılabilir.Unutmayın;bu durum genellikle her annede görülebilir..

*Bebek maması gibi satılan pirinç unları veya evde hazırlanan pirinç lapaları,bebeğinizi gerektiği gibi besleyemez,kof şişmanlatır.İleriki yaşlarında gelişim geriliklerine yol açar.

*Bebeğinize;doğal,evde hazırlayacağınız gıdaları yedirin.

*İlk dişler 4-9.cu aylar arasında çıkar.15.aya kadar gecikmesi normaldir.Bu dönemde bebekte;iştahsızlık,huzursuzluk ve hafif ishal görülebilir.Endişelenmeyin...

*Bebeğinizin zihinsel gelişimi ilk 2 yılda tamamlanır.Zihinsel gelişim ise;doğru beslenmeye,huzurlu ve sıcak bir aile ortamına bağlıdır.

*Evet o bir bebek ama herşeyi anlar.Konuşmaya başladığında ancak kendini ifade edebilir.

Bebeğinizle beraber sağlıklı,mutlu ve uzun bir yaşam dileği ile....
Ferengis Çevrimiçi   Alıntı ile yanıtla
Alt 06.09.2008, 04:21   #2 (İleti Bağlantısı)

C* Ergenekon C* adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 447
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Kandaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Benim yavrukurdum 2. ayını doldurdu.
Normal aşılara ek olarak pnömokok ve rota virüs aşısını da yaptırıyorum. Çocuk elek gibi oldu ama düzenli doktor kontrolünde doktora danışarak yaptırıyoruz.
Annesininde beslenmesine hamileliğin başından beri çok dikkat ettiğimiz için sütü yeterli başka bir şey kullanmamıza gerek kalmadı.
Umarım konuşma konusunda bana çekmez çünkü 3 yaşında konuşmuşum. Durumu " o zamana kadar konuşacak önemli bir konu yoktu ya da konuşsam çok kişinin başı yanardı" gibi cümlelerle geçiştiriyorum ama sanırım biraz geç konuştum.

Etiketler
bakimi , bakımı , bebek , gelişim , gelİŞİm , ilgili , kisa , kısa , notlar , takibi , takİbİ , ve , İle , İlgİlİ

Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler