![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Alman ve Nazi özentisi olduğu için atılmıştır
|
Türkçe Hücre Terimleri Çalışması
Uğrola kandaşlarım;
Biraz düşünelim , tüm bilim dallarında neden geriyiz ? Sorun bizim angutluğumuz, gicliğimiz mi ? kafamız fene matematiğe basmıyor mu ? Elbette değil ! Tersine bellekleri güçlü bir budunumuz var. Tüm sorun "dil"den kaynaklanıyor. Dilimizi olduğu gibi kullanamamızdan, ona değer vermemizden kaynaklanıyor. Tüm bilimi gâvurca sözcüklerle ifâde edilir duruma soktuk. İlkokuldaki çocuğa fen bilgisi-matematik öğretmeye kalktığında çocuklar çekiniyorlar, korkuyorlar çünkü dersten bir nen anlamıyorlar. Okuma yazmayı yeni söken bir çocuğa ; "Manometre nedir, ne işe yarar?" diye sorduğunuzda bön bön yüzünüze bakacaktır ama aynı çocuğa "Basınçölçer nedir, ne işe yarar?" diye sorduğunuzda ilk kez duymuş olmasına, bilmemesine rağmen usunda bir çağrışım olacaktır. En kötü olasılık yüzünüze boş boş bakmayıp bir yanıt verecektir. Kişi ancak ilgi duydukları, başarabildikleri ile anlayabildikleri nen üzerine yoğunlaşır. Bu yüzden bilimde dil devrimine acilen gereksinim var. Bu bilinçle yol alarak gâvurca bilim sözcüklerine Türkçe karşılıklar bulmaya başladık. Bir yerden başlamak gerekti ve "hücreyi" ilk adım olarak belirledik. Aşağıdaki belgede, karşılıkları bulunmuş hücre terimlerinden oluşan bir öğreti bulunmakta. Önerilen sözcüklerin büyük kısmı bana ait olmakla birlikte, O.Sinanoğlu'un Fiziksel Kimya Sözlüğü ve Kocaeli Üni. Türkçe Tıp Terimleri Kılavuzundan da yararlandım. Metindeki kimyasal sözcükler (oksijen,karbon ...) üzerinde çalışmalar sürdüğünden çevirileri yapılmamıştır. Dipçe : Belge ".pdf" uzantılıdır. Okumak için pdf okuyucu yazılıma gereksinim duyarsınız. y-betik indir : |
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|