![]() |
|
|||||||
| Türkçü Bakış Türklük ve Türkçülük ile ilgili bilgiler, güncel haberler, yorumlar, değerlendirmeler vs.. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Beyaz Derili Vahşilerin, Kızılderili Soykırımı Kronolojisi
1492 Kristof Kolomb yeni kitaya San Salvador adasina ayak basiyor.10 yil icinde yuzbinlerce Taino yok ediliyor
1803 Louisiana satisi.Baskan Jefferson 15 milyon dolar karsiliginda Birlesik Devletler topraklarini 2 katina cikariyor 1803-6 Lewis ve Clark kesif gezisi.Louisiana satisi ile batida elde edilen yeni topraklar arastiriliyor 1809-11 Shawnee Reisi Tecumseh Missisipi'nin batisindaki yerli kabilelerini birlestirerek beyazlari topraklarindan atmaya calisiyor.Sonuc yenilgi ve yikim 1813-14 Alabama'da Creeklere karsi savas,iki taraf icinde son derece kanli sonuclar veriyor 1817-18 Gelecegin Baskani Andrew Jackson Florida'daki Seminole'lerin cogunu bolgeden suruyor ve Keskin Bicak lakabini kazaniyor. 1824 Sequoyah , Cherokee Alfabesini gelistiriyor. 1827 Michigan'daki Winnebago Reisi Kizil Kus teslim oluyor ve hemen ardindan oluyor 1832 Missisipi'nin batisindaki tum topraklar kongre tarafindan kizilderili bolgesi ilan ediliyor 1835 Samuel Colt Revolver tabancanin patentini aliyor 1837 Seminole Reisi Osceola ve diger kizilderili reisleri beyaz bayrak altinda tutuklaniyorlar hemen ardindan Okeechobee Golu savasiyla Seminole halki teslim oluyor 1838 18.000 Cherokee gozyasi ve olum dolu bir yolculukla Georgia'dan Mississippi'nin batisina suruluyor 1842 Dogudan batiya ikibin millik Oregan Yolu aciliyor 1842 Samuel Morse telgrafi kesfidiyor 1845 John O'Sullivan Kader bildirisini kaleme aliyor.Amerikan topraklarinin zenginliklerini degerlendirmek ve yerli halklari uygarlastirmak beyazlarin kaderi ilan ediliyor 1847 Brigham Young ve Mormon'lar Utah'ta Buyuk Tuz Golu bolgesine yerlesiyor 1849 Altin bulunan Kaliforniya'ya buyuk bir goc dalgasi yasaniyor 1850 Kizilderili bolgesinde dort eyalet daha olusturuluyor 1860 Abraham Lincoin Baskan seciliyor 1860-65 Kuzeyliler ile guneyliler arasinda Amerikan ic savasi patlak veriyor 1862 Ciftcileri iskan yasasi ile butun Amerika'da ozellikle buyuk ovalarda binlerc kucuk ciftlik kurulmasinin onu aciliyor 1864 Kum Deresi Katliami.Albay Chivington Cheyenne Reisi Kara Kazan'in koyunu basiyor 28 i erkek 133 kizilderili olduruluyor 1866 Fetterman Kiyimi.Kizil Bulut onderligindeki Siouxlar topraklarindan yol gecirip(Bozeman Yolu) kale yapmak isteyen 80 askeri olduruyor 1867 ABD 7 milyon dolar karsiliginda Alaska'yi satin aliyor 1867 Texas'tan Abilene'e buyuk sigir yolu aciliyor 1868 Kizil Bulut ve General Sherman anlasiyor.Bozeman yolu iptal ediliyor.Sioux ve Kuzeyli Cheyenne'lerin kendi topraklarinin buyuk bolumunde ozgurce yasamasi kararlastiriliyor 1868 Washita Kiyimi.Albay Custer komutasindaki yedinci suvari alayi sucsuz bir Cheyenne koyune daha saldiriyor.Kara Kazan dahil 11 i savasci 103 kisi olduruluyor 1869 Guneyli Cheyenneler Arapaho ve Comanche ittifaki yenilgiye ugruyor.Savas Reisleri Gaga Burun ve Uzun Boga olduruluyor.teslim olan Comanche Reisi Tosawi'ye "en iyi kizilderilinin olu kizilderili" oldugunu bildiriyor. 1869 Union Pacific ve Central Pacific tren yollarinin birlesmesiyle dogudan batiya kesintisiz tren yolculugu donemi basliyor 1871-75 Teksas ta yaban sigirlari alaninda buyuk.Savas.Teksaslilar Kiowa-Comanche ittifakini cokertiyor ve catismalar basliyor. 1875-76 Ordunun destekledigi madenciler Siouxlarin kutsal kabul ettigi Kara Tepeler bolgesine siziyorlar.Gerilim artiyor ve catismalar basliyor 1876 Custerin suvari alayi bu kez Little Bighorn'da saldiriyor.Ancak Oturan Boga ve Cilgin At tarafindan karsilaniyor ve askerlerin tumu olduruluyor.ABD' yi bir nefret dalgasi kapliyor.Artik kizilderililer icin sonun baslangici geliyor 1876 Silahsor kumarbaz ve kanun adami Vahsi Bill Hickok olduruluyor 1877 Cilgin At , Fort Robinson'da askerlere teslim olduktan sonra olduruluyor 1877 Reis Joseph liderligindeki Nezperce'ler ordu birlikleri onunde bin milden fazla kactikdan sonra teslim oluyorlar 1878 Cheyenne Sonbahari.Surgundeki 300 Cheyenne yurtlarina donebilmek icin son bir mucadeleye girisiyor.Buyuk cogunlugu aclik,soguk ve kursunlara teslim oluyor. 1881 Oturan Boga teslim oluyor 1881 Wyatt Earp ve Doc Holliday dusmanlari clanton kardesleri O.K. Corral'da yenilgiye ugratiyor 1881 Silahsor Billy The Kid olduruluyor 1882 Banka ve tren soyguncusu Jesse James olduruluyor 1883 Buffalo Bill'in bati gosterisi basliyor 1886 15 yildir savasan Apache Geronimo teslim oluyor 1889-90 Beyazlarin kaybolup Buffalolarin geri donecegini savlayan hayalet dansi inanci yayginlasiyor 1890 Hayalet dansini destekleyen Oturan Boga olduruluyor.Kabilesini sakin bir yere goturmek isteyen Koca Ayak , Yarali Diz Deresin'de yedinci suvari alayinin saldirisina ugruyor.300 kizilderili olduruluyor. 1909 Geronimo oluyor Ben kutsal ateşin koruyucusum Temizlik ateşinin Alevlendiriyorum oku ..Alevin koruyucusuyum Ben büyük gizemli sirlarin icinden gectim Ve dokundum Kutsal Ruh'un yüzüne Kartalın ve kuzgunun kanatlarında dolaştım Acını gözyaşlarını gördüm Hatıralar,pismanlık,barış ,sevinç Bunlarin gücünü hissettim Şifa cemberi sonsuza dek döner Ve ben dört bir yandan öğrendim Oturdum büyük konsül ateşinin etrafında Büyük Babalarla Onların çağrılarına cevap verdim..ŞAMAN.. Hayallerimin sessizliğine daldım Çatılmış pipoların hüznüne. Kartalın yuvasını besledim Ve cevirdim ağlayan nehri gülen suya. ![]() PARLAMENTOLARINDA ERMENİ SOYKIRIMINI KABUL ETMEK ETTİRMEK İÇİN ÇALIŞAN TENİ BEYAZ KALBİ KARA ADAMLAR; TARİHİ YANILTAMAZ,OLDUĞUNDAN FAKLI YAZAMAZSINIZ |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Re: Beyaz Derili Vahşilerin, Kızılderili Soykırımı Kronoliji
Aynen Katılıyorum
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Amerika, yaptığı Kızılderili katliamlarından dolayı Dünya'ya hesap vermelidir!
|
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|