Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Sanal Acun > Sanal Acun > Bilgisayar > Bilgisayar > Bilgisayar Oyunları

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 21.08.2008, 14:44   #1 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

TUVA HAN adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 443
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Geçmişten günümüze vidyo oyun sistemleri

Commodore 64

Ağustos 1982'de Commodore Business Machines tarafından piyasaya sürüldü. Genellikle C64 olarak ifade edilir. Bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. 1980'lı yıllara simgesini vurdu.

CAPCOM

Capcom Co. Ltd. uluslararası vidyo oyunu üretim ve yayım şirketidir .Ana bürosu Japonya Osaka'dadır. 1979 yılında "Japan Capsule Computers" adı altında kurulmuştur. Şu anki ismi "Capsule" ve "Computer" kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Halen Çeşitli oyun sistemleri için oyun üretmekte.

Yaşı 25 üzeri olanlar bu sistemin efsaneleşen oyunlarını hatırlayacaklardır.

Street fighter serisi...

Final fight

cadillacs dinosaurs

Ve daha bir çok efsane oyun...

NeoGeo

Rakip olduğu Capcom firmasından, hiçte geri kalmayan efsane oyunların yaratıcısıdır.

king of fighters serisi

world heroes

fatal fury

Metal Slug serisi

Art Of Fighting serisi

Nintendo

1980'li yıllardan beri bu alanda var olan firma oyun sektörüne büyük katkı yapmıştır. En bilinen oyun konsolları Nes(Nintendo Entertainment System), snes(Super Nintendo Entertainment System), Nintendo 64, Nintendo DS , Gamecube ve Wii'dir. Bunun dışında Gameboy, Gameboy advance ve Nintendo DS gibi el konsolları da üretmiştir. Bunun yanı sıra Nintendo'nun ürettiğin çoğu uzun yıllardır bilinen karakterler vardır. Pokemon, Zelda, Mario, İce Climbers, Captain Falcon, Starfox serileri gibi...

Süper Mario serisi

NES(12 bit)

SNES(16 bit)

Nintendo 64(64 bit)

Nintendo game cube(128 bit)

Ve oyoun dünyasında yeni bir çığır açan

Nintendo Wii

Sega

Nintendo firmasının, 1980 ve 2000 yılları arasında ki en büyük rakibiydi.
Master sistem, Mega drive, Satürn ve son olarak Dreamcast modellerinde yaygınlaşan oyoun konsolları üretmiştir. 2000'li yılların başlarında oyun konsolları arasında ki savaştan çekilerek sadece oyun üretmektedir.

Sega rally

Efsane Sonic serisi

Master sistem(12 bit)

Mega drive(16 bit)

Sega Satürn(32 bit)

Sega Dreamcast (128bit)

Sony play station

Dünyada en fazla tutulan ve kullanılanplay station oyun konsolunun oluşumu aslında çok ilginçtir. Teknolojik desteğini Sony firmasından alan Nintendo firması, 90'lı yılların ortasına doğru PHİLİPS firmasına yönelir. Bunu Sony firması kabullenemez ve Play station isimli oyun konsolunu üreterek intikamını fena halde alır. En fazla satılan oyoun konsolu olmuştur.

Playstation 1 (32 bit)

Playstation 2 (128 bit)

Playstation 3

Crash

Grand Turismo serisi

Bunların yanında daha birçok sistemler bulunmaktadır.
Alt 21.08.2008, 15:02   #2 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

kalaç adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 118
Commodore 64 ün kasetlerini unutmak mümkün mü. Hele uymayan kasetler için teybe tornavidayı sokup kafa ayarı yapmaları ne güzeldi. Değişik birçok oyun vardı sabahlara kadar oynardık.
Şimdilerde bilgisayar oyunlarından o zamanki tatları asla alamıyorum.
Tengri küç birtük üçün anda sançdım yanydım.Tengri yarlıkaduk üçün men kazanduk üçün Türk budun kazganmış erinç. Tanrı kuvvet verdiği için orada mızrakladım,dağıttım.Tanrı bahşettği için, ben kazandığım için Türk milleti de kazanmıştır.(Bile Kagan/Doğu yüzü 33.pasaj)
kalaç Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 21.08.2008, 15:45   #3 (İleti Bağlantısı)

KUBİLAY KAĞAN adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 117
Bende de Sega Mega Drive 2 vardı. Sabahtan akşama kadar Mortal Kombat 3 Ultimate oynardım.

Emülatörlerin yerini hiçbir şey tutamaz. Anlamını bilmediğim bir çekiciliği var bu oyunların. O zamanlar çocuk yaşta olmamdan mıdır bilemiyorum ama gerek Snk nin gerekse Sega nın oyunlarının yerini bir Playstation 3 asla tutamaz. Çünkü onlardan aldığım zevki şuan ki oyunlardan bir türlü alamıyorum.
Alt 21.08.2008, 15:50   #4 (İleti Bağlantısı)
TÜRKÇÜ TURANCI

TÜRK YILDIRIM adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 387
Bende bu vardı SNES(16 bit) küçükken yaz tatillerinde mario oynardım arada sırada da maç yapardım, sonra internet geldi herşey değişti unutuldu gitti ama hala evde duruyor.

BAŞBUĞ
TÜRK YILDIRIM Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 21.08.2008, 15:51   #5 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Türkçü Cengiz adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 79
C64'ten önce Sinclair ZX Spectrumla tanışmıştım. Ağabeyim ilk getirdiğinde uzay mekiği Atılgan'a bakar gibi baktım alete.

Türkçü Cengiz Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 21.08.2008, 17:52   #6 (İleti Bağlantısı)

GökTürkAlp adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 542
Bu oyunları gördükten sonra bile insan teknelojinin ne kadar çok geliştiğini anlayabiliyor. Her sabah kalkıp kuzenlerimle birbirimizi "street fighter"da yenmeye çalıştığımız günler sanki dün gibi. Günümüzde ise Cod4, Crysis gibi yüksek görüntü kalitesinde ki oyunlar bizim çocukluğumuzu geçirdiğimiz mario ve street fighter'ın yerini aldı. Ne diyelim her zaman bize sabırlı olmayı öğütleyen bilim ve teknolojinin aslında kendisi çok sabırsız. Biz yerimizde sayarken onlar gün geçtikçe kendilerini geliştiriyor...
Alt 21.08.2008, 18:15   #7 (İleti Bağlantısı)
TÜRKÇÜ

İZMİRLİ-TÜRKÇÜ adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 66
Ben ağabeyimle oynardım. Ne güzel günlerdi onlar,ağabeyim Süper Mario'yu bitirmişti. Ben de iyi oynardım şimdiki bilgisayar oyunları gibi değildi. Çok hoşdu. Süper Mario ,Street Fighter tutkumdu.
Alt 21.08.2008, 19:10   #8 (İleti Bağlantısı)

Paşaelili adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 332
Bunlar benim çocukluğumun oyunlarıydı şimdi bilgisayarlar çıktı böyle oyunlar kalmadı ama halada unutmam o oyunları.
Alt 21.08.2008, 19:15   #9 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

İletiler: 35
Rahmetli babamın elinde C64 kutusuyla eve gelişini hala hatırlarım. Sene 1988-89 gibi olmalı. Uzun yaz günleri kardeşimle saatlerce oynardık. Bizim nesil sokakta oynamakla eve kapanıp bilgisayar oynamak arasındaki geçişin tam ortasında bir nesildir. Biz ikisini de yaşadık. Şimdiki nesiller daha çok bilgisayar başında, sanal ortamda oynuyorlar "oyunlarını".

Video oyunları ve oyun konsolları hacmi elli milyar doları bulan bir pazardır. İlk başlarda avrupa firmaları varken, son 10 yılda pazarın Japon firmalarının eline geçişi dikkatinizi çekti mi? Bugün iyi bir video oyunu, gişe rekoru kıran Amerikan filmleri gibi yüzmilyonlarca dolar kazandırır üreticisine. Japon ekonomisine kazandırdığı para Amerikan Hollywood'undan aşağı değildir. Bilgisayar oyunu diyip geçmemek lazım. Gençlerin sosyalleşmesi için de çok önemli. Olumlu ve olumsuz yönleri itibariyle...
Alt 21.08.2008, 20:12   #10 (İleti Bağlantısı)

Paşaelili adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 332
Alıntı:
Tarık adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Rahmetli babamın elinde C64 kutusuyla eve gelişini hala hatırlarım. Sene 1988-89 gibi olmalı. Uzun yaz günleri kardeşimle saatlerce oynardık. Bizim nesil sokakta oynamakla eve kapanıp bilgisayar oynamak arasındaki geçişin tam ortasında bir nesildir. Biz ikisini de yaşadık. Şimdiki nesiller daha çok bilgisayar başında, sanal ortamda oynuyorlar "oyunlarını".
Çok doğru biz sanal ve real dünyanın ortasında kaldık ama benim yeğenlerim diğer çocuklar hep bilgisayar başında dışarı çıktıkları yok bence ilerki nesiller saklanbaç,kör ebe,çelik çomak gibi oyunların ne olduğunu bile bilemeyecek.

Y.N.: Real = Gerçek. Türkçesi varken yabancısını kullanmayın, cümleler bittiği zaman nokta koymalısın.
Alt 21.08.2008, 21:37   #11 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Alıntı:
KUBİLAY KAĞAN adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Emülatörlerin yerini hiçbir şey tutamaz. Anlamını bilmediğim bir çekiciliği var bu oyunların. O zamanlar çocuk yaşta olmamdan mıdır bilemiyorum ama gerek Snk nin gerekse Sega nın oyunlarının yerini bir Playstation 3 asla tutamaz. Çünkü onlardan aldığım zevki şuan ki oyunlardan bir türlü alamıyorum.
O çekicilik, insanların nostaljiye olan merakından kaynaklanıyor. Emulatör, bir bilgisayar sistemi için geliştirilmiş olan yazılımların, başka bir sistemde çalışması için gerekli olan yazılımlara denir. Mesela playstation oyunlarını, bs'de çalıştıran yazılımlar gibi.
Alt 21.08.2008, 22:42   #12 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

İletiler: 993
Bu oyunların atası olan Nintendo Gamewatch'ı unutmayalım. 1980'li yılların başında tüm dünyada acayip moda idi. O zamanlar Türkiye'de ithalât serbest değildi, yabancı sigara bile yoktu, Amerikan pazarında fahiş fiyata kaçak olarak satılan Converse ayakkabıların çok büyük havası vardı, orjinal bir Levi's kot sahibi olmak ayrıcalık sayılırdı. Kaçak satılan Gamewatchları sadece zengin çocukları alabiliyordu; o yılların meşhur tabiriyle "ortadirek" ailelerin çocukları da imrenerek bakıyor ve bir kez oynayabilmek için yalvarıyorlardı.

O yıllarda televizyon tek kanallı ve siyah-beyazdı; yayın 15.00'da başlayıp 24.00'da biterdi... Biz Teksas Tommiks kuşağıyız; çocukluğumuz onları okuyarak geçti...

Nereden nereye... Şimdiki gençlere bunlar hayal gibi gelir...

(Commodore 64'ümü hâlâ saklıyorum. Ara sıra baktıkça aklıma lise yıllarım geliyor.)
IRKÇI Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 21.08.2008, 23:30   #13 (İleti Bağlantısı)

KOCATÜRK adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 1,519
Alıntı:
IRKÇI adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
O yıllarda televizyon tek kanallı ve siyah-beyazdı; yayın 15.00'da başlayıp 24.00'da biterdi... Biz Teksas Tommiks kuşağıyız; çocukluğumuz onları okuyarak geçti...
Nereden nereye... Şimdiki gençlere bunlar hayal gibi gelir...
Hatta tek kanallı siyah-beyaz televizyon hergün yayın yapmazdı..
pazartesi-çarşamba-cumartesi ve pazar günleri yayın olur , diğer günler olmazdı.
Bende Commodore 64 falan yok..Hiç olmadı..

Ama ; Teksas -Tommiks-Tom Braks - Zagor -Kaptan Swing kitaplarımı hala saklarım. Gözüm gibi bakarım.
KOCATÜRK Çevrimiçi   Alıntı ile yanıtla
Alt 21.08.2008, 23:38   #14 (İleti Bağlantısı)

C* Ergenekon C* adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 447
Ağabeylerim Conan ve Mister No'yu atlamışlar , onları da ben ekleyeyim dedim. Yaklaşık iki büyük koliyi tutan koleksiyonumun evde fazlalık görülerek benden habersiz atılmasına çok üzülmüş ve ablamların bütün pembe dizi kitaplarını toplayıp kitapçıya satarak ve parayı afiyetle yiyerek intikamımı almıştım.
Bende hiç c=64 sahibi olamadım. Bu oyunları hep atari salonlarında oynadım .
Bir de bu başlıkta Amiga 500'den bahsetmezsek haksızlık etmiş oluruz.
Alt 24.08.2008, 13:58   #15 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Alıntı:
C* Ergenekon C* adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Bir de bu başlıkta Amiga 500'den bahsetmezsek haksızlık etmiş oluruz.
Amiga serisi ve Amstrad serisi sistemler, Commodore 64'ün çocukları. Bende de Amstard vardı zamanın da; Teyp kasetini takıp çalıştırdığında, tren sesini andıran ses çıkarırdı. Hoş cihazlardı, müzikleri zaten bambaşka...

Amiga 500

Amstrad

Etiketler
geçmişten , günümüze , oyun , sistemleri , vidyo

Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler