Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Sanal Okul > Sanal Okul > Türk Dili ve Edebiyatı

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 15.08.2008, 01:27   #1 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

kınık adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 5
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Dil Bilgisi Üzerine

Siteye yeni üye oldum. Fakat siteyi uzun zamandır takip etmekteyim. Lakin forumdaki başlıkları okurken zorlandığımı söylemek zorundayım. Çünkü genel olarak yazım kuralları, soru eklerinin ayrı yazılması, dahi anlamına gelen -de ekinin ayrı yazılmayışı gibi bir çok dilbilgisi hatası gözüme çarpıyor. Bunu yazacak başlık bulamadığım için burada bir başlık açma gereği duydum. Forumdaki arkadaşlara yöneticilerden ufak bir uyarı ile kullandıkları Türkçe'ye dikkat etmeleri hatırlatılmalı diye düşünüyorum. Madem bir dili konuşuyoruz ve bu bizim ana dilimiz bunu en iyi şekilde göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum. öncelikle bir kaç site adresi vermek istiyorum. teşekkür ederim.

Türk Dil Kurumu
Dahi anlamındaki “de” ayrı yazılır.

*Verdiğim site isimleri sanırım forum sayfasının kaynak kodları nedeniyle "Türkçe" karakterleri görüntüleyemiyor. Site isimleri aslında şöyle:

Türk Dil Kurumu
Dahi anlamındaki -de ayrı yazılır
kınık Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 15.08.2008, 01:47   #2 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

Berkin adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 43
Madem bir süredir takip ediyorsun, Sayın Yöneticilerimizin yanlış yazılan iletilerin altında düzeltme uyarılarını ya da kırmızı harfler ile düzelttiğini farketmişsindir. Ve bizim konuştuğumuz ana dilimizde de noktadan sonra büyük harf ile başlanır. Tırnak içinde ya da dışında Türkçe yazarken büyük harf ile yazılır.
Berkin Çevrimiçi   Alıntı ile yanıtla
Alt 15.08.2008, 01:55   #3 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

Uyarın için teşekkür eder saygılarımı iletirim. Evet söylediğin bir kaç adet iletiyi gördüm fakat yeterli gelmediğini düşünerek bu konuyu da Türk Dili ve Edebiyatı altında ders olarak veya bilgilendirme amaçlı yazmak istedim.
Alt 15.08.2008, 02:03   #4 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Gök Yeleli Bozkurt adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 2,405
Alıntı:
kınık adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Uyarın için teşekkür eder saygılarımı iletirim. Evet söylediğin bir kaç adet iletiyi gördüm fakat yeterli gelmediğini düşünerek bu konuyu da Türk Dili ve Edebiyatı altında ders olarak veya bilgilendirme amaçlı yazmak istedim.
Ukalalalık etmeyi ve akıl vermeyi bırak. Neredeyse her başlıkta uyarı yapıyoruz. Türkçe konusunda bizden daha duyarlısı olamaz. Örneğin; sen, rumuzunun baş harfini büyük yapabilirdin...
Alt 15.08.2008, 02:05   #5 (İleti Bağlantısı)

İletiler: 145
Kınık otağ yöneticilerine öneride bulunmuşsun fakat belirtmek gerekir ki o bahsini ettiğiniz öneri bu sitede uygulamalı olarak tatbik edilmektedir. Yazınızda ki bariz hataları da görmüş olmalısınız. Buna rağmen iyi niyetinizi taktir ediyorum.

Yeri gelmişken bende birkaç site önermek istiyorum.

Türkçesi Varken

Dil Derneği

Gramerimiz

Anadilim
Temren Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 15.08.2008, 02:06   #6 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

Alıntı:
Gök Yeleli Bozkurt adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Ukalalalık etmeyi ve akıl vermeyi bırak. Neredeyse her başlıkta uyarı yapıyoruz. Türkçe konusunda bizden daha duyarlısı olamaz. Örneğin; sen, rumuzunun baş harfini büyük yapabilirdin...

Rumuz olduğu için yapmadım işin doğrusu. Eğer söylediklerimi ukalalık olarak algıladıysanız üzgünüm. Ama amacım ukalalık değil sadece ders konularına bir de dilbilgisi dersi eklemekti. Eğer ki bu kadar rahatsız olduysanız başlığı kaldırmak sizin elinizde. Amaç ukalalık değil size yardımcı olmaktı.
Alt 15.08.2008, 02:06   #7 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Türkçü Cengiz adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 79
Türkçe konusunda, internette buradan daha duyarlı bir site sanırım yoktur. Diğer taraftan bazı arkadaşların yazıları sürekli düzeltilmek zorunda kalınıyor. Benim tavsiyem, fırsat buldukça Türkçe'si düzgün yazarların kitaplarının veya Türkçe tercümesi düzgün yapılmış yabancı kaynaklı kitapların okunması yönünde olabilir. İletiyi göndermeden bir kez daha okumak bile pek çok hatanın baştan engellemesini sağlar.
Türkçü Cengiz Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 15.08.2008, 02:14   #8 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Gök Yeleli Bozkurt adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 2,405
Alıntı:
kınık adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Rumuz olduğu için yapmadım işin doğrusu. Eğer söylediklerimi ukalalık olarak algıladıysanız üzgünüm. Ama amacım ukalalık değil sadece ders konularına bir de dilbilgisi dersi eklemekti. Eğer ki bu kadar rahatsız olduysanız başlığı kaldırmak sizin elinizde. Amaç ukalalık değil size yardımcı olmaktı.
Yöneticiler arasında bile, "her başlıkta uyarı yapmak görüntü kirliliği oluşturur mu yoksa oluşturmaz mı?" diye tartışma yaşanırken, bizim aşırı duyarlı olduğumuz bir konuda bizi uyarman hem gereksiz oldu hem de bizi kızdırdı. Belli ki otağı derinlemesine izlememişsin. Umarım bundan sonra otağı iyi izlersin.

Etiketler
bilgisi , dil , Üzerine

« Türk Destanları | - »

Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler