![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Gökbörü Alp
|
Dogo Argentino
Öncelikle esenlikler dilerim ırktaşlarım,
Ben otağın uzun zamandır takipçisi olan biriyim,ancak ilk yazımı şimdi yazmayı uygun gördüm.Fazla uzatmadan konuya geçeyim. Dogo Argentino: Dogo Argentino, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. Alın dışa doğru çıkınılıdır, burun ucuna doğru yumuşak bir kıvrımla sonlanır. Uzun güçlü çenesi ve güçlü dişlerle tamamlanan başı oldukça büyüktür ve bir bütünlük oluşturur. Güçlü dişler makas tarzı, birbirini karşılayacak şekildedir. Kulakları uzun ve kıvrık olarak kabul edilmekle birlikte kesilerek dik olarakta kabul görmüştür. Kesik kulaklar bakışına daha sert bir görünüm kazandırmaktadır. Dikkatli, akıllı ve tetikte bir ifadeye sahip olan gözler koyu kahverengi veya koyu ela renkte olabilir. Burun ucu daima siyah renktedir. Göğüs kafesi geniş ve oldukça derindir. Kare şeklini andıran bu geniş göğüs yapısı güçlü bir görünüm kazandırır. Vücüdu beyaz, sık, parlak ve ipeksi düz tüylerle kaplıdır. Tüyler tek tabakalı ve kısadır. Boyun bölgesindeki gevşek deri yapısı boyuna esneklik kazandırdığından av sırasında korunmasına yardımcıdır. Kuyruğu oldukça uzundur ve sürekli aşağıda taşıdığı kuyruğunu ancak heyecanlandığı zaman yukarıda sallar. Karakteri Dogo Argentino mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. Çocuklarla iyi anlaşır. Tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. Oldukça zeki olan bu ırk kolay eğitim alır. Ancak güçlü olan bu ırkın kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir. Yetişkinleri agresiflik göstermekle birlikte genellikle uyarılmadıkları sürece saldırganlık ve meydan okuma gibi bir davranış göstermezler. Dogo Argentino herkes için uygun bir seçim olmayabilir. Dominat ve etkin bir avcı karakteri vardır. Yetiştiriciler uygun yavruyu uygun sahip ile birleştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Yavru dönemlerinden itibaren birlikte bulundurulduğu taktirde diğer petlerle iyi anlaşabilir. Irkın sosyalleştirilmesine ve itaat eğitimlerine erken dönemlerde başlanmalıdır. Yaşam Ortamı Dogo Argentino egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bir avluya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını karşılayabileceği bahçeli bir apartman dairesinde yaşayabilir. Bahçede kalabilir ancak dondurucu soğuklarda mutlaka kapalı bir yerde olmalıdır. Ilıman iklimleri sever. Egzersiz İhtiyacı Avcı bir ırk olan Dogo Argentino'nun günlük egzersiz ihtiyacı oldukça fazladır. Bakımı Kısa ve tek tabakalı olan tüylerin bakımı oldukça kolaydır. Köpeklere özgü kokusu yoktur. Uzadığında kolayca içe kıvrılan tırnakların bakımına özen gösterilmeli ve düzenli olarak kısaltılmalıdır. Bu ırk orta derecede tüy döker. Kökeni Bu ırk 1920 yılında Arjantinde Dr.Antonio Nores Martinez tarafından iyi bir av ve bekçi köpeği olarak geliştirilmiştir. Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak tanınan ırk bu gün avcı, bekçi, polis, asker, arama ve kurtarma köpeği, iş köpeği ve aile köpeği olarak çok amaçlı kullanılmaktadır. Dr. Antonio Nores Martinez ırkın yetiştirilmesine mastiff tipinde bir tür olan Cordoba köpeği adını vererek başlamıştır. Daha sonra ırkın geliştirilmesinde Great Dane, Boxer, Spanish Mastiff, Bulldog, Bull Terrier, Great Pyrenees, Pointer, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux gibi ırklar kullanılarak geliştirilmiştir. Irkın kökeninin, günümüzde artık soyu tükenmiş bir ırk olan Alano köpeğine dayandığıda söylenilmektedir. Ancak bu konuda bilgiler tam değildir. Dr.Antonio Nores Martinez uzun yıllar ırkın saf bir ırk olarak tanınması ve saf özellikler kazanması için çalışmalar yapmıştır. Irk ilk kez 1973 yılında FCI(Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir. İlk kez 1978 yılında Avusturya'ya getirilerek Avrupada tanınan ırkın yetiştirilme amacı başlangıçta güçlü ve dayanıklı avcı bir ırk yaratmaktı. Ancak sonraları yetiştirme amacı saptırılmış ve ırk dövüş köpeği olarak kısa sürede popülarite kazanmıştır. Bu gün artık pek çok ülkede, dövüşler ve dövüşçü ırkların yetiştirilmesi yasaklanmıştır. İngilterede de 1991 yılından sonra Fila Brazileiro, Japanese Tosa, American Pit Bull Terrier gibi Dogo Argentino ırkıda kötü ünü nedeniyle yasaklanan ırklar arasında yer almıştır. Irkın pek çok Avrupa ülkesinde yetiştirilmesine, agresifliginin baskılanmış olması, itaat eğitimi almış olması, mikroçip veya kulak dövmesi uygulanmış olması gibi belirli özel şartlarla izin verilmektedir. Karakter Özellikleri Başka köpeklerle geçinme ** Başka petlerle geçinme *** Çocuklarla anlaşma **** Yabancılara davranış *** İtaat seviyesi *** Eğitilebilirlik **** Koruma özelliği ***** Egzersiz ihtiyacı ***** Oyunculuk **** Boyut ve Ağırlık Irk boyutu Büyük Yükseklik Erkekde 62-68 cm Yükseklik Dişide 60-65 cm Kilo Erkekde 45 Kg Kilo Dişide 36 Kg Tüy Özellikleri Tüy Uzunluğu Kısa tüylü Tüy Yapısı Düz, tek tabakalı, parlak ve ipeksi Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir veya banyo yaptırılabilir Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker Taşıdığı Renkler Beyaz Irk Özellikleri Kişilik Dominant, Zeki, Oyuncu, Korkusuz, Cesur, Ailesine Sadık Kötü Huyları Uyarıldığında agresifleşebilir Yetenekli Olduğu Görevler Bekçilik, Avcılık, Koruma, Arama ve Kurtarma, Polis, Asker, İş köpeği Yaşadığı iklim Ilıman İklim En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev Yatkın Olduğu Hastalıklar Sağırlık, Deri problemleri, Kalça çıkığı görülebilmekle birlikte genel olarak sağlıklı bir ırktır Yaşam Süresi 11-13 yıl Diğerleri Irk grubu - Diğer İsimleri Argentinian Mastiff, Argentine Dogo Bağlı Olduğu klüp FCI, NKC, OREBA, APRI Kökeni Arjantin Böyle bir bilgi verdikten sonra ekleyim,ben dogo argentino almak istiyorum,ama safkan hastalıksız 2-3 ay olması lazım,ırktaşlarımdan yardım edebilecek biri varsa çok memnun eder beni.Çok bilmediğim için soruyorum,bu köpek kişisel koruma,saldırı, ve dövüş konusunda nasıldır?siz fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.Ayrıca IRKÇI ağabeyim sanırım bu konuda bilgili.köpek dövüşleri yaptırıyormuş okudğum kadarıyla, onun için sizin görüşlerinize ayrıca önem veririm. Saygılar, |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
Ben köpek dövüştürme işini uzun zaman önce bıraktım, tabir-i caizse artık tövbekârım. Bu konuya girmek istemiyorum fakat Dogo'nun çok iyi dövüştüğünü söyleyebilirim. Bir arkadaşımın kuzeninin Antalya'da köpek çiftliği var; safkan ve secereli Dogo yavruları üretip satıyor. Kendisiyle temas kurmanızı sağlayabilirim. Fakat Dogo pahallı köpektir, en az 1000 euro isterler. |
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Gökbörü Alp
|
Gerçekten iyi olabilir.fiyat pek sorun olmaz.arkadaşınızla nasıl temas kurabilirim
|
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Dogo Argentino üretip satan arkadaşın sitesi: http://www.argentindogo.com/forum
Buraya üye olup Dogo Argentino yavrusu satın almak istediğinizi belirtseniz yardımcı olurlar. |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Gökbörü Alp
|
Teşekkür ederim.Arkadaşınızla en yakın zamanda irtibata geçip halledeceğim.
|
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Bu dogo argentinonun çok psikopat bir köpek olduğunu söylebilirim
benim bir arkadaşta var. ne yapacağı edeceği hiç belli olmuyor. bir anda direk saldırıyor. yanına yaklaşmaya huylanıyorum açıkçası. kafayı sıyırırsa sahibinede saldırıyor bunlar. sen iyisimi bir alman kurdu al. hiç değilse başına bir bela açmaz. |
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) | |||
|
Otağ Yöneticisi
|
Psikopat köpek diye birşey olmaz. Bazı köpek cinsleri sert karakterlidir ama nasıl eğitilirlerse öyle hareket ederler. Yani sahibi ne olmasını isterse, köpek o olur.
Dogo Argentino Güney Amerika'da dağ aslanı avlamak için kullanılır. Dağ aslanını öldürebilen tek köpek cinsidir. Aşağıdaki videoda Dogo ile aslanın dövüşü gösteriliyor.
Fakat Dogo Argentino küçük bir çocukla dostluk edecek kadar uysal ve sevecen de olabilir. ![]() |
|||
|
|
|
|||
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
Türk Irkçısı
|
Benim hiç öyle cins köpeğim olmadı ama köpeklere ilgim vardır.
Yavru bir köpek bulmuştum sokakta,sokak köpeğiydi onu büyüttüm hemen hemen üç yaşına kadar geldi.Kendi başına bazen dolaşır bahçemizdeki kulübesine gelirdi geri.Lakin bir gün geri gelmedi kötü haberi geldi,belediyenin attığı zehirli eti yemiş ve yedikten sonra az bişey yürümüş ve sonra oraya yığılıvermiş.Bundan sonra hiç köpek beslemedim. Cins köpeğim olmadı hiç ama diğerleride hoşuma gider. Arkadaşımızda alıcaksa hayırlı olsun derim...
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Kemal Abi, eklediğin izletideki dövüş inanılmaz bir şey. Açıkçası bu köpekler hakkında o kadar bilgi sahibi değildim ama hiç tereddüt etmeden dağ aslanına saldırdıklarını görünce kesin bir kanaat sahibi oldum. Dövüşte hücum eden taraf köpek, savunmada olan taraf ise dağ aslanı. Bu durumda psikolojik olarak köpeğin daha üstün olduğu açıkça görülüyor. Bir dağ aslanı karşısında psikolojik üstünlüğe sahip bir köpeğin cesaretini tartışmak bile gereksizdir zaten.
Tek kelimeyle bir harika... |
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Bende bulgaristan hasköyde izlemişdim böyle bir dövüş gerçekten ilgi çekici köpekler var .Dövüşleri tasvip etmiyorum ama orda sektör haline gelmiş kazanan köpeğin sahibi 500 euro alıyordu.Bull terier cinsi bir köpek vardı onlar benim çok hoşuma gitmişdi.
|
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Dogo Argentino yeryüzündeki en yeni köpek ırklarından biridir. Bu köpek Arjantinlilerin ulusal övünç kaynağıdır ve onunla en az futbol ve tango kadar gurur duyarlar. Birçok köpek ırkının aksine, Dogo'nun hikayesi "Bu köpek ırkının hikayesi tarihin derinliklerinde saklıdır..." cümlesiyle başlamaz. Tam tersi, Dogo'nun tarihi oldukça yenidir ve çok iyi bilinmektedir.
Irkın yaratıcısı Prof. Dr. Antonio Nores Martines bir genetik uzmanı ve tutku dolu bir avcıydı. 20.yy başlarında Arjantin'de av düpedüz tehlike demekti, çünkü gerek uçsuz bucaksız kayalıklar ve çalılıklardan oluşan arazi, gerekse de tehlikeli hayvanlar (puma, jaguar ve avrupa yaban domuzu) her avı gerçek maceraya dönüştürüyordu. Dünyadaki hiçbir köpek bu koşullarda avlanamıyor, denendiklerinde ise kendileri "av" oluyorlardı. Antonio Martines'in hayali av içgüdülerine sahip olan, uzun mesafeleri koşabilen, iyi koku alabilen, bir pumayla teke tek dövüşüp onu alt edebilecek kadar güçlü, dövüş sırasında alabileceği yaralar yüzünden mücadeleyi bırakmayan ama aynı zamanda ve en önemlisi de insanlara ve diğer köpeklere karşı gereksiz agresiflikten yoksun bir köpek cinsi yaratmaktı. Antonio Martines'in hayalini kurduğu köpeğin özellikleri yeryüzündeki hiçbir köpekte birarada yoktu. İstediğini elde etmek için birçok köpek cinsinin en iyi özelliklerini biraraya getirmesi gerekiyordu. Karşısındaki işin çok uzun, yorucu ve belki de imkansız olduğunu biliyordu, ama başaracak olursa bütün dünyayı hayrete düşürecek bir köpek cinsinin ortaya çıkacağını da çok iyi biliyordu. Yeni ırkın temeli olarak Perro de Pelea'yı (Kordoba Beyaz Dövüş Köpeği - günümüzde soyu tükenmiştir) aldı. (Bazı kaynaklara göre 30 dişi) Buna tam 9 farklı köpek ırkı ekledi ve uzun yıllar sonunda amacına ulaştı. Kullandığı bütün köpekler safkandı ve çiftleşmeler sonucu doğan yavrular arasından en elitlerini seçiyordu. Seçilen ırklar da tabii ki dikkatli inceleme sonunda belirleniyordu. 1. Bir puma veya yaban domuzuna yetişmek ve ona saldırmak için hızlı ve cesur köpeklere ihtiyaçları vardı ve Antonio Nores Martines ve kardeşi Avgustin Nores Martines'e göre bu köpek İrlanda Kurt Tazısı'ndan başkası olamazdı. 2. Elde edilen köpeğin büyüklüğünü korumak ve kas yapısını daha da geliştirmek için İspanyol Mastifi kullandıkları bir sonraki cins oldu. 3. Avrupa'daki en popüler av köpeklerinden biri olan Pointer mükemmel koku alma duyusunu verdi. 4. Bulldog'un geniş göğsü, yere sağlam basışı ve gözüpekliği, kardeşlerin yeni cins için seçtikleri diğer özelliklerdi. 5. Boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen "Köpeklerin Gladyatörü" Bullterrier cesaret, korkusuzluk, çeviklik özelliklerini verdi. 6. Kafa tasını ve genel olarak bütün iskeleti güçlendirmek ve büyütmek için Danua tercih edilen bir sonraki cins oldu. 7. Dünyanın en güçlü köpek çenelerinden birinin sahibi Dogue de Bordeaux yeni cinsin zaten güçlü olan çenelerini biraz daha geliştirdi. 8. Arjantin pampaslarında avlanmak için kolaylıkla seçilebilen bir renk olan beyaz için Pirenei Dağ Köpeği kullanıldı. 9. En son kullanılan cins olan Boxer yeni cinse sağlam psikoloji ve canlılık verdi. Artık sonuca ulaşılmıştı. Yeni köpek bütün beklentileri karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda çok üstün birkaç özellik daha sergiliyordu. Ne yazık ki 1956 yılında Prof. Dr. Antonio Nores Martines trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetti ve ortaya çıkan bu yeni köpek ırkının Uluslararası Köpek Federasyonu (FCI) tarafından resmen tanınmasını (1964) göremedi. Kardeşi Avgustin bu cinsin popüler hale gelmesi için elinden geleni yaptı ve onun sayesinde bu yeni ırk yok olmaktan kurtuldu. Gittiği her yere yanında Dogo Argentino yavrularını götürüyor ve oradaki üst düzey kişilere hediye ediyordu. Daha sonra Arjantin'in Kanada'daki büyükelçisi olarak Kuzey Amerika'ya gittiğinde yine yanında birkaç Dogo götürerek köpeğin orada da tanınmasını sağladı. Dogo Argentino pek havlayan bir köpek türü değil. Bunun sebeplerinden onun avcı oluşunu ve kendine olan güvenini gösterebiliriz. Dogo sessiz avcıdır ve sessizce, süratle ve acımasızca saldırır. Aynı zamanda Dogo kendi gücünün farkındadır ve bu nedenle kendini kolay kolay tehdit altında hissetmez, dolayısıyla da agresifleşmez. Köpek kavgalarının çoğunda kavgayı provoke eden, yani başlatan Dogo değildir (hepsini o bitirse bile!) Kısacası, Dogo gereksiz yere havlamaz. Maalesef, gerektiğinde bile havlamayabilir: bahçenize girmeye çalışan hırsızı veya davetsiz misafiri havlayarak uyarmak ve korkutmak, böylece onun uzaklaşmasını sağlamak yerine sessizce bir köşede pusuya yatıp kurbanını bekleyebilir. Sonucu tahmin edebiliyorsunuz herhalde!!! Çok büyük trajediye yol açılabilir. Belki duymuşsunuzdur, bekçi köpekleri için şöyle bir benzetme vardır: "Bir Doberman koruduğu binaya insanı asla sokmaz, Rottweiler ise içeriye sokar ama dışarıya çıkartmaz." Burada benzetme yapacak olursak Dogo da insanı içeriye alıp orayı kendi av alanına çevirir! |
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Irktaşlarım,Dogolar'da sağırlık ihtimali çok yüksek diye duymuştum.Bu doğru mu?
|
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) | |||
|
Otağ Yöneticisi
|
Bu video Türkiye'de çekilmiş... Dogo Argentino'yu yaban domuzu avına çıkarmışlar; önce ayak oyunlarıyla yaban domuzunu şaşırtıyor ve yoruyor, sonra da bir anda saldırıp boynuna kilitleniyor. Dogo bir kere kilitlendi mi iş bitmiştir, öldürmeden bırakmaz.
|
|||
|
|
|
|||
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Bende düşünüyorum bir köpek almayı. Bunun fiyatı sanırım 1000 dolar civarlarında. Öyle okudum. Ama Bulgaristan/Deliorman'da 300 dolara kadar düşüyormuş fiyat. Bu yaz gidip alacağım.
|
|
|
|
|
|
#15 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
Eski doğu bloku ülkelerinde köpek fiyatları birkaç yıl öncesine kadar 15-40 dolar arasında değişiyordu; en pahallı köpek 40 dolar idi. Şimdi artmış olabilir ama Türkiye'ye nazaran daha ucuzdur tabii... Fakat Avrupa Birliği ülkelerinden köpek getirmenin bir sürü yasal prosedürü var, yani eşya getirirmiş gibi direk getiremezsin köpeği... Köpeklerden ve köpek eğitiminden anlamayan bir kişinin Dogo beslemeye kalkışması, ehliyet kursuna giden acemi bir şöför adayının 400 beygirlik turbo motorlu Corvette kullanmaya kalkışmasına benzer ve sonu kötü olur. Dogo bir ölüm makinasıdır, öldürmek için üretilmiştir; herkesin besleyebileceği bir köpek değildir. Havlama adeti yoktur; hiç hırlamadan, havlamadan, yani saldıracağını belli etmeden bir anda saldırır. Böyle bir köpeği kontrol altında tutabilmek herkesin harcı değildir. İyi eğitilmezse sahibine de saldırabilir. |
|
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 2 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|