![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Dombıra
Dombıra Kazakların milli çalgısıdır ve diğer çalgılara nispeten daha çok yaygındır. “Kazak olarak doğan herkes dombıra çalmasını bilmelidir” sloganıyla çocuklarının hepsine dombıra çalma öğretilmiştir.
Dombıra hem çimdiklenerek çalınan hem de yayla çalınan şerter çalgısından türemiştir ve çimdiklenerek çalınan kısmını devam ettirmiştir. Yayla çalma biçimindense kobuz doğmuştur. Şerterin sapı , yeteri kadar kısa, gövdesi ise yumurta şeklinde olup deriyle gerilmiş ve onun bu hali eski avcı davulunun motifini andırmaktadır. Şerterin telleri at kılından yapılır. Dombıraya gelicek olursak, şerterden ayrılarak ve zamanla değişik şekiller alarak oyuk saplı çalgı haline gelmiştir. Fakat, zamanla kullanışsız olduğu için oyuk olan sapının üzeri kapatılmıştır. Ancak geleneğe sağlama kalan Kazak halkı, nostaljik olarak bu oyuk dombırayı (kuvus moyun ) hala kullanmaktadır. ![]() Dombıranın uzun sapı eşit parçalara bölünür. Bu parçalara “berene” denir. Kazak dombırası genelde 9 veya 14 bereneden oluşmakta ve yaklaşık olarak 1 metre uzunluğundadır. Dombıranın oyuk gövdesinin üzeri ince ağaç tabakası ile kapatılır. Sap başından gövde ucuna kadar telle gerili olan dombıranın gövdesine ses çıkarmak için delik ve telleri yüksekte tutacak küçük ağaç nesne , sap ucunda ise müzik aletini akorde etmek için burgular bulunur. Kazakların hiçbir düğünü , hiçbir bayramı dombırasız geçmez. Günümüzde her Kazak ailesinde bir dombıra bulunur çünkü daha önce belirttiğimiz gibi dombıra , Kazakların en çok kullanılan milli çalgısıdır. Dombıra hakkında çok sayıda şiir ve şarkılar mevcuttur. Örneğin, Kazakların ünlü zamane dombıra ustası Kenen, kendi hayatını bağladığı müzik çalgısına olan sevgisini şöyle anlatıyor : Dombıram nereye gitsem de bırakmam Sensiz hiçbir türküme de başlamam İki tel , on bir “perne” , bir “tiyek”le Başladım mı dökülmeye hiç duramam Can dostum gençliğimden nerde olsam Bağlayarak elime hiç bırakmam. Sesime ses katarak renk veriyor Bağırsam dağla taşı yeniliyor Seninle sanatçı , ozan yoldaş Üstüne bindiğim atım yoldaş Düşmandan kaçsam kurtaran , kovsam Bulamadım sizin gibi bir arkadaş Türkümde sesin aynı sesim ile Şiirimde dilin aynı dilim ile Öldüğümde yanımda gömün demek isterdim Çalacak oğlum var arkamda kızım ile ---------------------------------- Yardımı dokunan Tanrıdağı Yolcusu abime teşekkür ederim.
"Boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öteden beri Hunlar kuvveti takdir eder, bağımlı olmayı aşağı görürler. Savaşçı süvari hayatımızla adı yabancıları titreten bir ulus olduk. Çünkü bilirler ki ,savaşta savaşanların yazgısı ölümdür. Biz ölsek de , kahramanlığımızın ünü kalacak, çocuklarımız ve torunlarımız diğer kavimlerin efendisi olacaktır." Çİ-Çİ YABGU |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ TURANCI
|
Bu dombıra müzikleri çok hoşuma gidiyor.Bilgisayarımda ve telefonumda 2 3 tane dombra müziği var vakit buldukça dinliyorum.Bir ara aklıma gelmişti acaba Türkiyede dombıra çalma kursları var mıdır diye, belki bulsam giderdim ama hiç araştırmadım.Açıkçası dombıra kursu veren bir yer olduğunu pek sanmıyorum.Paylaşım için sağol syn Aydın Çeri.
Kısa zamanda Tek millet, tek dil, tek devlet ve tek bayrak esasına dayanan ve sadece Türklerin yaşayabildiği uçmak (cennet) bir devlet kurulması için, devletin hiçbir kademesinde ve idaresinde Türk soyundan olmayanları barındırmayacağıma; bu mevkilere gelmek ve sadece Türk soyluları bu mevkilere getirmek için çalışacağıma, Türklüğüm, Gök Tanrım, kanım, soyum ve tüm kutsallarım adına and içerim. |
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Müthiş bir sesi olan çalgı.Aklıma geldikçe dinlerim.Acaba elinde başka dombralı müzik olan varsa otağa ekleyebilir mi ?
|
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Bilgiler için teşekkürler. Severek dinlediğim çalgı.
TÜRK çocukları ecdanını tanıdıkça, ona sahip çıktıkça, yine çok büyük işler yapacaktır. Medeniyet ufkunda yeni bir Güneş gibi parlayacak ve tarih sayfalarına yine TÜRK adı ile yazacaktır. Mustafa Kemal ATATÜRK
|
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Arkadaşlar Youtube da Bir Adet Video Buldum Bu Videodaki Şarkıyı Bana Yollayabilecek Arkadaş Var mı?
http://ktunnel.com/index.php/1010110...6e77e6d6916998 |
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Sayın Aydın Çeri bu bilgiler için teşekkür ederim..Bazı şerefsizler çekemedikleri Türk ırkını kötülemek için ipe sapa gelmez ithamlarda bulunurlar oysa ki biz dünyada olduğumuzdan beri sanatla müzikle ilgileniyoruz o insanlar Tanrının lanetine uğraya..
|
![]() |
| Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|