![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Hala Kullanılan Öz Türkçe Kelimeler ( Ekleyelim )
Ey Türk Beğleri, Kandaşlarım... Otağ Hanlarım..!
Türkiye topraklarında edindiğimiz bu yurdluğumuzda özü sözü kanı canı Türk olan Yörük, Türkmen, Afşar gibi Oğuz atamızın kanını taşıyan ve hala çul çulpazı unutmamış kandaşlarımızın kullandığı öz Türkçe kelimeler bulunmaktadır. Otağımızın hanlarından beğlerinden isteğim şudur ki, bu konuyu sabitlemeleri ve eski kültürümüzün yeniden dirilmesine sebep olacak olan bu kelimelerin çoğalmasına yardım etmeleridir. Eski sözlerimizi anlamları ile burada çoğaltırsak ben de içinde olmak üzere bütün kandaşlarımız öz dilimizi öğrenebileceklerdir. Ben bir kaç kelime ile açılışı yapmak istiyorum. 1- Ulug = Çürümüş 2- Uluğ = Yüce 3- Yunak = Çamaşır 4- Çepel = Bulaşık 5- Çeper = Ağıl 6- Çul, çulpaz = Sergi, sergen 7- Apalak = Gürbüz 8- Helke = Kova, Su kovası 9- Bocit = Sürahi 10-Motunhan = Mete Han 11- Bala = Çocuk 12-Kopuz = Saz 13- Portturmak = Elinden kaçırmak 14-Uyluk = Kalça 15-Oğulluk = Üvey evlat 16- Ağ = Ak, Beyaz 17- Toynak = Tırnak, özellikle at için söylenir 18- Sakka = Kene 19-Acar = Yeni 20-Ağartı = Süt Yoğurt |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Kandaşım bu kelimeler hala ailemin yaşadığı yöre de kullanılmaktadır.Ne yazık ki farklı bir bölgeye geçtiğimizde bu kelimeleri anlayan kişi bulmak çok zor.Emeğine sağlık.
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Türk ırkına öz Türkçe sözcükleri öğretmemiz gerekiyor. Ben fırsat buldukça kullanılan bazı sözcüklerin Türkçe olmadığını Türkçesinin kullanılması gerektiğini arkadaşlarıma ve çevreme iletiyorum. Geçen utacı(doktor) dedim millet suratıma aval aval baktı:)
|
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Şehir dilinden farklı sözcükleri hemen de öz Türkçe yapıyorsunuz.
Çul Arapça. http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx...A79F75456518CA Helke Rumca. http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx...E&Kelime=helke Motun ya da Me-te adı da Hun kaganının gerçek Türkçe adı değildir. Çin belgelerinde geçen Hun kaganının adıdır ancak Türkçe ses yapısı Çin belgelerine geçerken bozulmuştur , Çin ses yapısına göre şekillendirilmiştir. Daha önce yazdık bunu : http://www.atsizcilar.com/forum/cocu...un-t12560.html Sözcükleri kendiniz araştıracaksınız , emin olduktan sonra ekleyeceksiniz. Araştırmadan eklemek büyük sorumsuzluktur.
"Boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öteden beri Hunlar kuvveti takdir eder, bağımlı olmayı aşağı görürler. Savaşçı süvari hayatımızla adı yabancıları titreten bir ulus olduk. Çünkü bilirler ki ,savaşta savaşanların yazgısı ölümdür. Biz ölsek de , kahramanlığımızın ünü kalacak, çocuklarımız ve torunlarımız diğer kavimlerin efendisi olacaktır." Çİ-Çİ YABGU |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
Otağımıza yeni katıldım ancak benim kendi fikrim budur ki; öz Türkçe kelimeler, isimler ve anlamları şeklinde sabit bir başlık açar da burada araştırarak bulduklarımızı yayınlarsak iyi olacak. Beyin fikir ve ruh olarak atalarımıza ne kadar yaklaşırsak o kadar iyidir. Aynı havayı solumak istiyoruz. Esenlikler dilerim |
|
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Otağımıza yeni gelmişsiniz. Öncelikle hoşgeldiniz. Öz Türkçe kelimeleri kullanmak tabi ki çok önemlidir lakin bundan evvel sizin dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta vardır ki Türk, Türkçe... gibi bizim kutsal değerlerimiz büyük harfle başlar. Aynı havayı daha fazla solumak istiyorsanız buna özen gösteriniz.
|
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
Linki takip ettim.Türk Dil Kurumunun sözlüğüne girmesede helke k.ürtçe kelimedir.Bizim yöre (ADANA ) de halen kullanılsada k.ürtlerin kullandığı bir kelime.Türk Dil Kurumunda neden rumca deniyor çözemedim. |
|
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Börteçine kandaşıma aynen katılıyorum. Kanımın ana tarafı hala Toroslarda kıl çadırda yatar kalkar. Davar sağar yayıktan içer ayranı. Istar dokur, tahta helke kullanırlar. TDK. da ise helkenin rumca olduğu yazılmış. Akdenizde ve Toroslarda yaşamış bir rum kavmi ise bilmiyorum. Bence TDK çalışanlarının dikkatli olması gerekiyor. Bir asker olarak ise kırrroların içinde doğu ve güneydoğu anadoluda 9 yılım geçti bizzat. İçlerinde helke kelimesini bilene de rastlamadım, söyleyene de.
TTK. |
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
Duyarlılığınızı anlıyorum.Yalnız sormak istediğim bir nokta var Sayın Güntülü Bey: TÜRK kelimesi her ne kadar kutlu bi kelime olsa bizim için bizden daha çok değer taşısa da büyük harflerle yazılmasının nedeni özel isim olması ve Türkçe de özel isimler büyük harfle başlar kuralından dolayıdır.rumca da özel bir isimdir be büyük harfla başlaması gerekirken Aydın Çeri küçük harfle yazmış sizde her hangi bir uyarıda bulunmamışsınız.Konu Türkçe yazım kuralları ise herkezi uyarmanız gerekmez mi? Yok sadece Kutlu Türk kelimesi ise bu şekilcilik değil mi?Atsızlar şekilde değil özde Türkçüdür benim bildiğim öyle ki bizim de burda bulunmamızın nedeni budur.Ha elbette büyük yazılmalı ben sadece öğrenmek için soruyorum.Cahilliğimi mazur görünüz Güntülü Bey . Yönetici: Güntülü Bey değil Güntülü Hanım |
|
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
rum, kürt, ermeni, çerkes.. bunların baş harflerini büyük yazmak zorunda değiliz. Türk, Türkçü, Türkçe gibi sözler büyük harfle başlar. Bu otağda böyle.
|
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) | |
|
Türkçü
|
Alıntı:
rum sözcüğünün(kelime değil) büyük harfle değil en küçük yazıyla yazarız. Biz Türk Dili öğretmeni değil Türk Irkçılarıyız. Diğer ırkların adlarını küçük yazmamıza şekilcilik diyor isen k.rte de Kürt yazma düşüncesindesin demekki. |
|
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
|
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) | |
|
Türkçü
|
Alıntı:
Atsızcılar özde Türkçü fakat özündekini de şekline yansıtan bir oluşumdur. Güntülü bayan ismidir. Atsız Ata'mızı okursan eğer öğrenebilirsin. |
|
|
|
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
k.rt olan bir arkadaşımız evindeydik.Abisi bazen kendi dillerinde konuşurdu.Konuşmalarını çıkarmaya çalışırken bir konuşmalarında geçmişti.Ben ordan biliyorum.Belki bizden geçmiştir onlara. |
|
|
|
|
|
|
#15 (İleti Bağlantısı) |
|
Gökbörü Alp
|
|
|