![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
IRKTAŞ MI,IRKDAŞ MI?
YANLIŞ
![]() DOĞRU ![]() BİRBİRİMİZE SÜREKLİ BU KELİMEYLE HİTEP EDİYORUZ.AMA BİR ÇOĞUMUZ DOĞRU YAZILIŞINI BİLMİYORUZ.-K HARFİ SERT SESSİZ OLDUĞU İÇİN ONDAN SONRA GELEN SESSİZ DE SERT OLMAK ZORUNDADIR. MERAK EDENLER AŞAĞIDAKİ ADRESTEN KONTROL EDEBİLİRLER. www.tdk.gov.tr
ARKADAŞLAR! GİDİP, TOROS DAĞLARINA BAKINIZ, EĞER ORADA BİR TEK YÖRÜK ÇADIRI GÖRÜRSENİZ VE O ÇADIRDA BİR DUMAN TÜTÜYORSA, ŞUNU ÇOK İYİ BİLİNİZ Kİ BU DÜNYADA HİÇ BİR GÜÇ VE KUVVET ASLA BİZİ YENEMEZ. Mustafa Kemal ATATÜRK
|
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
emeğine sağlık IRKDAŞIM
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
ESENLIKLER! DEYERI CAN KANDASIM ELINE SAGLIK, BIN YASAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
NE MUTLU TURKUM DIYENE, TURK IRKI SAGOLSUN!
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Her ne kadar, Türk Dil Kurumu, bu kelimenin Irktaş diye yazılması gerektiğini savunuyor olsa da, bu kelimenin aslı Irkdaş olmalı...
Şahsen hep böyle kullandım ve bunda devam ederim... Sebebine gelince, Taş kelimesi, artık dilimizde Daş olarak kullanılmamaktadır. Soydaşlarımız da, birer Taş olmadıklarına göre, onları anarken, Irktaş değil, Irkdaş demeği yeğliyorum... |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
BURADAKİ -TAŞ EKİ "KAYA PARÇASI" ANLAMINI TAŞIMAMAKTADIR.
IRK SÖZCÜĞÜ TÜRKÇE DEĞİL ZATEN,ARAPÇA.TÜRKÇESİ URUK,URUKTAŞ.YA DA SOY, SOYDAŞ.
ARKADAŞLAR! GİDİP, TOROS DAĞLARINA BAKINIZ, EĞER ORADA BİR TEK YÖRÜK ÇADIRI GÖRÜRSENİZ VE O ÇADIRDA BİR DUMAN TÜTÜYORSA, ŞUNU ÇOK İYİ BİLİNİZ Kİ BU DÜNYADA HİÇ BİR GÜÇ VE KUVVET ASLA BİZİ YENEMEZ. Mustafa Kemal ATATÜRK
|
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKCÜ
|
TÜRKÇESİ URUK,URUKTAŞ.YA DA SOY, SOYDAŞ.
doğru olanı budur |
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
|
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Yüzü Asık
|
Dakka 1 gol 1.
Bundan sonra "ırkdaş" yok. Geçmiş mesajlara göz attım da, benim ifadelerim de hatalıymış. Teşekkürler.
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
"Bu kadar da önemli mi,ha ırkdaş demişsin ha ırktaş?" diyebilirsiniz.kendinize göre haklısınız.Zaten kökü arapça olan bir sözcüğü kullanıyoruz bari Türk Dili'nin kurallarına göre kullanalım.-K sert sessiz olduğuna göre ondan sonra gelen sessiz de sert -t sessizi olmalıdır.
Aslında en güzeli kolaycılığa kaçmayıp ırkdaşım ya da ırktaşım demek yerine,bana göre soydaşım ya da uruktaşım demektir. |
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Son harfi " f,s,t,k,ç,ş,h,p " (fıstıkçı şahap :) ) sert ünsüzlerinden biri ile biten bir sozcuge, " b,c,d,g " ünsüzleri ile başlayan bir ek getirildiginde bu ünsüzler; " p,ç,t,k " ye dönüşür. Bu kurala sert ünsüz benzeşmesi ismi verilir.
Örnegin; kebap + cı = kebapçı dolap + da = dolapta ırk + daş = ırktaş Ayrıca bu kural sayılara gelen ekler için de gecerlidir. "Cumhuriyet, 1923'te kuruldu" cümlesinde oldugu gibi, eklerin sayılara geliş şekli sayının okunuşuna goredir. |
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Değerli Irkdaşlar,
Yazı dilinde söylenirken, tümce içinde ki yerine göre, daş veya taş olarak geçebilmektedir. |
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Alman ve Nazi özentisi olduğu için atılmıştır
|
Sertleşmeden dolayı öyle oluyor.Yoksa Yoldaş da birşey olmuyor ülküdaş da da k sert sessiz olduğu için.Bencede en güzeli uruktaş veya soydaş
|
|
|
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Kandaşım "can" yerine "tiri" sözünü kullanmak daha uygundur. Can : Tiri demektir Köktürkçe'de. Esenlikler.
|
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|