Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı > TÜRKLÜK VE TÜRKÇÜLÜK ÜZERİNE HER ŞEY > Türklük ve Türkçülük İle İlgili Her şey > Sorun & Öğrenin > Sorun & Öğrenin
Kayıt ol Yardım Bozkurt Listesi Andaç Arama Bugünkü İletiler Otağları Okundu Kabul Et

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 18.04.2008, 12:34   #1 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

ALMİLAM91 - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: KOCAELİ
İletiler: 163
ALMİLAM91 Rss Beslemesi
KAĞAN MEKTUPLARI

KANDAŞLARIM SİZDEN BİRŞEY İSTEYECEĞİM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM. YÜCE TÜRK KAĞANLARININ DİĞER DEVLETLERE YAZDIKLARI MEKTUPLARI BİLEN VARSA EKLEYEBİLİR Mİ? BU BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ. BEN BİRKAÇ TANE BULDUM AMA DAHA FAZLA OLDUĞUNA İNANIYORUM. BİR TANE ÖRNEK VERMEK İSTİYORUM:

O ROMALILAR SİZ DEĞİL MİSİNİZ Kİ ON DİLLE KONUŞURSUNUZ VE HERKESİ ALDATIRSINIZ? SİZ ROMALILAR NİÇİN BİZİM ELÇİLERİMİZİ KAFKASLAR ÜZERİNDEN BİZANS'A GÖTÜRÜYORSUNUZ VE ROMAYA GİDİLECEK BAŞKA YOK YOK DİYORSUNUZ? YANİ BİZ YOLLAR GEÇİLMEZ,HER YER DAĞLIK TAŞLIK ZANNEDELİM DE ROMA İMPARATORLUĞUNA HÜCUM ETMEYELİM Mİ? BÖYLE DÜŞÜNECEĞİMİZİ Mİ SANIYORSUNUZ? FAKAT BİZ DİNYEPER NEHRİ'NİN NEREDE BULUNDUĞUNU,TUNA'NIN NEREYE AKTIĞINI, MERİÇ'İN NERENERDEN GEÇTİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ. BİZE TABİ OLAN KAVİMLERİN ROMAYA NEREDEN GİRDİKLERİNİ DE ÇOK İYİ BİLİYORUZ.SİZİN KALELERİNİZ BİZİM İÇİN SIR DEĞİLDİR..!
<İSTEMİ YABGU>

YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.

BOZKURDUMA İT DİYEN İTOĞLU İT, İT GÖRMEK İSTİYORSA AYNANIN KARŞISINA GEÇSİN! TTK!
ALMİLAM91 adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.04.2008, 21:59   #2 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

ALMİLAM91 Rss Beslemesi
KİMSE YARDIMCI OLMAYACAK SANIRIM. :(
Alt 20.04.2008, 18:21   #3 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Aydın Çeri - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 491
Aydın Çeri Rss Beslemesi
Kütüphanemdeki kitaplardan bulabildiklerimi yazıyorum . Başka bulursam yine eklerim. Sadece mektupları değil Türk kağanlarının ağzından çıkmış sözleri de ekledim. Kaynaklardan bazı çevirilerde Osmanlıca sözcükler çok. Bunlar eski çeviri oldukları içindir.

Mo-tun (Mete ) Han

M.Ö. 178 de bir mektubu : (Yazar kendi anlattığı konulara göre çeşitli cümleleri seçmiş . Mektubun hepsini vermemiş kitabında )

Gök tarafından tahta çıkarılmış Hunların bü yük Hakanı, Çin İmparatorundan sağlık ve esenlik içinde olup, olmadıklarını sorar”.

“Tanrının yardım ve şefaati; Subay ve askerlerinin yüksek savaş yeteneği atlarımın gücü ve kuvvetli ile bütün Yüeçiler’i ezdi. Başlarını kesti, ölenler öldü; teslim olanlar teslim oldu; böylece göğün altında , (yani dünyada ) asayiş ve dirlik kurulmuş oldu”.

İdaresi altına aldığı memleketleri ve dolayısıyla Doğu Türkistan’ı almasını bu mektubun aşağıdaki kısmında değiniyor:

Bunların hepsi Hun oldular; yay çekebilen (okçuların ) bir tek aile haline gelip, birleştiler “

“Şimdi kuzeydeki bütün ülkelerde, dirlik ve düzeni kurdum. Şimdi silahları bir tarafa koymak, subay ve birliklerimi dinlendirmek, atlarımı beslemek istiyorum… Çocuklarımız ve gençlerimiz büyüsünler, yaşlılarımız ise huzur içinde yaşasınlar !”

M.Ö. 176 ‘da yine Çin imparatoruna yazdığı bir mektup :

Gök tarafından tahta çıkarılmış, Büyük Hun İmparatoru, Çin İmparatoru’nun iyi olup olmadıklarını saygı ile sorar:

“Daha önce majesteleri, benimle barış ve dostluk üzerinde görüşürlerdi. Yazdığınız mektupta, duyduğunuzu da bana bildirdiniz. Böylece sizinle anlaşır ve mutlu olurdum!

“Fakat sınırlarımızdaki memurlarınız, benim Sağ Bilge Prensime hücum etmişler ve kötü davranmışlar. Sağ Bilge Prensim de , benim iznimi almadan …,Hun komutanlarına , sınırdaki Çin subaylarına karşı dostça olmayan hareketler yapmak için , taktik kullanmalarına izin vermiş. Böylece iki Hakan arasındaki anlaşmayı bozmuş ve aramızdaki kardeşçe ilişkiyi kesmiştir.

“Anlaşmamız, yalnızca küçük memurlar ile subaylar yüzünden bozulmuştur. Bunun için Sağ Bilge Presimi cezalandırdım. Yüeçiler’i arayıp , onlara baskın yapması için , Batı’ya gönderdim !.”

“Tanrı’nın (veya Göğün ) , lütuf ve inayeti ile!

“Subay ve askerlerimin, üstün yetenek ve erdemleri ile!

Atlarımın, dayanaklığı ve üstün gücü ile! Sağ bilge Prensim, Yüeçileri, ezip ve yendi! Hepsinin başını kesip, öldürdü! Bize bağlı kıldı ve oturttu!

M.Ö. 53 ‘te yapılan kurultayla Hun beylerinin görüşleri:

Hakan olmak isteyen iki kardeş, birbirlerine düşmüş ve aralarıda, çeşitli savaşlar yapılmıştır. Yenilen kardeş, Çin’e başlanmak istemiş ve bunun için de, bir kurultay yapmak istemiş ve Hun beylerini, toplamıştı. Beyler, kurultayda şöyle konuşmuşlardı:

Böyle bir şeyi , (yani Çin’e bağlanmayı ) , nasıl düşünebiliyoruz? Hunlar’ın adet ve an’anelerinin temelini , - en yüksek bir değer olarak kabul edilen - , güç ve cesaret meydana getirir!

“Başkalarına bağlanmak ve onlara hizmet etmek , bir alçaklıktır ! Bizim ünümüz , bütün Dünya’da ,(bu anlayışımız ve tutumlarımız ile) yayılmıştır.

“Savaşmak ve ölmek, ancak cesur yiğitler ile savaşçılara göre iş ve vazifedir! Şimdi ise , nasıl böyle yapabiliriz ? Ortada, devleti ele geçirmek isteyen kardeşlerini yaptıkları, kavgalardan başka ne var ki?

“Devlet ,( bu kavgalar sonunda) , ya büyük ya da küçük kardeşin olabilir!

“Devleti elde edemeyen, ölür , (bu kavgalar sonunda ) devleti ele geçirenin çocuklarına, onun yapacağı hizmetler ile bırakacağı ün kalır! ( Önemli olan, devletin devamıdır !)”

“(Yeni ) Hakanın, çocukları ile torunları ise, yine onun izinden giderler. Böylece Dünyadaki bütün milletleri, hâkimiyetleri altında bulundurmaya devam ederler!

“ Gerçi Çin, şimdi çok kuvvetlidir: Ancak Hunların tümünü hâkimiyet altına almaları ve hunlar‘ı kendilerine katmaları mümkün değildir. Buna rağmen siz, atalarımızın eski devlet ve idare prensiplerini unutarak ve Çin’ e bağlanarak onlara hizmet edelim diyorsunuz!

Böyle bir istek, eski Hun Hakanlarının şan ve şöhretine, leke sürmek demektir. Ayrıca böyle bir şey yapacak olursak, bütün Dünya kavimlerine gülünç oluruz.

Törelerimiz ile ( devlet içindeki ) asayiş ve sükûneti, yeniden kurmaya çalışalım. Yoksa başka yollarla, Dünyadaki bütün kavimleri, kendi hâkimiyetimiz altında tutmamız nasıl mümkün olabilir?

Başbuğ Attila

Bizans İmparatoru Theodosios‘un Attila‘ya yapmak istediği suikast başarılı olmayınca Attila ‘nın Theodosios’a gönderdiği mesaj :

Theodosios ,Attila gibi , asil bir babanın oğludur . Attila , babası Muncuk’tan aslığı asaleti muhafaza etmiş fakat Theodosios Attila ‘nın haraç-güzarı olmakla köle durumuna düşmüştür. Theodosios kölelik haysiyetini de koruyamamıştır, çünkü efendisi olan Attila ‘nın canına kıymak istemiştir.”

451 yılında Galya ‘ya doğru yürürken Doğu ve Batı Roma imparatorlarına birer elçi gönderiyor . Elçiler imparatorlara şu mesajı iletiyorlar :

“Hem benim hem de senin hakimin olan Attila, hiç vakit kaybetmeden bir saray yaptırmanı ve oraya kendisini kabul etmeni emir buyurdu .”

Ordusunun moralini arttırmak için yaptığı bir konuşmada :

“Bu kadar çok kavim üzerine kazandığınız zaferlerden sonra , şimdi Dünyayı istila etmek üzere olduğunuz sırada sizi gayrete getirmeyi uygun bulmam . Çünkü bu ancak acemi komutanlara , tecrübesiz orduya karşı söylenir. Zaten savaştan başka bir şey tanır mısınız ki siz . Bir erkek için , elinde silahı ile intikamını almak kadar güzel bir şey var mıdır ? Tabiatın , kalbi intikam hırsıyla doldurması en büyük bir lütuftur. Bunun için her halükarda düşmana hücum edelim. Çünkü daima ilk hücum eden daha cesurdur. Bu birleşmiş çeşitli kavimleri önemsemeyiniz. Zaten müdafaa için birleşme de korku alametidir. Görüyor musunuz ? daha hücumdan evvel onları korku sardı . Tepelere çıkmak istiyorlar. Fakat buraları da onları kurtaramayacak . Düz yerlerde sığınacak yer arayacaklar. Bunu da başaramayacaklar. Romalıların pek beceriksiz silah kullandıklarını biliyoruz. Bunun onlar için başarısızlık belirtisi olduğunu söyleyemem. Fakat toz tabakası onların aleyhinedir. Disiplinsiz bir surette birleşerek kalkanlarıyla savunma yapmak istiyorlar. Bunlara asla önem vermeyerek Alanlar ve Vizigotların üzerine hücum ediniz. Burası savaşın en çetin olacağı yöndür. Sinirler kesilince, uzuvlar düşer ve kemikler çökerse vücut kendini tutamaz. Kalpleriniz heyecanlansın , adetiniz üzere heyecanla hücum ediniz. Silahlarınızın kuvvetini , Hunların azametini gösteriniz. Eceli gelen rahat yatağında da ölür. Savaş olmamış olda idi bu kadar kavim üzerinde Hunlar hâkim olarak kalabilir miydi? Maeotis kapalı , gizli yollarını asırlardan beri atalarımıza niçin açtı ? Başarıdan eminim. Bu savaş meydanı Hunlara iyi gelecek , talih vadetmektedir. Düşmana ilk oku ben atıyorum ki , okumun değdiği adam ölmüş insan demektir. Zira Attila savaş yapmaktadır.

Roma Seferi sırasında Aquileia şehri Hunlara üç ay kadar dayanmıştı . Bir leyleğin yavruları ile birlikte Aquileia şehrini terk ettiğini gören Attila bundan faydalanarak askerlerinin cesaretini arttırmak isteyerek şunları söylemiştir :

“Üstün bir önseziyle yaratılmış olan bu kuş , bu şehrin korunamayacağını , orada emniyette olamayacağına kanaat getirerek yuvasını bırakıp gitmektedir. Bu , kaleyi koruyanların artık şehri müdafaa ederek güç ve imkandan mahrum olduklarının katı işaretidir. Demek oluyor ki , artık muhasaramıza uzun süre dayanamayacaklar.

Işbara Kağan

Işbara Kağan ‘ın Çin ‘in üstünlüğünü kabul ettiği yıllarda Çinlilerin Çin kültürünü benimsemesi yönünde baskılarından dolayı Çin İmparatoruna gönderdiği mektupta şöyle diyor :

“Size bağlı kalacak, haraç verecek , kıymetli atlar hediye edeceğim. Fakat dilimizi değiştiremem, dalgalanan saçlarımızı sizinkine benzetemem, halkıma Çinli elbisesi giydiremem, Çin adetlerini alamam. İmkan yoktur , çünkü bu bakımdan milletin fevkalade hassastır , adeta çarpan tek bir kalp gibidir.
"Boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öteden beri Hunlar kuvveti takdir eder, bağımlı olmayı aşağı görürler. Savaşçı süvari hayatımızla adı yabancıları titreten bir ulus olduk. Çünkü bilirler ki ,savaşta savaşanların yazgısı ölümdür. Biz ölsek de , kahramanlığımızın ünü kalacak, çocuklarımız ve torunlarımız diğer kavimlerin efendisi olacaktır."

Çİ-Çİ YABGU
Aydın Çeri adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.04.2008, 19:10   #4 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

ALMİLAM91 Rss Beslemesi
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.Çünkü gerçekten çok öenmliydi. yalnız bir sorum daha olacak. Işbara Alp'in bu mektubunu biliyorum. Fakat benim aldığım kaynakta yukarıdaki mektubun devamında şöyle diyor:
Sui imparatoru dünyanın gerçek imparatorudur.Gökte iki güneş olmadığı gibi yerde de iki hükümdar olmamalıdır.
Bu ne anlama geliyor acaba. Sui imparatoru derken çinlilerden mi bahsediyor acaba ?

TTK!
Alt 20.04.2008, 19:43   #5 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Aydın Çeri Rss Beslemesi
Alıntı:
ALMİLAM91´adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.Çünkü gerçekten çok öenmliydi. yalnız bir sorum daha olacak. Işbara Alp'in bu mektubunu biliyorum. Fakat benim aldığım kaynakta yukarıdaki mektubun devamında şöyle diyor:
Sui imparatoru dünyanın gerçek imparatorudur.Gökte iki güneş olmadığı gibi yerde de iki hükümdar olmamalıdır.
Bu ne anlama geliyor acaba. Sui imparatoru derken çinlilerden mi bahsediyor acaba ?

TTK!
Bu sözler , Doğu Göktürklerin Çin hakimiyetini tanıdığının belirtisidir. Ayrıca evet Sui'ler Çinlilerdir.
"Boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öteden beri Hunlar kuvveti takdir eder, bağımlı olmayı aşağı görürler. Savaşçı süvari hayatımızla adı yabancıları titreten bir ulus olduk. Çünkü bilirler ki ,savaşta savaşanların yazgısı ölümdür. Biz ölsek de , kahramanlığımızın ünü kalacak, çocuklarımız ve torunlarımız diğer kavimlerin efendisi olacaktır."

Çİ-Çİ YABGU
Alt 20.04.2008, 19:57   #6 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Aydın Çeri Rss Beslemesi
Işbara'nın başka bir mektubu :

"Bu yıl 9. ayın 10. günü Gökte doğmuş Büyük Göktürk'ten , yeryüzünün bilge ve kutsal göğün oğluna ; İl Küllüg Şad Baga Işbara Kagan , Büyük Sui imparatoruna mektup gönderir ; Elçi K'ai-fu ünvanlı Hsü P'ing-ho yanımıza ulaştı . Tenezzülde bulunarak sözle durumu bildirdi . Hepsi duyuldu . İmparator eşimin babası ise kayın pederim olur. Bundan dolayı kızın babası olduğu için oğlu statüsünde olmalıyım. Her ne kadar sınırları farklı ise de duygular ve düşünceler aslında bir , şimdi eski akrabalığı yeniden kavuşturalım, oğul oğul , torun torun on bin nesil kesilmesin., Tanrı şahit olsun ki ; hiç bir zaman karşı gelinmeyecek , bu ülkenin sahip olduğu koyun ve atların hepsi imparatorun sürüsüdür. Oradaki bütün ipekli kumaşlar , buranın malıdır. Bu nasıl garli karşılanabilir ?"

Çİ-Çİ YABGU

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler