![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ast.Mes.Yük Okulu
ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULUNUN TARİHÇESİ Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluşu M.Ö. 209 tarihine dayanmakla birlikte modern anlamda yapılandırılması II. Mahmut dönemindedir. Bu dönemde oluşturulan düzenli ordu günümüz ordusunun çekirdeğidir. II. Mahmut döneminde oluşturulan modern ordunun subay gereksinimini karşılamak amacıyla 1834 yılında Mekteb-i Harbiye kurulmuştur. 1845 yılında ise Harbiye'nin öğrenci kaynağını oluşturmak maksadıyla lise düzeyinde Askeri İdadiler kurularak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Böylece ordunun üst kademe yönetici gereksinimi bir esasa bağlanmıştır. ![]() SİMGEANLAMIRENGİ16 IŞIKYERZÜNDEKİ 16 TÜRK DEVLETİNİKOYU SARIATA SİLÜETİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ KURUCUSU YÜCE ATATÜRK’Ü SARI-LACİVERT TÜFEKTÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN GÜCÜNÜSİYAHDİŞLİ ÇARKMESLEKİ TEKNİK EĞİTİMİGECE MAVİSİDEFNE YAPRAĞIBARIŞI, BAĞIMSIZLIĞISARI1909ASTSB. OKULLARI. KURULUŞ YILI AÇIK SARIZEMİN YERYÜZÜNÜHAKİ Ordumuzun orta kademe yöneticileri ve teknisyenleri olan Astsubay gereksinimi ise, sürekli olarak aynı görevi yapan ve bu nedenle bilgi ve becerisiyle sivrilmiş erbaşların "Gedikli" ünvanı ile muvazzaf hizmete alınmalarıyla sağlanmıştır. Gedikli erbaşlar kıtalarda gösterdikleri başarı ve yeteneklerine göre onbaşı (bölük emini), çavuş ve başçavuşluğa kadar yükselebiliyorlardı. Bu gedikli erbaşlar aynı zamanda alaylı subaylar içinde bir kaynak oluşturuyorlardı. Bu uygulama I. Meşrutiyet dönemine kadar bu şekilde devam etmiştir. 1909 yılında çıkarılan bir nizamname ile subay eğitiminde olduğu gibi astsubay eğitiminin de modern yöntemlerle yapılabilmesi için Osmanlı Devletinin yedi ordu bölgesinde ilkokul düzeyinde "Gedikli Küçük Zabitan İptadi Mektepleri" açılmıştır. Bunlar İstanbul (1 nci Ordu), Konya (2 nci Ordu), Selanik (3 ncü Ordu), Sivas (4 ncü Ordu), Halep (5 nci Ordu), Bağdat (6 ncı Ordu) ve Yemen (7 nci Ordu) Gedikli Küçük Zabitan İptadi Mektepleridir. Bu okullardan yetişen öğrencilerin eğitimlerini sürdürmesi amacıyla orta okul düzeyinde "Gedikli Küçük Zabitan Mektepleri" açılmıştır. Bunlar 1909 yılında kurulan Selanik, Edirne, Beyrut, Erzincan, Bağdat, Gedikli Küçük Zabit Mektebi, 1910 yılında İstanbul Rami Kışlasında Kurulan Sahra be Ağır Topçu, 1911 yılında İstanbul Bakırköy'de kurulan Suvari, 1912 yılında İstanbul Halıcıoğlu'nda kurulan Ulaştırma, gene 1912 yılında İstanbul Balmumcu'da kurulan Jandarma ve 1914 yılında İstanbul Haydarpaşa'da kurulan Sıhhıye Gedikli Küçük Zabitan Mektepleridir. Bu okullardan mezun olan öğrenciler iki yıllık sınıf okulu eğitiminden sonra "Gedikli Çavuş" rütbesi ile ordu hizmetine başlıyorlardı. Birinci Dünya Savaşında işgal edilen bölgelerdeki okullar kapanmış, diğer okullar ise 1924 yılına kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. 3 Mart 1924 yılında kabul edilen Tevhid-İ Tedrisat Kanunu ile Türk Eğitim Sistemi yeniden düzenlenmiş bu çerçevede değişik zamanlarda on adet Gedikli Erbaş Hazırlama Orta Okulu Açılmıştır. Bunlar İstanbul/Halıcıoğlu (1924-1934/1960-1961), Ankara (1929-1936), Konya (1931-1938/1951-1964) Merzifon 1941-1962), Kayseri/Zincirdere (1942-1949), Elazığ (1943-1944), Mersin (1955-1963), Afyon/Emirdağ (1959-1960), Çorum (1959-1961) ve Ankara Elektronik (1960-1964) Gedikli Erbaş Hazırlama Okullarıdır. Bu okullardan mezun olan öğrenciler iki yıllık sınıf okulu eğitiminden sonra "Gedikli Çavuş" rütbesi ile ordu hizmetine başlıyorlardı. 1964 yılında astsubay yetiştirme sisteminde yeni bir düzenleme yapılmış ve ortaokul düzeyindeki okullar kapatılarak lise düzeyinde eğitim veren "Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu" açılmış ve ordumuzun teknik sınıflar dışındaki muharip ve yardımcı sınıf astsubay gereksiniminin önemli bir kısmını "Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu" karşılamıştır. 1960 yılında Ankara'da açılan ve ordumuzun teknisyen astsubay gereksinimi karşılayan "Elektronik Erbaş Hazırlama Okulu", 1964 yılından itibaren lise düzeyine yükseltilmiş ve adı "Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu" olarak değiştirilmiştir. 1987 yılında Balıkesir'de açılan "Teknik Astsubay Hazırlama Okulu", makine, motor, yapı ve sıhhi tesisat teknisyeni yetiştirmek üzere eğitim ve öğretime başlamış ve 1988 yılında Ankara'daki "Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu" da Balıkesir'e taşınarak bu okul bünyesinde yerini almıştır. 1997 yılında Çankırı'da bulunan "Astsubay Hazırlama Okulu" nun Balıkesir'e taşınmasıyla "Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu" kurulmuş ve Yönetim, Elektrik-Elektronik, Motor, Makine, Yapı ve Sıhhi Tesisat Bölümleri adı altında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Gnkur. Bşk.Lığı'nın 03 Ocak 2001 gün ve Hrk.: 1700-2-01/ Eğt. Tşk. D. Eğt. Öğt. Ş.(2) 3244660 sayılı direktifi gereği 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu lağv edilerek 30 Haziran 2003 tarihinde K.K. Astsubay Meslek Yüksek Okulu olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 10 KASIM ve ATATÜRK'Ü ANMA TÖRENİ
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|