![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Plevne Marşı'ndaki bir dörtlük hakkında
Plevne Marşı'ndaki bu dörtlükte,
...Olur mu böyle olur mu Evlât babayı vurur mu Sizi millet hainleri Bu dünya size kalır mı.... şeklinde yakınılanlar kimlerdir? |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
Bulgarlar Osmanlı tebası idi ama Plevne kuşatması sırasında şehirdeki Bulgarlar isyan çıkarıp Gazi Osman Paşa'nın askerlerine saldırdılar. Plevne'yi kuşatan Rus ordusunun büyük bir kısmı Don Kazakları'ndan oluşuyordu. Kazaklar da Türk'tür fakat Rus ordusuna katılıp Osmanlı'ya karşı savaştılar. |
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Atamız, “Asparuh Han”dır diyen, fakat Asparuh’un bir Türk kağanı, “Han” sözcüğünün de, Türkçe bir sözcük olduğunu bilmeyen kısaca Türk olduklarını unutan ve kabul etmeyen Slavlaşan Panislavizm piyonu Bulgarlar, o zamanlar Osmanlı yönetiminde olan Plevne’de isyan çıkartmışlar, bu isyan sonucunda da, 1.5 milyon Türk’ü sürgün etmişler, asker-sivil, genç-yaşlı, kadın-çocuk demeden 500 bin kadar Türk’ü de hunharca katletmişlerdir.
Fakat, tarih boyunca düşmanlarının entrikalarına ve kahpeliklerine maruz kalan Türkler, yaşanan bu dramın ardından da, Bulgar kahpeliğine maruz kaldılar. Soykırımı Türklere kendileri yapan Bulgarlar, Türk mezarlarını açarak, isyanda ölen Bulgarların cesetlerinin arasına taze Türk cesetlerini koymuşlar ve Avrupalılara bunu tespit ettirerek, soykırımı sanki Türkler, Bulgarlara karşı yapmış gibi kabul ettirmişlerdir. Plevne Türküsü’nde geçen: “Olur mu böyle olur mu? Böyle zulüm olur mu? Evlat babayı vurur mu? Bu dünya size kalır mı?” Dörlüğü, Osmanlı’nın tebası iken, Rusların kışkırtması sonucu Panislavizm’i yaşama geçirerek tek uluslu yani sadece Bulgarlar’ın yaşadığı bir Bulgaristan yaratmak hayaliyle, Bulgarların Türklere yaptığı soykırıma bir isyanı anlatmak için yazılmıştır. Bu soykırımı anlatan daha pek çok türkü vardır. Plevne Türküsü’nde bu dörtlüğün yanında, Plevne’yi kahramanca savunan Osman Paşa’yı ve komutasındaki askerleri öven bölümler bulunmaktadır. Bu türkü, bugün Mehter Marşı olarak icra edilmektedir.
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.TSK Armoni Mızıkası sanırım ilk dörtlük ile son dörtlüğü okuyor(Yanlış biliyor olabilirim).
Tuna nehri akmam diyor Etrafımı yıkmam diyor Şanı büyük Osman Pasa Plevne'den çıkmam diyor Olur mu böyle olur mu Evlât babayı vurur mu Sizi millet hainleri Bu dünya size kalır mı Düşman Tuna'yı atladı Karakolları yokladı Osman Paşa'nın kolunda Beş bin top birden patladı Kılıcımı vurdum taşa Taş yarıldı baştan başa Askerinle binler yaşa. Nâmı büyük Osman Paşa |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Ben ne zaman ve kimden dinlersem dinleyeyim 1-3-4. kıtalarını dinledim. Ama antolojilerde 4 kıta olarak geçiyor. Razgard olayının marşla ilgisi var mı?
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Hayır. Razgrad Olayları, 1933 yılında meydana gelmiştir. Bizim anlattığımız Bulgar isyanı, 1876 yılında çıkmıştı. 1 yıl sonraki 1877'deki Osmanlı-Rus Savaşı ile acılar daha da artınca, iki olayın acıları türküye yansımıştır.
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
don kazakları ile Türk Kazak lar aynı ırk değildir...Don kazakları aslında kazak değil kozak olarak adlandırılıması doğrudur...
1....Kazakistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk soylu olan bir halk. 2....Kazak Güney Rusya ve Ukrayna'da yaşayan Slavlaşmış bir topluluk. İkisini karıştırmayalım...
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) | |
|
Türkçü
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Bahsettiğim olaya tarihte sıkça rastlanır. Mesela Osman Beğ'in yoldaşı Mihail Kosses (Köse Mihal) tüm tarihi kaynalarda rum devşirmesi diye geçer, halbuki Bizans ordusunda paralı askerlik yapan hıristiyan Peçenek Türkleri'ndendir. Müslüman olmayan Türk, Türklükten dışlanıyor ve farklı milletlere mensup olduğu iddia ediliyor. Don Kazakları'nın durumu da aynıdır.
|
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Benim bildiğim Herseklilerden bahsediyor. Onlarda rus tarafını tutmuştu.
|
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) | |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Alıntı:
Merak ediyorum, bu Don Kazakları denen halk nerede yaşıyor? Kazakistanda mı, yoksa rusyada mı ? |
|
|
|
|
![]() |
| Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|