![]() |
|
|
#31 (İleti Bağlantısı) | |
|
Türkçü
|
Alıntı:
Esprili yazına cevap olarak diyebilirim ki; herhalde bu otağda senden daha fazla sigara içen yoktur Tanrı geçinden versin ve umarım daha uzun yıllar sağlık ve mutlulukla hep birlikte oluruz. Bu arada Cennete kimin önce gideceği hiç belli olmuyor; gitmeden önce acı çekmeden veya başkalarına yük olmadan gitmek en huzurlusu olsa gerek diye düşünüyorum. Diğer kandaşlarıma da şunu belirtmek istiyorum: 1. Sigaraya çoğunlukla özenerek veya yasak bir şeyi yapma heyecanı ile mi başlanıyor? 2. Sigaranın insan vücuduna verdiği zararlar bilimsel olarak ispat edilmiş mi ? Bu yüzden sağlık sorunlarına sebep oluyor veya insan hayatına son veriyor mu ? 3. Sigara içenler, aynı ortamda bulunan bebek,çocuk,erkek,kadın,yetişkin ayırt etmeden herkesi pasif içici yapıp; sağlığını ve gelişimini kötü yönde etkiliyor mu? 4. Sigara içen birisinin (içenler alınmasın!) görüntüsünü olumsuz etkileyecek şekilde el parmaklarında sarı renk oluşma, dişlerde aşırı sararma ve üzerine sinen aşırı sigara kokusu oluşuyor mu? Bu saydıklarım içmeyenlerde rahatsızlık oluşturuyor mu? (Buna bir de affınıza sığınarak bir şey daha ekleyeyim: Erkek ve kadın için ayrı ayrı olmak üzere sigara içmeyen birisi, karşı cinsten sigara içen birisini öpeceği zaman kül tablasını yalamak gibi bir etki yaratıyor mu? 5. 1 ayda içtiğiniz sigaranın toplam maliyeti cebe zarar mı? 6. Yemekten sonra, tatlıdan sonra, içki ile güzel oluyor deyip kendinizi kandırıyor ama sonra merdivenleri çıkarken veya yorucu bir şey yaparken aksırıp tıksırmaya başlıyor musunuz? Tüm yukarıda saydıklarıma evet diyorsanız, sigara içmenin mantıksız bir şey olduğunu kabul etmiş oluyorsunuz. Mantıklı olmayan bir şeyi kendimize zarar verdiğini bile bile niye yapıyoruz? Cevabı ben biliyorum ama siz kendi içinizde zaten vermişsinizdir. Diğer bir hususta, bazı kandaşlarım bu yasağın yürümeyeceği gibi düşüncelere sahip olduklarını belirtmişler. Ben de onlara şu örneği vermek istiyorum. Genç yaşta olmayanlar bilir. Eskiden şehirler arası otobüs yolculuklarında herkes (yolculuklar da daha uzun sürerdi!) püfür püfür sigara içerdi ve içimden acaip küfür ederdim bu sigara içenlere. Niye molalarda içmezler diye kendime sorar dururdum. O zamanlarda da ilk sigara yasağı geldiğinde hepimiz "bu yasak ülkemizde yürümez, otobüslerde kavga çıkar ama bizim insanımız yine de sigara içmeye devam eder" dedik. Ama zaman içinde öyle olmadı. Otobüslerde hiç bir şekilde sigara içilmediği gibi uçaklarda, sinemalarda tamamen yasaklandı ve birçok kafede veya yemek yenilen yerlerde de ya yasakladılar ya da ayrı yer gösterdiler. Demek ki oluyormuş. Çünkü sağlık konusunda artık günümüzdeki iletişim araçlarının desteği ile eskisi gibi vurdumduymaz olma gibi bir cahillik söz konusu olamamaktadır. İçki olayına gelince, adabı ile içki içmek kimseyi öldürmez ve alkolik olmadıktan sonra da herhangi bir zararı yoktur. Aksine bugün bile doktorlar kalp hastalarına her akşam 1 kadeh rakı veya şarap içmelerini tavsiye etmektedirler. Biz yeter ki adabı ile ve işin suyunu çıkarmadan içmesini bilelim. Yani bize ve atalarımıza yakışır şekilde rezillik çıkarmadan, başkalarına rahatsızlık vermeden ve içtikten sonra trafiğe çıkmadan, dikkat gerektiren işleri yapmadan içelim. AKP içkiyi engellemeye çalışırsa ne olur sorusuna gelirse; ilk önce bu işten ekmek yiyen tüm işletmeler iflas eder. İkincisi böyle bir şey bardağı taşıran son damla olur. Düşünsenize ben şimdi Gök Yeleli Bozkurt kandaşım ve Balbal kardeşim ile buluşmuşuz ve sahil kasabası gibi bir yere gitmişiz. Manzara güzel keyfimizde yerinde, sohbet durmak bilmiyor. Ne yani ben şimdi kandaşlarım ile rakı-balık yapamayacak mıyım? Kimmiş beni engelleyecek şaşarım Sağlıcakla kalınız.. |
|
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|