Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Sağlık > Sağlık
Kayıt ol Yardım Bozkurt Listesi Andaç Arama Bugünkü İletiler Otağları Okundu Kabul Et

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 15.09.2007, 22:22   #1 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: Kemal Paşa'nın Ruhu
İletiler: 1.345
Buğra Şad Rss Beslemesi
Midemle İlgili Bir Problem

Arkadaşlar, size bir şey sormak istiyorum. Ben her yemek yiyişimde mideme çöküyor ve biraz yürümeden ya da soda içmeden geçmiyor. Yani ilk aşamada sindiremiyorum. Ağırlığını bir müddet çekiyorum. Bundan önce yemeği çok hızlı (dolayısıyla tam çiğnemeden) yerdim, bu bende alışkanlık hâline geldiğinden belki bundandır diye düşünüyorum. Bir de kırmızı eti çok sevip tükettiğimden de olabilir diyorum. Çünkü etsiz yemek yemem.

Anlayan arkadaş varsa ve beni bilgilendirirse çok sevinirim. Acaba bu işin sebebi ve çözümü nedir?
Buğra Şad adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2007, 18:11   #2 (İleti Bağlantısı)
Töles

İletiler: 62
Ozan Rss Beslemesi
Cevap: Midemle İlgili Bir Problem

Evet çok hızlı yemeyi bırakıp, iyice çiğnemeden lokmaları yutmamalısın. Yaş kaç bilmiyorum ama yaş ilerledikçe problemin büyüyecektir.
Alt 16.09.2007, 18:21   #3 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

ASENA - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 97
ASENA Rss Beslemesi

ESENLIKLER SOYDASIM. SENIN SORUNUN ÖD KISENLE ILGILI. CÜNKİ ÖD KİSESİ SOYUKLADİKDA ONDAN MEDEYE AKAN ÖDÜN MİKDARI AZALIR VE O ZAMAN HAZMDA AGİRLİK YARADIR.
Alt 16.09.2007, 18:38   #4 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad Rss Beslemesi

Peki ne yapmak gerekir?
Alt 16.09.2007, 19:00   #5 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Aydın Çeri - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 464
Aydın Çeri Rss Beslemesi

Alıntı:
Buğra Şad´adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Arkadaşlar, size bir şey sormak istiyorum. Ben her yemek yiyişimde mideme çöküyor ve biraz yürümeden ya da soda içmeden geçmiyor. Yani ilk aşamada sindiremiyorum. Ağırlığını bir müddet çekiyorum. Bundan önce yemeği çok hızlı (dolayısıyla tam çiğnemeden) yerdim, bu bende alışkanlık hâline geldiğinden belki bundandır diye düşünüyorum. Bir de kırmızı eti çok sevip tükettiğimden de olabilir diyorum. Çünkü etsiz yemek yemem.

Anlayan arkadaş varsa ve beni bilgilendirirse çok sevinirim. Acaba bu işin sebebi ve çözümü nedir?
Gastrit olabilir .Mide asitinin dengesiz olmasından dolayı besinleri zor öğütme diye biliyorum.Bende de aynı hastalık var.Ayrıca boğazına yukarı doğru bir yanma ve ağzında bir ekşilik varsa bu da mide asitinin yemek borusundan yukarı çıkması olayıdır.Adı da reflüdür. Gastritte soğan,sarımsak,kabuklu domates,çok salçalı ve çok yağlı yiyecekler yediğinde mide de şişme,yanma,ekşime gibi rahatsızlılar görülür.Her ne olursa olsun bir dahiliye doktorunma görün .Ben de ilk başlarda ihmal etmiştim.Sonraları ne yazık ki biraz ilerlemiş.Ama verilen ilaçlar iyi geliyor .Ama ilaçları aksatırsan yeniden ağrılar,ekşime başlıyor.Bence vakit geçirmeden bir doktora görün.-basit bir olay ama mide ağrısı kötü oluyor-Büyük ihtimalle Endoskopiye gönderir.Yani midene boru salınarak midene bakılır ama çok önemsenicek birşey yok .Basittir.Endoskopiye yollarlarsa kısmı anesteziyle yani 5 dakika uyuşturulmayı seç.Uyuşturulmadan olanı zor oluyor.Sadece bir iğne vuruyorlar koluna.Neyse dediğim gibi vakit geçirmeden doktora görün.Doktorun verdiği ilaçlar mutlaka iyi gelicektir.
Sağlıcakla kal .
Aydın Çeri adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2007, 19:05   #6 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad Rss Beslemesi

Aman Aydın Çeri, dur korkutma beni. Bu zamana kadar abartısız söylüyorum lise 1. sınıftan itibaren bir iğne vurulduğumu da hatırlamam hasta olduğumu da. Şimdi mideye hortumla bakmalar, uyuşturmalar falan deyince bir tuhaf oldum.

Olaya basit yönden bakarsak; yemeği fazla hızlı yediğim için mideme oturuyor ve hazımsızlık yapıyor. Mesela bugün son derece yavaş ve çok çiğneyerek yedim, hiç mideme oturmadı. Demek ki sorun burada. Bir de düzensiz yiyorum yemeği, ondan da kaynaklanabilir.

Ama ciddi bir şey olmadığını umuyorum.
Alt 16.09.2007, 19:11   #7 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Aydın Çeri - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 464
Aydın Çeri Rss Beslemesi

Alıntı:
Buğra Şad´adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Aman Aydın Çeri, dur korkutma beni. Bu zamana kadar abartısız söylüyorum lise 1. sınıftan itibaren bir iğne vurulduğumu da hatırlamam hasta olduğumu da. Şimdi mideye hortumla bakmalar, uyuşturmalar falan deyince bir tuhaf oldum.

Olaya basit yönden bakarsak; yemeği fazla hızlı yediğim için mideme oturuyor ve hazımsızlık yapıyor. Mesela bugün son derece yavaş ve çok çiğneyerek yedim, hiç mideme oturmadı. Demek ki sorun burada. Bir de düzensiz yiyorum yemeği, ondan da kaynaklanabilir.

Ama ciddi bir şey olmadığını umuyorum.
Merak etme bunlar işin ayrıntıları.Bak sağlık şakaya gelmez.Ben de ilk başta doktora gitmeyip kendi kafamca ilaçlar içmiştim.Sen gene de bir doktora git.Zaten gerekli görmediğini endoskopi ye göndermez doktorlar.Normal bir ilaç yazar birşey yoksa.Ama gene de emin ol.Bir doktora görün.
Sağlıcakla kal .
Aydın Çeri adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2007, 21:07   #8 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad Rss Beslemesi

Sağol kardeşim, tavsiyelerini dikkate alacağım.
Alt 12.11.2007, 17:54   #9 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

KOCATÜRK - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 965
KOCATÜRK Rss Beslemesi
konuyu yeni fark ettim...biraz geç cevap veriyorum..
umarım artık iyileşmişsindir ve bu yazdıklarıma ihtiyacın olmayacaktır...

yinede benzer rahatsızlıkları olan ırktaşlarımın faydalanması çin belirtmekte yarar var.

tedavide en önemli basamaklarından biri de diyettir.

Diyette protein içeriği arttırılırken yağ içeriğinin azaltılması beklenir. Mideyi aşırı doldurup gerginlik ve basınç oluşturmamak için sık aralıklarla ancak küçük porsiyonlar tercih edilmelidir.

İki saatte bir olacak şekilde diyet düzenlenmeli ve bunu sağlayabilmek için iş yerinde, arabada, çantada kolay taşınacak besinler bulundurulmalıdır. Mideyi fazla şişirmemek için ana öğünlerde sıvı alımı kısıtlanmalı ve günlük sıvı ihtiyacımızın 2-2.5 litre olması gerektiği unutulmadan ara öğünlerde sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Sıvılar çok soğuk veya çok sıcak olmamalı ve bir kere de hızlıca tüketmek yerine yudum yudum yavaşca içilmelidir.

Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, domates, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve onların suları, karbonatlı içecekler (gazoz, kola vs.) ile kahve, koyu çay tüketiminden kaçınmak gerekir. Çikolata, çiğ soğan, sarmısak ve nane yine şikayetlere neden olabilecek gıdalardandır.

Alkol, özofagus irritasyonuna neden olduğu ve mide asidini arttırdığı için mutlaka kısıtlanmalıdır. Geç saatte alkol ile birlikte yenen ağır bir yemek ve üzerine içilen kahve, sigara en kötü kombinasyondur.

Yağda kızartmalar, yağlı etler, mayonez ve soslar, kaymak, krema gibi aşırı yağlı yiyecekler ile yağda kızartmalar, açma, poğaça, yağlı börekler şikayetleri arttırır. Bazen simitin susamları bile şikayetleri tetikleyebilir. Süt, yoğurt ve peynirin yağsız veya az yağlı olanları kullanılmalıdır. Baklava, şöbiyet gibi ağır tatlılar kısıtlanmalı yerine sütlü tatlılar veya meyve ile yapılmış tatlılar tercih edilmelidir.

Yemekleri pişirme şekli de önemlidir. Genellikle sıvı yağ tercih edilmeli ancak çok az yağ kullanılmalıdır. Yemek yaparken çok soğan, salça, domates ve baharat kullanılmamalıdır. Haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemi tercih edilmekle birlikte en iyisi buharda pişirmektir.

provoke eden faktörlerden biride şişmanlıktır. Bu nedenle eğer kişinin kilo fazlalığı varsa mutlaka uygun bir diyetle zayıflaması gerekir.

Dar giysiler ve sıkı kemerler şikayetleri arttırdığı için önerilmez. Yemeklerden sonra dik oturmak veya hafif bir yürüyüş yapmak şikayetleri azaltacaktır. Yatmadan 3 saat önce yemek yenmemeli, atıştırma yapılmamalıdır. Gece uyurken yatak başı uygun bir şekilde yükseltilmelidir.

geçmiş olsun.
KOCATÜRK adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.11.2007, 18:01   #10 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad Rss Beslemesi
Şu anda midemde bir yanmayla uyandım. Bu işlerden anlayan bir sağlıkçı arkadışımı arayıp sorduğumda yemeği yiyip hemen yattığımdan kaynaklandığını öğrendim. Gittim bu saatte soda buldum ve şu anda soda içiyorum. Ama siteye girip yeni mesajlar bölümüne bakınca ilk sırada, uzun zamandır unutulan bu konuyu görünce şaşırdım doğrusu. Tanrı herhalde sitedeki ırkdaşları gecenin bu yarısı düştüğüm durumdan haberdar etti diye düşündüm :)

İlginize çok teşekkürler sevgili KOCATÜRK... Artık sorun hallolundu...

Esenlikler...
Alt 12.11.2007, 18:03   #11 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

KOCATÜRK - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 965
KOCATÜRK Rss Beslemesi
sorunun hal olduğuna çok sevindim sayın ırktaşım...

esenlikler dilerim.

saygılar.
KOCATÜRK adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13.11.2007, 05:19   #12 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

GÜLER TÜRK - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 361
GÜLER TÜRK Rss Beslemesi
Türk mutfağı zengin bir mutfak olduğu için ve çoğumuz hareketsiz bir yaşam sürdüğümüz için mide ile ilgili problemler yaşıyoruz. Az ve sık yemekte fayda var. Fazla maden suyu tüketimini de diyetisyenler önermiyor. Mideyi tembelliğe alıştırıyormuş. Ayrıca akşam yemeğinden sonra en az yarım saat meyve yemeyi önermiyorlar.
Uygulayabilenlere uzun vadede mükemmel bir çözüm:Patates suyunu çay bardağıyla 20 gün boyunca sabah akşam için. Aç tok farketmez.
Geçmiş olsun...
GÜLER TÜRK adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13.11.2007, 08:36   #13 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

ALTAR - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 756
ALTAR Rss Beslemesi
Yağlı yiyeceklerden oldukça sakınmalısın kandaşım.
Özellikle kuyruk yağı hiç kullanma annemde aynı şikayetten muzdaripti doktorun tavsiyesi bu oldu.
Alt 13.11.2007, 09:05   #14 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad Rss Beslemesi
Yağlı yiyeceklerle aram pek yoktur ama her sabah istisnasız patatesli ya da kıymalı börek yerim. İtiraf etmek gerekirse sağlığıma hiç düşkün değilim. Arada bunun ceremesini çekiyorum ama yine de uslanmıyoruz işte...

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler