Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TÜRKLÜK VE TÜRKÇÜLÜK ÜZERİNE HER ŞEY > Türklük ve Türkçülük İle İlgili Her şey > Sorun & Öğrenin > Sorun & Öğrenin

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 11.11.2007, 04:57   #241 (İleti Bağlantısı)
Üyeliği iptal edilmiştir

İletiler: 86
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Oğuzların Bozok kolundan Günhan'a bağlı Bayat boyundanım. Bu boyun genel olarak yerleşim yerleri konusunda bilgisi olan var mı?
Tengri Pusat Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 11.11.2007, 05:27   #242 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 2,012
Alıntı:
Tengri Pusat adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Oğuzların Bozok kolundan Günhan'a bağlı Bayat boyundanım. Bu boyun genel olarak yerleşim yerleri konusunda bilgisi olan var mı?
Ben de Oğuzlar'ın Bozok kolundanım. Beyliğimizin adı Dulkadiroğulları. Bir Türkmen hanedanı. Zamanında şimdiki Elbistan'a (bugün Kahramanmaraş'ın ilçesidir) yerleşmişiz. Bir söylentiye göre de şimdiki Kerkük dolayından buraya göçtüğümüz söylenir. Fakat kısa süre sonra, arap olmadığımız için Osmanlı hanedanlığının hücumuna uğramışız.

Bugün hâlâ Kahramanmaraş'ta, o günlerden kalan bol miktarda Türkmen olarak yaşamaktayız.
Buğra Şad Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 11.11.2007, 06:08   #243 (İleti Bağlantısı)
Üyeliği iptal edilmiştir

İletiler: 86
Alıntı:
Buğra Şad adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Ben de Oğuzlar'ın Bozok kolundanım. Beyliğimizin adı Dulkadiroğulları. Bir Türkmen hanedanı. Zamanında şimdiki Elbistan'a (bugün Kahramanmaraş'ın ilçesidir) yerleşmişiz. Bir söylentiye göre de şimdiki Kerkük dolayından buraya göçtüğümüz söylenir. Fakat kısa süre sonra, arap olmadığımız için Osmanlı hanedanlığının hücumuna uğramışız.

Bugün hâlâ Kahramanmaraş'ta, o günlerden kalan bol miktarda Türkmen olarak yaşamaktayız.
Evet ırkdaşım bizim soy da Dulkadiroğlu Karacabey'e dayanıyor.
Tengri Pusat Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 11.11.2007, 10:18   #244 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

GÜLER TÜRK adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 475
Benim babam bayat boyu, annemse avşar boyundan. Dulkadiroğulları Beyliğindeniz. Yavuz Sultan Selim döneminde atalarım Kahramanmaraş'tan ayrılmak istemeyince isyan çıkarmışlar. Safkan Türkmen olduğumuz için zorunlu göçe zorlanmışlar. Orta Anadolu'da birçok bayat boyunu bulabilirsiniz. Ben konuşma tarzı ve geleneklerinden anlayınca sorduğum zaman Kahramanmaraş'tan geldiklerini öğreniyorum. Benim soyumda Niğde-Bor ve Konya-Ereğli'ye yerleştirilmiş. Annemin soyu bekdik olarak bilinir. Dulkadiroğulları içinde avşar boyundanmış. Bende bir kaynakta Orta Asya'dan göç ettikten sonra Halep'e ordanda Kahramanmaraş'a geldiğimizi okumuştum. Benim bildiklerimde bunlarla sınırlı. Dulkadiroğlları hakkında tavsiye edebileceğiniz kaynak varsa sevinirim.
GÜLER TÜRK Çevrimiçi   Alıntı ile yanıtla
Alt 11.11.2007, 10:50   #245 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Alıntı:
GULER TURK adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Benim babam bayat boyu, annemse avşar boyundan. Dulkadiroğulları Beyliğindeniz. Yavuz Sultan Selim döneminde atalarım Kahramanmaraş'tan ayrılmak istemeyince isyan çıkarmışlar. Safkan Türkmen olduğumuz için zorunlu göçe zorlanmışlar. Orta Anadolu'da birçok bayat boyunu bulabilirsiniz. Ben konuşma tarzı ve geleneklerinden anlayınca sorduğum zaman Kahramanmaraş'tan geldiklerini öğreniyorum. Benim soyumda Niğde-Bor ve Konya-Ereğli'ye yerleştirilmiş. Annemin soyu bekdik olarak bilinir. Dulkadiroğulları içinde avşar boyundanmış. Bende bir kaynakta Orta Asya'dan göç ettikten sonra Halep'e ordanda Kahramanmaraş'a geldiğimizi okumuştum. Benim bildiklerimde bunlarla sınırlı. Dulkadiroğlları hakkında tavsiye edebileceğiniz kaynak varsa sevinirim.
Sevgili soydaşım, anladığım kadarıyla aynı kola mensubuz. Çünkü Osmanlı'nın Türkmenlere uyguladığı baskılar sonucu Kahramanmaraş'tan Van dolayına ve diğer taraflara zorla göç ettirilen akrabalarımızın varlıklarını büyüklerimiz bize hâlâ anlatırlar. Bizi de Kahramanmaraş'tan atmaya uğraşmışlar ama atamamışlar. Bugün hâlâ Kahramanmaraş'ta yerleşik durumdayız. Zaten uzun zamandır Dulkadiroğulları Beyliğinin hüküm sürdüğü için Kahramanmaraş'ta bugün kürt hiç yok denecek düzeyde azdır.

Kahramanmaraş'ta kalan akrabalarınız var mıdır acaba?
Alt 11.11.2007, 11:00   #246 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad soydaşım ne mutlu bana. Akraba olarak sizler varsınız ya. Bir yakınım üşenmemiş Kahramanmaraş'ta Türkmen soydaşlarımızla tanışmaya gitmiş. Ellerinden gelen Türk misafirperverliğini göstermişler. Yapılan işkenceyi görünki Konya-Ereğli'de sazlıklar çoktur. Sürgün yeri öyle bir tespit edilmiş ki atalarım sivrisinekler yüzünden ölüme terkedilmiş.
Alt 11.11.2007, 13:05   #247 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Maalesef GULER TURK soydaşım Osmanlı'nın Türkmenlere yaptığı zulmün haddi hesabı yoktur. Anadolu Türkmenleri de Osmanlı'nın uyguladığı politikalar yüzünden çok dağınık vaziyettedir. Niğde - Bor'a kadar gitmiş demek ki akrabalarımız. Kahramanmaraş'a gelen akrabalarımıza yakınlık gösterilmesi ise Türk misafirperverliğinin gereğidir. Eminim bizim taraftan biri kalkıp Bor'a gelse aynı misafirperverlikle karşılanacaktır.

Peki Kahramanmaraş'ta tanıdığınız çıktı mı?
Alt 11.11.2007, 16:18   #248 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Buğra Şad soydaşım. Ben Osmanlı'nın ne yaptığını bilemedim. Bu da soyumuzu bir bütün halinde araştırmamızı zorluyor. Kahramanmaraşlı gelinimiz var onlarda Karaman'dan gitme. Köşe kapmaca gibi. Babamın ailesinde yaptığımız araştırmalar soyumuzun Kahramanmaraş Andırın ilçesinde akrabalarımızın olduğunu gösteriyor. Annem öncedende belirttiğim gibi Dulkadiroğulları Avşar bektik oymağından. Orta Anadolu'da Nevşehir, Niğde, Konya, Kayseri, Kırşehir, Aksaray, Şereflikoçhisar'da Dulkadiroğulları'na bağlı bayat boyundan köyler var. Ne mutluki Türkmenliklerini kaybetmemişler. Halen geleneklerini sürdürüyorlar. Sanal alemde gördüğüm zaman ne mutlu ki Dulkadiroğulları'na dair dernekler bile kuruyorlar. Benim kütüğüne kayıtlı olduğum Konya-Ereğli'de de böyle bir dernek kurulma aşamasındaydı. İnanıyorumki sizide kan çekecek, zorunlu göçle Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış Bayat Boyu'nun misafirperverliğiyle karşılaşacaksınız.
Alt 11.11.2007, 17:53   #249 (İleti Bağlantısı)
Göktürk

KarakalpakTürkü adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 61
Karakalpaktürklerin Kipcak boyundan oldu dorumudur.
Alt 11.11.2007, 19:35   #250 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

İletiler: 5
merhabalar balbal bu sorum sana akçadağ/malatyalıyım köyüm gölpınar ve sülalenin adı leventoğlu diye geçer levent/akçadağ köyünün adı da bizim sülaleden gelir eskiden o köyün adı levent değilmiş ve dahası ailenin erzurumdan göç ettiği biliniyor acaba benim kökenim hakkında ne diyebilirsin...?
Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 11.11.2007, 19:44   #251 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

balbal eğer bilmiyorsanda bir cevap ver bilmeme ihtimalin yüksek çünkü bizimki tarihçileinde araştırma konusu oldu ama ne çıktı bilmiyom kürt olma ihtimalimiz zayıf onu biliyom osmanlılardan geliyosunuz diyenler bile oldu ama ben çok sallamadım ne alaka osmanlı ile bizim oranın demi ...???
Alt 11.11.2007, 20:05   #252 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Balbal adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 889
Benim bildiğim Gölpınar'ın 2 mahallesi kürt-alevi. 1 mahallesi de sünni Türk'tür. Sen hangisindensin?
Balbal Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 11.11.2007, 21:53   #253 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

hocam ben sunniyim tabii, ama biz oraya levent nahiyesinden göçmüşüz gerçi şimdi o nahiye köy oldu ama size hikayemizi anlatayım babam anlatmıştı.Benim dedelerim çok iyi avcıymış levent köyüne ilk geldiklerinde ki o zaman adı levent değilmiş köyün bir ağası varmış ve dahası bizimkiler köyün yanına çadır falan kurmuşlar; geyik avlarlarmış ve geyiğin en değerli yerini yani göğsünü ki bizde oraya "döş" derler ağaya yollarmış. Ağada birgün yardımcısına "bu leventoğlu benden ne istiyor" demiş yardımcısıda "sizden toprak istiyor ağam" demiş ağada vermiş toprağı, ama daha sonra köyüde vermiş :):):):):) neyse öyle işte...
Alt 11.11.2007, 21:54   #254 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

Levent köyünden de Gölpınar köyüne göçmüşler tabiii
Alt 12.11.2007, 09:14   #255 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Balbal adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 889
Avcılık mesleği Kıpçak Türklerinde daha yaygındır . Oğuz Türklerinde ise hayvancılık (özellikle küçükbaş) yaygındır. Eğer çok eskilerden Alevilik varsa Oğuz Türküsündür. Çünkü Alevilik yalnızca Oğuz Türklerine has bir inanç olmakla beraber bundan 500 sene önce Oğuz Türklerinin %90'ı Alevi idi. Bunun dışında Kafkaslardan Anadolu'ya göç eden birçok Kıpçak unsurun Erzurum üzerinden geçtiğini biliyoruz.
Balbal Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Yanıtla

Etiketler
geliyor.. , nereden , soyumuz

Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler