![]() |
|
|
#271 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
*Develi, Honamlı, Tekeli gibi isimlere sahip olan yörüklerin hangi boydan geldiği şu an kesinlik kazanmamıştır. Yörüklerin kesin olarak Oğuz mu yoksa Kıpçak mı Karluk mu olduğu akedemisyenler arasında tartışma konusudur. Bu yüzden bu yörük gruplarına mensup olan arkadaşlara kesin şu boydansın demenin etik olmadığını düşünüyorum.
*Birçok Oğuz boyunun birleşmesinden oluşan Ağaçeri, Kızıloğuz, Rakka Türkmenleri gibi gruplar vardır. Bu gruplar için tek söyleyeceğimiz şey Oğuz Türkü olmalarıdır. Ama hangi Oğuz boyu olduğu hakkında kesin bir şey söylemek için çok kapsamlı araştırma yapmak gereklidir ve çoğu zaman bu araştırmalarda kesin bir sonuç elde edilemez. *Gacal, muhacır, manav gibi yöresel adlara sahip gruplar, Oğuz-Kıpçak boylarının genelde kaynaştığı dolayısıyla boy tayin etmenin çok zor olduğu gruplardır. *Bazı arkadaşların ''safkan Çepniyim'', ''safkan Tatarım'' gibi ifadeler kullandığını görüyorum. Bu tarz söylemler yerine ''safkan Türküm'' denilmesi daha doğrudur. Çünkü İslamiyet öncesi Türklerde akraba evliliği yasak olmakla birlikte boylar arası evlilikler daha çok tercih ediliyordu. Dolayısıyla safkan Türk olan çoğu kişide Kıpçak, Oğuz, Karluk, Sibirya hatta Moğol kanı olması muhtemeldir. Soy araştırmayı seven arkadaşlar şu yolu takip etmelidirler. 1- Türk soyunu ve gelişim süreçlerini iyi bilmek: Çoğu zaman siteleri gezerken yanlış tanımlamalar görüyorum. Özellikle Türkmen sözcüğü çok yanlış kullanılıyor. Türkmen sözcüğünün anlamı müslüman Oğuz Türküdür. Ancak Özbeklere hatta Kırgızlara bile Türkmen diyenler var. Ayrıca yörükleri Türkmen kategorisine sokup Karluk ya da Kıpçak boyu olduğunu söyleyenler var ve bu hatayı büyük akedemisyenler bile yapıyor. Bu yüzden temel Türk boylarının (Oğuz,Kıpçak,Karluk,Sibirya,Çuvaş) oymakları,gelenekleri ve tarihleri iyi bilinmelidir. 2- Soyun mazisini araştırmak: Bunun için köydeki yaşlılara ya da ailenizden ve akrabalarınızdan bu işlerle ilgilenenlerle görüşmeniz gereklidir. Bu kişilerden soyun nereden geldiği, hangi göç yollarının kullanıldığı, yerleşik hayata ne zaman geçildiği, gelenekleri ve birçok ayrıntıyı öğrenebilirsiniz. 3- Ağız,Şive ve Lehçe Analizi: İlk iki aşama sonucunda köyde kullanılan dili öğrenirsek bu bize çok büyük bir ipucu sağlar. Çünkü hemen hemen her boyun kendine has kelimeleri vardır. Bazen iki komşu köyün dillerinin farklı olduğunu görüyorsak bunun nedeni boy farklılığıdır. Bu yöntem yalnızca köy kökenli olanlarda iyi sonuç verir. |
|
|
|
|
|
#272 (İleti Bağlantısı) |
|
Ümmet çapulcusu olduğu için atılmıştır
|
ben kirklarelinin yesilpinarköyündenim bulgeristanin harmanli kasabasindan gelmisik hangi boydan ola bilirim
|
|
|
|
|
|
#273 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Kara tatarlar hangi boydandır acaba?Cevaplarsanız sevinirim.Teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
#274 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Göktürkler ve ardından Uygurların yıkılmasından sonraki dönemde(MS 800-1300) Türk ve Moğol boyları arasında kaynaşma olmuştur. Kimi boylar Moğollaşırken kimisi Türkleşmiştir. Ya da ikisi arasında kalanlar olmuştur. Karatatarların içinde Türkçe konuşan obalar da vardı Moğolca konuşanlar da. Aynı şekilde Moğolistan'da yaşayan Nayman, Kitan, Merkit gibi topluluklar da iki milletli bir yapıya sahipti. Bugün Karatatarların bakiyelerinin hepsi Türkleşmiştir. Aynı şekilde Moğolistan dışına çıkan Naymanlar ve Merkitler de millet olarak Türkleşmiş boy olarak da Kıpçaklaşmıştır.
|
|
|
|
|
|
#275 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
bizde samsun kavaktan giresun şebinkarahisar akpınar köyüne göç etmişiz.benimde soyum hakkında bilgi verirseniz sevinirim.esenlikler.
|
|
|
|
|
|
#276 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
1. baba tarafim bulgaristandan göcetmisler
dedem bulgaristan ruscuktan bursaya gelmis babaannem tarafi ise bulgaristan domakineden konya altinekin (eski ismiyle odonlu) köyüne gelmisler ordanda bursa ya baba tarafinda genel olarak herkes beyaz tenli kumral ve renkli gözlüdür ama tam olarak emin oldugum tek sey hicbir sekilde karismadiklaridir 2. anne tarafim bursanin yerlisidirler anneannem tarafi bursanin mudanya ilcesinin kizilköy ve cepni köyündendir anneannemin söyleyisine göre manavmislar dede tarafim dedemin dedesinden beri bursanin zeytinbagi (trilye) kasabasinda yasadiklarini orayada kastamonu tosyadan ordan evvelde erzurumdan gelmisler eger aile lakaplarida yardimciniz olursa yazabilirim cevabinizi simdiden dört gözle bekliyorum ilginiz ve alakaniz icin simdiden tessekkür ederim esenlikler |
|
|
|
|
|
#277 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
selam ırkdaşlarım ben trabzon/sürmene liyim soyum nerden geliyor olabilir anne tarafım aydınoğullarından geldiğini biliyorum baba tarafım yüzyıllardır sürmenede yardım ederseniz sevinirim fiziksel özellikelrim esmerim ve 1.78 boyundayım.
|
|
|
|
|
|
#278 (İleti Bağlantısı) |
|
vatansız ve hain kıro olduğu için atılmıştır
|
bende sürmeneliyim toprağim hangi köydensin ben soğuksu mahlesinden im kızıltanlardan sürmene ilçesi çoğunluk ile kuman kıpçak kökenlidir sadece beşköy adli bir köy var orasi rum dönmesidir
|
|
|
|
|
|
#279 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
ben kayseri-bünyan merkezdenim hangi boy olabilir.
vede dedelerim heralde paşa falanmış mısırda.. |
|
|
|
|
|
#280 (İleti Bağlantısı) | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#281 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
kuman-kıpçakların sarışın mavi gözlü oldukları söyleniyor ama bizim ilçede sarışın mavi gözlü sayısı çok fazla değil ayrıca bende esmer olduğuma göre başka bir boydan olabilirmiyim acaba ?
|
|
|
|
|
|
#282 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Sarışın mavi gözlü binlerce Oğuz Türkü olduğu gibi esmer Kıpçaklar da mevcuttur. Ahıska Türkleri de Kıpçaktır ama onlar o kadar sarı değillerdir. Fiziksel özellikler boyu tayin etmek için yeterli bir ölçüt değildir.
|
|
|
|
|
|
#283 (İleti Bağlantısı) |
|
vatansız ve hain kıro olduğu için atılmıştır
|
toprağım sürmenede çepnilerde çoktur çepnide olabilirsin trabzon un batitarafi çepni doğu tarafida kıpçak ağırlıklidir saral .ulusoy. dilaver, çakıroğlu. kurdoğlu aydin gürsoy bıçakçı.saka,akyüz,gibi büyük aileler kıpçak asıllıdır kamiloğlu çebi,kadioğlu, şatiroğlu,barutoğlu,nemlioğlu,hacısalihoğlu,ağaoğl u gibi ailelerde çepnidir ve bu ailelerinde herbiri kız alıp verme ile akraba olmuştur bu olay diğer aileler içinde geçerlidir yani trabzon ilindeki nufus büyük oranda kırmalaşmiştir toprağım
|
|
|
|
|
|
#284 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
benim yedi göbek sülalem eskişehirin- mihalıçcık -çalcı köyünden hangi boydan olduğumu merak ediyorum
|
|
|
|
|
|
#285 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
tavas/Denizli ve drama kökenliyim. Hangi boydan olduğumu bilmiyorum.
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| geliyor.. , nereden , soyumuz |
| Bu konuyu şu anda toplam 6 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 6 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|